Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1419 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lip 2007 10:08 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4492
Lokalizacja: Radlin
Mam do wydania 3000 zł na kompa + monitor + urzadzenie wielofunkcyjne. Może mi ktoś doradzić lub najlepiej "poskładać" mi jak najlepszego kompa, żeby się to mieściło +- właśnie w kwocie 3000 zł? Podkreślam, że najbardziej zależy mi na mocy kompa, a monitor i drukara nie muszą być jakieś tam wyjebane w kosmos. Z góry dzięki.

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Ostatnio edytowano 12 lut 2009 15:58 przez Maveral, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 11:41 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2003 08:52
Posty: 4767
Lokalizacja: Poznań
monitor: (w ciągu ostatnich 2 tygodni strasznie poszły w górę :/ )
Benq FP93GX+ za 840 zł
http://www.afgcomputers.pl/benq-fp93gx-p-7247.html

lub Benq FP93GS za 774zł
http://www.afgcomputers.pl/benq-fp93gs-p-6838.html

drukarko-skaner:
Brother MFC-215c za 352zł
http://znak.pl/index.php?cid=52&scid=16 ... BroMFC215C

procesor:
C2D E4300 405zł
http://proline.pl/shop.php?prodid=CORE2DUO+E4300+1.86G

płyta główna:
Gigabyte 965 DS3 za 345zł
http://proline.pl/shop.php?prodid=GIGABYTE+965P-DS3

lub jej tańsza wersja (bez super wytrzymałych kondensatorów) za 305zł.

dysk: Seagate'a 320 GB za 275zł
http://proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3320620AS

pamięci:
Patriot 2GB dual DDr2 800 za 309zł
http://proline.pl/shop.php?prodid=PATRIOT+DDR2+2GB+D80

nagrywarka: dowolna za ok 110zł - zależnie od upodobań :] polecałbym jakiegoś Lite-Ona na SATA

zasilacz:
chieftec 400W za 171zł
http://znak.pl/index.php?cid=894&scid=8 ... S400AA101A

obudowa: najprostsza za ok. 65zł - zależnie od gustu

została karta graficzna i ok 200-250zł :/

to może ta: (Radeon 2600XT za 386zł) (wg testów na benchmarku miał osiągi podobne do GF o 1/3 droższego)
http://znak.pl/index.php?cid=143&scid=2 ... Gig256+BOX

co prawda trochę wyszliuśmy poza 3000, ale można spróbować nieco oszczędzić i wziąć zasialcz Tracera (ok 60zł) i już będzie dobrze :]

_________________
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 11:54 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 kwi 2007 12:43
Posty: 876
Jestem trobje pijany :)) wiec nei chce mis ie syuzkac nic

ale slucahj

2GB RAMU
8800 GT 640mb

PODSTAWA


rewzzte sobie donierz tania - procesto nawert niech bedize chujny ale to co wyzej - NAJWAZNIESZE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 12:07 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4492
Lokalizacja: Radlin
Dobra może powiem tak, chce mieć kompa żebym mógł pograć w giery (np Thief III ;) ) w miare swobodnie.

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 12:17 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3703
Nie mam za bardzo czasu gmerać po tym co jest na rynku (a wiem że złożenie dobrego kompa to jest zabawa nawet na kilka godzin szperania, dobierania i konsultacji z klientem), a jestem ostatni trochę do tyłu więc tylko kilka dobrych rad od wujka ;):
- Jako monitor polecam coś albo Iiyamy albo LG. Powód jest jeden i bardzo prosty - 30dni dodatkowej gwarancji pt. "zero złych pixeli". Jak się trafi choć jeden martwiak wymieniają monitor na nowy. Sam właśnie w tej chwili czekam na moją nową Iiyamę bo pierwsza miała martwy czarny pixel. Gdyby nie ta gwarancja musiałbym się męczyć do końca z wybrakowanym panelem.
- Czy na prawdę chcesz inwestować w kombajn drukarka-skaner. Tanie urządzenia tego typu mają tendencję do psucia się a ich naprawa tania nie jest. Lepiej je kupić IMO osobno.

PS Potem coś dopiszę bo właśnie zadzwonili ze sklepu że moja Iiyama jest do odbioru :)) Lecę ją odebrać i przytulić :P:

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 12:30 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
Jesli chcesz pograć to zainwestuj przede wszystkim w kartę a nie pierdoły typu dysk 320Gb i jakis kombajn. Zacznij od porządnej karty, pamięci i procka i zobacz ile zostanie na resztę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 12:40 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4492
Lokalizacja: Radlin
Problem w tym, że kombajn MUSI być, bo w sumie to kase wykłada mój brat i on sie na to uparł jak koń na owies :? Więc niech mi ktoś poleci karte, procek i pamięć zebym mógł pograć i żeby zostało na pozostałe rzeczy (i pamietac ze w granicach kwoty 3000 musze sie zmiescic!).

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 13:17 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2003 08:52
Posty: 4767
Lokalizacja: Poznań
taffer napisał(a):
8800 GT 640mb

te karty kosztują ponad 1000zł (nawet około 1.5k) - a cały komp ma być za 3k, a monitor + kombajn kosztują ponad 1000. Co z pozostałymi częściami?

eLPeeS napisał(a):
Jako monitor polecam coś albo Iiyamy albo LG.

iiyamy kosztują niestety sporo, LG są nieco od nich tańsze, ale i tak droższe od Benq. Mój znajomy kupił sobie Benqa i jest bardzo zadowolony. Poza tym standard ISO dotyczący pikseli jest już raczej standardem (znaczy sie normą).

Co do dysku:
można oczywiście wziąć mniejszy, ale to jest kwestia paru złotych, a jednak nieco nowszy dysk jest nieco szybszy.

co do karty: test widziałem jednak nie na benchmarku, tylko na pclabie:
http://pclab.pl/art27194-5.html - o ile nie włącza się zbyt dużo filtrowań, to przebija nawet, i to mocno, 8600GTS (kosztuje ok 650zł), a ogólnie to jest nieco lepszy od 8600GT (ok 480zł).

_________________
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 13:53 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3703
marek napisał(a):
Mój znajomy kupił sobie Benqa i jest bardzo zadowolony. Poza tym standard ISO dotyczący pikseli jest już raczej standardem (znaczy sie normą).

Nie mówię że Benq robi złe panele, ale wypadki chodzą po ludziach - vide JA ;) - i martwe pixele to nie jest jakiś urban myth.
Benq traktuje swoje panele jako te wchodzące do klasy II - czyli nawet do 5 martwych subpixeli. Jest to oczywiście zgodną ze normą ISO 13406-2. IIyama i LG przez pierwsze 30dni traktują panel jakby należał do klasy I - 0 martwiaków. Oferują lepsze warunki. Norma nie ma tu nic do rzeczy bo to jest wybór producenta. Jest to więc IMO duży plus. Lepiej chyba dać te 100zł więcej niż męczyć się z, np. tak jak ja miałem, 1 czarnym pixelem.

Maveral napisał(a):
MUSI być

Maveral napisał(a):
i pamietac ze w granicach kwoty 3000 musze sie zmiescic!

Uwielbiam takich klientów ;) Domaga się pomocy ale TO i TO MUSI być za MNIEJ niż... :P:

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 14:23 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2003 08:52
Posty: 4767
Lokalizacja: Poznań
Cytuj:
Lepiej chyba dać te 100zł więcej

po prostu staram sie zmieścić w tych "około 3000"

eLPeeS napisał(a):
Benq traktuje swoje panele jako te wchodzące do klasy II - czyli nawet do 5 martwych subpixeli. Jest to oczywiście zgodną ze normą ISO 13406-2. IIyama i LG przez pierwsze 30dni traktują panel jakby należał do klasy I - 0 martwiaków. Oferują lepsze warunki.

Zawsze pozostaje ten bardzo krótki okres, kiedy towar można zwrócić (nie jestem pewien czy to jest tydzień, czy może dłużej) - jeśli miał wadę fabryczną, to uda nam sie wymienić. Ten przepis ma jednak jakieś ograniczenia, a nie znam prawa handlowego.

Maveral, że sie tak spytam: jakie części już masz?

_________________
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 15:07 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3703
marek napisał(a):
jeśli miał wadę fabryczną, to uda nam sie wymienić.

Jeśli mieści się w normie ISO to nie. Bo ty kupując godzisz się niejako że możesz na wadliwy model trafić - znasz w końcu normę a jak to nie ignorantia iuris nocet ;) Norma to do 5 subpixeli lub 2 pixele.
Znajomy kupił do firmy Samsunga z walniętym subpixelem i dupa. Nie wymienisz takiego jeśli producent nie da Ci bonusowego okresu gwarancji.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 15:53 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Nie ma się co oszukiwać, za 3 tyś. zł to Ty kompletnego kompa do najnowszych gierek nie kupisz, co najwyżej kartę graficzną i zasilacz... Takie jest moje zdanie. ;)

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 16:00 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2003 08:52
Posty: 4767
Lokalizacja: Poznań
Nie strasz go Bandit :P Thief 3 mu ruszy, wszystkie obecne gry, na wysokich detalach, też (najwyżej bez dziesiątków filtrowań i innych trudnych (o ile sie gra, a nie szuka błędów w grafice) do zauważenia bzdur). A jak będzie z przyszłymi grami to nie wiadomo, bo przecież nie ma jeszcze gry na DX10. Nie wiadomo czy jakakolwiek obecna karta (o rozsądnej cenie) obsłuży te gry.

_________________
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 19:19 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4492
Lokalizacja: Radlin
eLPeeS napisał(a):
Uwielbiam takich klientów Domaga się pomocy ale TO i TO MUSI być za MNIEJ niż...


To już nie ode mnie zależy, ja tylko przedstawiam jakie warunki przedstawił moj brat. Ale może przegadam mu żeby to urzadzenie kupil pozniej. Ale do rzeczy... pogadałem z bratem i powiedział, że komp może być do 4000zł ;)

marek napisał(a):
Maveral, że sie tak spytam: jakie części już masz?


Jeszcze żadnych, wolę się poradzić ekspertów zanim coś kupię. Dobra to teraz do zestwu Marka dowalcie mi jakąś lepszą kartę. Bez karty ten zestaw wychodzi ok. 2800 zł więc macie do dyspozycji 1200 zł.

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 19:51 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 gru 2006 22:12
Posty: 517
Lokalizacja: Południowa Dzielnica
Jeśli chodzi i T3 to na Athlonie xp 2500+, 512 RAM i karcie Radeon 9800 SE idzie spokojnie na full detale. Wiem bo mój kuzyn ma i sprawdzał. Więc kwestia czy T3 pójdzie na pełnych obrotach należy zostawić daleko z tyłu przy takiej sumie do wydania. Nie wiem jak tam te najnowsze gry bo jakoś się nimi nie interesuje, ponieważ i tak mi nie pójdą. :shock:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 20:09 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 kwi 2007 12:43
Posty: 876
Jeśli chodzi ci tylko o T3 ;) to wystarczy komp za 1500zł ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 20:24 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4492
Lokalizacja: Radlin
Chcę po prostu nadrobic zaległości. T3 to tylko przykład był. Ale np. w Doom 3, Q4, HoMM 5, HL 2 itp. też chcę pograć. Byłoby miło gdyby nowe gry też chodziły, choć nie muszą na full max mega hiper detalach...

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 21:25 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 gru 2006 22:12
Posty: 517
Lokalizacja: Południowa Dzielnica
Na sprzęcie, który wymieniłem te gry też pójdą aczkolwiek już na trochę niższych detalach niż T3. Ale skoro na takim pójdą to i na tym za 4000 też i to z dużo lepszym efektem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lip 2007 22:34 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
Za 1200 kup np. GF8800 GTS 320MB, wszystko na tym pójdzie na niezłych detalach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2007 07:09 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4492
Lokalizacja: Radlin
Jeszcze pytanko, co oznaczają przy GF'ach literki GE, GT, GTS, GTX? Czym to się różni?

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2007 07:50 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
Wersje, róznią się mocą - głównie taktowaniem rdzenia i pamięci, czasem rodzajem pamięci - ddr2, ddr3, ddr4.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2007 07:59 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2003 08:52
Posty: 4767
Lokalizacja: Poznań
albo tą:
http://znak.pl/index.php?cid=143&scid=2 ... g512+VI+BO
za 1380zł
(w teście na Stalkerze był sporo szybszy od 8800GTS zarówno 320 jak i 640MB)
test

edit:
przepraszam - do 2900 potrzebny byłby mocniejszy zasilacz chyba - w takim razie odpada.

_________________
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2007 13:13 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4492
Lokalizacja: Radlin
Cóz muszę iść jednak na kompromis z bratem. Na moim celowniku znalazło się coś takiego jak GeForce 8600 GTS 256 MB. Dobre to czy w jego cenie polecacie coś innego z ATI??

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2007 14:24 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2003 08:52
Posty: 4767
Lokalizacja: Poznań
niezłe, z ATI nic w tej chwili nie ma - taka dziura cenowa - możesz za pozostałą kasę dokupić pamięci - nigdy za dużo, a 4GB na płycie się zmieszczą.
Z monitorów jeszcze ew. Asus MB19TU (779zł w Komputroniku).

_________________
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2007 14:27 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
Dobre, bierz, w cenie ok. 700zł jest najlepsza.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1419 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 57  Następna strona

Teraz jest 29 cze 2017 16:56


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron