Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1448 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 58  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2007 21:37 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3759
Jacku sugeruję okularki. Kilka postów wyżej podałem przykładowy konfig z konkretnymi pozycjami. Co do wdawania się w polemiki z _Oscarem to niestety, ale to jest silniejsze ode mnie - taka mam naturę dyskutanta ;)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 22:16 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit 5 5-5- 150
Seagate ST3250410AS 250GB sATA II 16MB - 250
Asus P5K s.775 P35 2xPCIex - 349
Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt - 159
Cooler Master ALU Centurion 532 blac - 199
Intel Core 2 Duo E4500 2.2 GHz s. 775 Box - 360
Galaxy GF 8600GTS 512MB CM-HP DDR3 128Bit PCI-E - 499
Razem wychodzi 1965 lub 2004zł (rabaty etc.)- na http://proline.pl/
Ew. można dołożyć jakieś 150-200zł i mieć Radeona HD3850 256MB. Gdyby to była moja kasa, to ja bym brał :)) - może bym dołożył do Asusa P5K-E WiFi-AP P35 2xPCIex (469 zamiast 349zł).

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 22:28 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 kwi 2007 12:43
Posty: 876
Oooo np tu... bierze się athlona 4000 za 200 - zostaje 150 na kolejne 2gb 8-) Pamięć + grafika znacznie bardziej pomoże grze... oczywiście mówię to z puntu widzenia gracza ;) wiadomo, że czasem kompa się i do bardziej ambitnych celów przeznacza ;)

Albo jeszcze inaczej, zostawiając 2gb: jak się kupuję płytę pod AM 2 - to automatycznie zostaje jakieś 150 z płyty, drugie 150 przy procku - te 300 zeta dokładamy do karty i można kupić 8800gt, które już jest potęgą ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 23:35 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2003 08:52
Posty: 4767
Lokalizacja: Poznań
Starałem się podać coś taniego - zawsze mnie drażni wszelkiego rodzaju wychodzenie poza ustaloną kwotę, szczególnie znaczne.

Tak się zastanowiłem: bardziej przyszłościowe będzie wzięcie za pozostałe pieniądze drugie tyle RAMu - mogę powiedzieć, że naprawdę się przydaje i to właśnie braki w RAMie (przynajmniej ja - strategowiec i miłośnik dynamicznych strzelanek w jednym) można odczuć najwcześniej - karta graficzna zawsze jakoś uciągnie, choćby na minimum, procek w grach jest troszkę niedoceniany, ale te wszystkie obiekty i lokacje (oraz coraz cięższe antywirusy i programy narzędziowe) gdzieś trzeba pomieścić.

[ Dodano: Pon 10 Gru, 2007 23:41 ]
_OskaR, ten cooler master to obudowa? po co taka droga? W obudowie najważniejsze jest aby trzymałą wszystko razem, bo i tak się patrzy na komputer a nie na obudowę ;) już lepiej lepszą grafikę(tego Radka) albo więcej RAMu.

_________________
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 00:03 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Dobra obudowa = niepokaleczone łapska po złożeniu kompa. Blacha bywa ostra... ;)

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 00:35 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
Jakiś czas temu zmieniałem płytę główną i parę innych gratów. Wszystko siedziało w Codegenie- niby midi tower, niby ATX. Płyta główna weszła dopiero, jak kombinerkami wygiąłem kawałek koszyka na napędy- musiałem ją wciskać na siłę i słychać było bardzo niemiłe chrobotanie, kiedy ocierała o krawędź blachy. Po jakimś czasie zmieniłem budę na Chiefteca i stwierdziłem, że więcej nie kupię żadnego badziewia.
Oczywiście można wszystko złożyć i zapomnieć o tym- w końcu komp ma działać, ale przy zabawie w oc, czy wymianie komponentów może być problem- a to brakuje miejsca na wiatraczek, a to chłodzenie na CPU nie pasuje, bo zasilacz jest za blisko. No i- jak już wspomniał Bandit- krawędzie, a do tego montaż samej płyty głównej- fajnie jest mieć miejsca- choć to operacja "jednorazowa". Do tego dochodzi solidność- ale chyba nikt nie będzie w nią rzucał kamieniami. Ja mam swoje zdanie- zmieniłem budę i zmieniłem poglądy w tej kwestii- co nie znaczy, że inni nie będą szczęśliwi z tanią obudową.
Na pewno nie warto brać od razu więcej, niż 2GB RAMu- grafy się nie rozbuduje- a pamięć zawsze można dokupić później.
Jeśli chodzi o rozwiązanie z AMD- fakt- jest taniej, ale jakoś nie bardzo widzi mi się oc Athlona- dużo lepiej będzie w przypadku Intela.

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 07:22 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2006 08:41
Posty: 1325
Lokalizacja: Trójmiasto
Pogubiłam się zupełnie, więc może inaczej, tą konfigurację znalazłam na stronie Gothica 3, premiera była rok temu, wydaje mi się, że jak na tamten okres wymagania były spore, a jak to się ma do Waszych konfiguracji, również cenowo? Co zamienić i co dołożyć?
Nie śmiejcie się ze mnie, ale ja muszę dokładnie wszystko przemyśleć, nie chcę popełnić drugi raz takiego błędu jak przy ostatnim zakupie.

Minimalne:
Windows® 2000/XP,
Procesor Intel Pentium® 4/AMD 2 GHz lub równorzędny,
1024 MB RAM,
Karta graficzna ATI Radeon 9000 lub NVIDIA GeForce FX 5200 (zgodna z pixel shader 1,4),
DirectX® 9,0c,
karta dźwiękowa zgodna z DirectX® 8,1,
napęd DVD.

Zalecane:
Procesor Intel Pentium® 4/AMD 3 GHz lub równorzędny,
2 GB RAM
Karta graficzna ATI X1600 lub lepsza, GeForce 6800 lub lepszy, minimum 256 MB

_________________
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 10:16 
Paser
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 gru 2006 10:46
Posty: 189
Lokalizacja: Wrocław
^ Ja jeszcze coś znalazłem. W domu mam gazetki z centrów handlowych i kilka z saturna i MM i tam są gotowe pc do 2,500 pln i jest tam wymienione, co mają. Nie wiem, czy by Ci się to przydało? Jak coś, daj znać.

_________________

ALL THAT IS YOURS

SHALL SOON BE MINE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 12:52 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Jeśli chodzi o PC do gier to według mnie te zalecane wymagania na chwilę obecną są minimalne.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 12:55 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2006 08:41
Posty: 1325
Lokalizacja: Trójmiasto
Dzięki Deadly, dam Ci znać jak doczekam się odpowiedzi, bo sam zobacz jak mam się w tym wszystkim połapać.
Zaznaczam, że nie pracuję na piratach, mam oryginalne programy graficzne, więc to nie wchodzi w rachubę, ale nie mam XP, więc to chyba trzeba doliczyć. Poprzednia (bez kryptoreklamy) firma mi dołożyła Milenium, ale co z tego jak zrobili mnie w jajo z ramem. A mój pierwszy komp to Mak, mam go jako pamiątkę. Jest świetny i działa.

_________________
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 13:10 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Deadly napisał(a):
gazetki z centrów handlowych

Można sobie zawsze pooglądać obrazki, ale na pewno nie kupowałbym tam komputera!

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 14:27 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2006 08:41
Posty: 1325
Lokalizacja: Trójmiasto
To był tylko przykład, nie tylko gry się liczą, jestem grafikiem użytkowym po ASP, na studiach nie miałam zajęć na komputerze, programy graficzne poznałam sama (to nie ma nic wspólnego z informatyką), więc nie dziw się Bandit, że podaję taką konfigurację, ale tylko jako przykład sprzed roku. Czy wyraziłam się niejasno?

_________________
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 14:31 
Strażnik Glifów

Dołączył(a): 22 sty 2006 15:13
Posty: 743
Bandit napisał(a):
Deadly napisał(a):
gazetki z centrów handlowych

Można sobie zawsze pooglądać obrazki, ale na pewno nie kupowałbym tam komputera!

Potwierdzam i dobrze radzę - omijać wielkie centra handlowe, bo na ich ulotkach konfiguracja komputera ładnie wygląda a w rzeczywistości powkładane są najtańsze w swoich klasach komponenty, że o zasilaczu (wręcz podstawa komputera i na niego radzę nie żałować kasy) czy chłodzeniu obudowy nie wspomnę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 14:48 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
krystyn-a, ja tylko wyraziłem swoją opinię, więc nie traktuj tego tak jakby była to krytyka. :roll:

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 15:02 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2006 08:41
Posty: 1325
Lokalizacja: Trójmiasto
Bandit, nie traktuję Twojej opinii jako krytyki.

_________________
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 15:12 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3759
Ja generalnie odradzę kupowanie zestawów komputerowych - czy to w hipermarjetach czy gdzie indziej, bo zwykle to co oni proponują można złożyć dużo taniej w jakiejś firmie. Poza tym nie wiem też czy kupowanie komputera przed świętami jest dobrym pomysłem bo często ceny niektórych podzespołów skaczą (nieznacznie, ale jednak) przed okresem choinkowym.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 15:22 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2006 08:41
Posty: 1325
Lokalizacja: Trójmiasto
Zgadzam się z Tobą, załatwili mnie przy ostatnim zakupie.

_________________
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 19:08 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 10 gru 2007 20:29
Posty: 8
Lokalizacja: Wrocław
monitor: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=10762&katid=22
obudowa: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=10167&katid=13
Procesor: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=6933&katid=1
płyta gł: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=10723&katid=59
RAM: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=7288&katid=3
DVD: Kupić jakiś koszt około 80zł
HDD: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=11252&katid=4
To jest około 1635zł i teraz urządzenie wielofunkcyjne (lepiej skaner i drukarkę osobno brać, drukarkę laserową a skaner porządny :D) i karta grafiki.
Grafika: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=10792&katid=5
To jest 2074zł +/- 10zł i masz komputer na jakiś czas :D potem tylko np. za rok ramu dokupić i nadal sie mieści w tej przeciętnej komputera :-D
Na urządzeniach wielofunkcyjnych nie znam się, widziałem kilka ich "pracę" i raczej polecam drukarkę laserową i skanerek osobno :))


PS. Czemu zasilacz za 250zł ktoś powie? Gdyż wszystkie zasilacze (oprócz delty za 70zł i tak nie jest porządna) spala komputery, miałem już 4różne zasilacze tracera, tagana i inny syf i zawsze wywalały kondensatory (miała "400w" i jeszcze napięcie skakało od nowości w każdej) i to na różnych pł. gł. więc nie polecam tanich zasilaczy.

Nie wiem dokładnie do czego komputer potrzebny ale raczej praca+gry (te nowsze też) będą działać na tej konfiguracji. Poleci ktoś upgrade procesor (LGA 775, mam płytę 4core dual zamiar kupić chodzi mi że mam ddr1 1gb, oraz agp i nie chce na razie kupować grafiki, tylko ta płyta gł wchodzi w grę!) będę miał zasilacz z obudową (koszt 100zł ) Razem mam 285zł i mogę do 430zł wydać MAX, jaki procesor polecacie?

Pozdrawiam
Valof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 19:34 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2006 08:41
Posty: 1325
Lokalizacja: Trójmiasto
Jaka jest różnica międz duo a normalnym procesorem?
Muszę to wiedzieć, w końcu za to płacę.

_________________
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 19:37 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3175
Lokalizacja: Zwoleń
Valof napisał(a):
Czemu zasilacz za 250zł ktoś powie? Gdyż wszystkie zasilacze (oprócz delty za 70zł i tak nie jest porządna) spala komputery,
Przesadzasz, widziałem dziesiątki kompów na tanich Codegenach, Tracerach i innych takich, które jakoś ich nie popaliły, choć działały po kilka lat, zasilacz za 250 to lekka przesada jeśli nie bierzemy zestawu do kręcenia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 19:42 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
Duo ma 2 rdzenie- powiedzmy, że wygląda to tak, jakby były 2 procki. Nie wszystkie aplikacje jednak to wykorzystują, dlatego wzrost mocy w stosunku do odpowiadającego procesora 1-rdzeniowego nie będzie dwukrotny. 3DS Max na pewno porządnie wykorzysta oba rdzenie, jak z innymi programami- nie wiem. Wielki "hit", gra "nowej generacji"- Crysis- korzysta z tylko 1 rdzenia (a są już procki 4-rdzeniowe). W sumie każdy w miarę dobry procesor ma już minimum 2 rdzenie. W ostateczności można sobie odpalić jakąś gierkę na jednym, a np. kompresję plików na drugim :))

[ Dodano: Wto 11 Gru, 2007 19:45 ]
Jacek napisał(a):
Valof napisał(a):
Czemu zasilacz za 250zł ktoś powie? Gdyż wszystkie zasilacze (oprócz delty za 70zł i tak nie jest porządna) spala komputery,

Przesadzasz, widziałem dziesiątki kompów na tanich Codegenach, Tracerach i innych takich, które jakoś ich nie popaliły, choć działały po kilka lat, zasilacz za 250 to lekka przesada jeśli nie bierzemy zestawu do kręcenia.


To, że kupujemy zasilacz za 250, czy nawet 1000zł, nie znaczy, że będzie on niezawodny.

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 19:54 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Valof napisał(a):
tagana i inny syf
Chyba coś ci się za przeproszeniem pojebało? Tagan to syf?! :)) Pffffffffffffffffffffffff ;)
_OskaR napisał(a):
To, że kupujemy zasilacz za 250, czy nawet 1000zł, nie znaczy, że będzie on niezawodny.
O właśnie! Jeszce zależy od tego jak bardzo go obciążymy...

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 20:07 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3759
Nawet najlepszy zasilacz może zawieść, ale w takim przypadku mama dosyć dużą gwarancję, że paląc się nie sfajczy wraz ze sobą połowy innych komponentów. Już jednego takiego Codegena widziałem co zabrał ze sobą płytę główna i grafikę. Mój zaś odszedł na szczęście sam.

Valof napisał(a):
tagana i inny syf

Akurat Tagany to IMO obok Chiefteców/Highpowerów jeden z najlepszych producentów zasilaczy za rozsądną cenę.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 20:10 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 kwi 2007 12:43
Posty: 876
Widzę, że wielu osób poleca 8600GT - a to jest gówno i tragedia - ostatnio widziałem u wujka który kupił zestaw "sklepowy" - Crysis jest niegrywalny, Gears of war - też nie zachwycało, Kane adn Lynch - przycinało

Już lepiej kupić kartę za jakieś 50zł z allegro - poczekać na premierę geforców 9 - i kupić takie 8800gt za grosze, bądź GTX w bardziej przystępnej cenie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 gru 2007 20:17 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3759
Nie strasz nie strasz bo sie wiesz... ;) Znajomy kupił jakiś tydzień temu komputerek bardzo podobny do tego jaki ja podałem z ta konkretną kartą która podałem - firmowo kręcony 8600GT z chłodzeniem Zalmana. Gear of War chodzi jak złoto, podobnie jak Call of Duty 4, na prawie full detalach. Wiem że jesteś wielkim zwolennikiem 8800 tylko że one jeszcze długo będą dosyć drogie (1000zł wzwyż do 2500 i więcej) a karta którą podałem kosztuje około 350zł.

PS Poza tym mówiłem, że zestawy sklepowe to gówno samo w sobie z racji miernych komponentów do tego składane pewnie przez chińskich emigrantów w przerwach między robieniami ryźu z waźywami ;)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1448 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 58  Następna strona

Teraz jest 22 paź 2018 01:16


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron