Zgadza się, podłoga jest jeszcze trochę za czysta, prawdopodobnie zrobię sobie system trimów a la Dishonored, bo całkiem nieźle to u nich wygląda:

Generalnie celuję w grywalny poziom. Rozgrywka raczej standardowa, nacisk na ładny environment design. Nic dużego, mapa w 100% we wnętrzu, 3 "główne" lokacje i przejścia pomiędzy nimi. W tym momencie powoli kształtuje się podstawowy zestaw meshy do standardowego korytarza

Zasadniczo chciałbym zobaczyć ile można wyciągnąć z tego silnika za pomocą dobrze zrobionych (porządnie zoptymalizowanych) meshy i materiałów, tak żeby to śmigało również na starszych konfiguracjach. Niestety, po przejrzeniu zawartości katalogu modeli TDM nie mam o nich najlepszego zdania. Pamiętam, że sam coś robiłeś w tym zakresie, paczki, liny, galeon itd. i to wygląda dobrze.
Natomiast jest mnóstwo modeli, które mają zwaloną siatkę, tonę niepotrzebnych krawędzi i polygonów, plus korzystają np. z 5 materiałów na raz. Ostatnio znalazłem zwykłą skrzynię, która wyglądała jak sześcian, a miała ponad 70 trójkątów. A i to jest kropla w morzu meshy, które spokojnie mogłyby mieć ponad połowę ścianek mniej. Miałem już zresztą ścięcie z głównym modelarzem TDM na ich forum, generalnie gość zachowuje się jak urażona primadonna. Niestety mam wrażenie, że w swojej edukacji gdzieś przegapił podstawowe zasady modelowania low-poly. Z braku odpowiedniej kontroli jakości w TDM nikt mu nie powiedział, co robi źle i stąd brnie w zaparte do dzisiaj. Ta nowa paczka modeli w wersji 2.05 jest fatalna. Wystarczy wrzucić te modułowe ściany do mapy i włączyć sobie opcję r_showtris, żeby zobaczyć jak bardzo bez pojęcia to zostało zrobione.
Tak czy inaczej, nie zamierzam się na tym skupiać, tylko na swojej robocie, bo to daje znacznie lepsze efekty niż słowna krytyka wypocin innych ludzi. Do pewnych rzeczy w edytorze się już przyzwyczaiłem, do tego skonfigurowałem sobie sporo skrótów. To co mi obecnie zajmuje najwięcej czasu, tj. prototypowanie modeli, tekstur i materiałów, robi się na tym silniku w miarę bezboleśnie, w sensie nic z silnika i edytora nie przeszkadza mi w tej pracy

Jak tylko zrobię kolejne postępy to na pewno coś wrzucę.