Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1436 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 04 paź 2015 08:48 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 lip 2007 13:00
Posty: 864
Lokalizacja: Kielce
Process Explorer i dodać kolumny odpowiednie z Process I/O.

_________________
Jedyny motyw graficzny na telefon w klimacie Thiefa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 paź 2015 16:13 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2518
Lokalizacja: Statua postępu
Tragedia. Moja wysłużona karta graficzna NVidia GeForce GTX 460 1GB chyba zepsuła się na dobre. Ot tak, nagle 3 godziny temu zaczęły mi się pojawiać kolorowe kwadraciki na ekranie, dziwne poziome kolorowe linie, itp. różności. Myślałem, że to problem tymczasowy, przegrzanie lub coś. Wyłączenie komputera na dużej, wypięcie/wpięcie karty od nowa, ani przedmuchanie sprężonym powietrzem nie pomogło. Nawet w BIOSie są artefakty graficzne, znaczy, że coś poważnego.
W każdym razie karta działa w trybie awaryjnym VGA (640x480 w 256 kolorach) z tymi dziwnościami na ekranie. Wyobraźcie sobie jak to forum musi u mnie wyglądać.

Jutro dam ją chłopakom z zaprzyjaźnionego serwisu. Może akurat u nich uda się coś zrobić? Bo ja wiem, np. radiator odpadł czy coś się odlutowało.

W każdym razie, jak nic się nie da zrobić, to biorę jakąś inną. W końcu jakaś karta graficzna musi być. No i tu pytanie do Was, którzy się znacie. Co powinienem wybrać, co proponujecie. Coś optymalnego, co będzie pasowało wydajnościowo do pozostałych podzespołów komputera (znaczy, w karty z górnej półki nie ma co celować, bo reszta komputera i tak za nią nie nadąży).

AMD Phenom II X4 955 3,2GHz
8GB RAM
Zasilacz 600W

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 paź 2015 20:41 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2003 23:21
Posty: 2737
Zanim przymierzysz się do kupowania, spróbuj wyeliminować wszystkie inne przyczyny takiego stanu rzeczy: zerknij w tym celu tu. Jeśli to nic nie da i artefakty nadal będą, sugeruję odpuszczenie sobie serwisu, bo wymiana rdzenia to koszt rzędu gdzieś 250-350 zł, a karta już nie pierwszej młodości.
Też miałem gtx 460 i identycznie do Twojej odmówiła współpracy po 3 latach. Prawie 160 TDP swoje robi, potwornie się grzeje, bo robiona jeszcze w 40 nm.
Jeśli nie chcesz inwestować w prądożernego, grzejącego się potwora rozważ kupno gtx 750ti, lub coś podobnego. W miarę przyzwoite wyniki za około 500 zł.
PS. Wszedłeś w piękny wiek, dużo zdrówka :)

_________________
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 paź 2015 19:40 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2518
Lokalizacja: Statua postępu
Nivellen napisał(a):
...Jeśli nie chcesz inwestować w prądożernego, grzejącego się potwora rozważ kupno gtx 750ti, lub coś podobnego. W miarę przyzwoite wyniki za około 500 zł.


Już był w kurniku, już witał się z gąską... eeee... nie ta bajka. :P Znaczy, już był w sklepie, już witał się z GTX 750 TI, kiedy znajomy sprzedawca usłyszawszy smutną historię o biedaku, któremu się karta zepsuła, rzekł do niego: a weź dopłać 2 stówy i sobie weź GTX 950.
Nie wiem jak to się stało, ale właśnie instaluję sterowniki do Geforce GTX 950 WindForce.
Nie wiem czy się nie dałem zrobić w bambuko (znaczy, czy ta karta jest warta te 700zł).
W każdym razie, dzięki Nivellen za radę. :ok

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 paź 2015 20:19 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2003 23:21
Posty: 2737
Chciałeś sprzęt odpowiedni do swojego pieca, 750 moim zdaniem była optymalna w stosunku wydajność/cena. GTX 950 to też 28 nm proces, ale upakowano więcej tranzystorów, dodano trochę więcej procesów i zoptymalizowano wydajności.
Naciągnął cię gościu na 200 zł, ale jak to mówią "jeść nie woła", a jak zmienisz podzespoły w budzie, będziesz miał kartę na okres przejściowy "jak znalazł".
Napisz jak się sprawuje, jestem szczególnie ciekawy poziomu hałasu pod obciążeniem, bo większość ludzi marudzi na głośne wiatraki w tych kartach.

_________________
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 paź 2015 20:15 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2518
Lokalizacja: Statua postępu
Nivellen napisał(a):
Napisz jak się sprawuje, jestem szczególnie ciekawy poziomu hałasu pod obciążeniem, bo większość ludzi marudzi na głośne wiatraki w tych kartach.
Myślę, że w sumie mogę wypowiedzieć się po 2 dniach użytkowania. Nie miałem jak testować (znaczy, żadnego Wiedźmina 3 czy coś takiego ;) ), to pograłem w Battlefield 4 na ultra detalach ze wszystkimi opcjami graficznymi powłączanymi. Żadnych przycięć podczas gry. Temperatura maksymalna (wg CPUID HWMonitor) 69 stopni. Nie stwierdziłem jakoś podwyższonego hałasu w trakcie pracy.
Jedyny uboczny efekt to taki, że przy określonej pracy wiatraka biurko mi wpada w rezonans i tak nieprzyjemnie buczy cały mebel. Ale wystarczyło dociążyć blat i efekt minął. Swoją drogą ciekawe, z poprzednią kartą graficzną nie miałem nic takiego.
Wiem, że Battlefield 4 to na chwilę obecną żaden tester wydajności karty. Pewnie gdybym spróbował z czymś bardziej wymagającym, to karta mogłaby zacząć wrzeszczeć. W każdym razie myślę, że do "normalnego" grania wystarczy w zupełności, a uszy raczej nie odczują jej pracy. No chyba, że jednak miałem szczęście do modelu "WindForce".

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2015 17:25 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 maja 2006 22:32
Posty: 2343
Lokalizacja: Pabianice
Mam 4GB RAM ddr3 i miejsce na jeszcze jedną kość, dołożyć kolejne 4 giga czy od razu dać 8 i mieć 12? Jakaś gra mi to wykorzysta? Chyba nowy Battlefront ma w rekomendowanych 16 giga, innych nie kojarzę.

_________________
PAŃSTWO POLSKIE ODZYSKUJE GODNOŚĆ


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lis 2015 01:46 
Mechanista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 mar 2013 23:14
Posty: 380
8GB starczy ci na dosłownie wszystko, możesz mieć włączone najnowsze gry, zminimalizować je i przeglądać internet.

Leming napisał(a):
Nivellen napisał(a):
...Jeśli nie chcesz inwestować w prądożernego, grzejącego się potwora rozważ kupno gtx 750ti, lub coś podobnego. W miarę przyzwoite wyniki za około 500 zł.


Już był w kurniku, już witał się z gąską... eeee... nie ta bajka. :P Znaczy, już był w sklepie, już witał się z GTX 750 TI, kiedy znajomy sprzedawca usłyszawszy smutną historię o biedaku, któremu się karta zepsuła, rzekł do niego: a weź dopłać 2 stówy i sobie weź GTX 950.
Nie wiem jak to się stało, ale właśnie instaluję sterowniki do Geforce GTX 950 WindForce.
Nie wiem czy się nie dałem zrobić w bambuko (znaczy, czy ta karta jest warta te 700zł).
W każdym razie, dzięki Nivellen za radę. :ok



Miałem dokładnie ten sam problem, gdzie zastanawiałem się nad kupnem GTX 750 TI i też mi polecono GTX 950. Ostatecznie kupiłem tą drugą (było to z 2 tygodnie temu), działa sprawnie, jestem póki co zadowolony.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lis 2015 17:03 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 lip 2007 13:00
Posty: 864
Lokalizacja: Kielce
Więcej lepiej, obecnie wychodzi się ponad to 8GB. Dodatkowo build Threshold Wave 2 windy 10 ma zmodyfikowanego demona od zarządzania pamięcią który teraz nie ładuje do swapa tylko kompresuje w locie i w ramie trzyma.

_________________
Jedyny motyw graficzny na telefon w klimacie Thiefa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lis 2015 21:11 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 sty 2008 21:42
Posty: 774
Lokalizacja: Swarzędz
A pochwalę się. :D Kupiłem dziś nową kartę+monitor:
http://www.komputronik.pl/product/24253 ... IX_OC.html
http://benq.com.pl/product/monitor/xl2411z/

Karta to GeForce GTX 970...drogi ale starczy mi na długo.Wyborem przy monitorze kierowałem się tym żeby miał 144 hz,przydatna rzecz kiedy chcesz mieć v-sync włączony.Do tego ma 1 ms reakcji,naprawdę fajna zabawka. :)

_________________
Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 lis 2015 20:45 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2003 23:21
Posty: 2737
Karta zacna, osiągi i kultura pracy stoją na bardzo wysokim poziomie. Mam taką od pół roku, nie zawiedziesz się na niej. Monitor ma ciekawe technologie, tyle że matrycę TN. Ich produkcję doprowadzono w tej chwili do perfekcji, ale pewnie kąty i czerń takie sobie. Napisz coś więcej jak potestujesz.

_________________
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 gru 2015 21:22 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3711
Potrzebna jest pomoc.

Powoli rozglądam się za laptopem, ale że wypadłem w ogóle z obiegu to nie wiem kto teraz robi dobry sprzęt a kto zły, czyj procesor daje radę a czyj nie, wnoszę zatem jak na wstępie ;)

Czego szukam? Podstawowy koń roboczy do domu i pracy za ok. 2000zł - 2500zł max. Nie musi być "gejmingowy" a nawet nie powinien bo nie mam na to teraz kasiorki. Musi mieć wygodną klawiaturę bo i do klepania będzie głównie służył. Czas pracy na baterii nie jest istotny. Fajnie by było gdyby potrafił dzwignąć te gry w które np. teraz gram jeszcze na moim Intel C2D E8400 i radku 4850 - Skyrim, Dishonored, Wiedźmin II, GTA 4 itp. starocie. Czekam na jakieś konkretne propozycje albo choć wskazówki na jakie bebechy zwrócić uwagę. Jaki procek i karta są ok a czego unikać.

PS Dobra a teraz już idę pić to piwo o którym pisałem w innym temacie chwilę temu ;)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 gru 2015 21:23 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 lip 2007 13:00
Posty: 864
Lokalizacja: Kielce
Jakiś Dell, IMO lepiej jakieś i5 + dedykowana karta od zielonych. Kuzyn w Wieśka 3 klepie na GT840/4GB ramek i jakaś kijowa i7, i nawet gra działa na nisko średnich.

_________________
Jedyny motyw graficzny na telefon w klimacie Thiefa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 gru 2015 13:53 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3711
Coś takiego będzie przyzwoicie hulać? http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netboo ... ml#pytania

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 gru 2015 18:02 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 lip 2007 13:00
Posty: 864
Lokalizacja: Kielce
Trochę biedna ta karta ale powinny stare gry hulać. Mam podobną w jednym lapku to właśnie w GTA4 na luzie grałem sobie. Diablo, Dotka, HoS, SC 2, Thiafa nawet.

_________________
Jedyny motyw graficzny na telefon w klimacie Thiefa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 gru 2015 18:34 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3711
No jak pisałem wcześniej - lapka kupuje z myślą o pracy a nie o graniu. Jak odpali starsze tytułu to mi wystarczy. Poza tym karta może i słaba ale widziałem w necie, że ludzie odpalają, na low co prawda, ale nawet FarCry 4 czy walczą z GTA V przy 30fps ;) Tak, że nie ma tragedii - przynajmniej jak dla mnie.

Przeglądając oferty w necie widziałem też jakieś Asusy w podobnych konfiguracjach (procesor+pamięć) i cenie ale z np. kartami 840M i 920M. I tu pytanie - bać się Asusa czy nie. Bo powiem szczerze że najbardziej mi obecnie chodzi o jakość wykonania - żeby się po miesiącu nie okazało że muszę latać do serwisu (wiadomo że zawsze się może zdarzyć no ale zawsze któryś producent ma w danym okresie lepsze noty i inny gorsze). W tym aspekcie, z tego co tej pory wyczytałem, Dell > Asus.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sty 2016 16:40 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sty 2008 21:32
Posty: 4494
Lokalizacja: Świątynia Nieba z Zaginionego Miasta
Pytanie debila: czy w Wordzie 2007 lub 2010 jest asystent? Ten śmieszny spinacz, co nas zawsze wkurzał?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 sty 2016 20:03 
Paser
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 lip 2011 19:57
Posty: 215
Z tego co piszą w Internecie, to nie ma. Sama też szukałam u siebie w DZIESIĄTCE i nie znalazłam. Majkrosoft po prostu uznał, że każdy już ma dostęp do sieci, a poza tym dzięki rozwiązaniu w postaci pomocy online można przecież lepiej szpiegować gawiedź.

_________________
Nie czytaj tego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 lut 2016 20:59 
Paser
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 lip 2011 19:57
Posty: 215
Teraz ja mam małe pytanie:
Czy ktoś z Was może polecić prosty program do automatycznego zapisywania zrzutów ekranu? Najlepiej taki, który się włącza i już można jakimś klawiszem zapisywać na dysku to, co aktualnie widać. Nie bardzo pasuje mi robienie pojedynczych screenów i otwieranie w programach graficznych. Google jak zwykle dał miliony nietrafnych wyników, a to, z czego już skorzystałam szukając, jest zbyt wypełnione niepotrzebnymi funkcjami, a nie takie, jakiego potrzebuję.

_________________
Nie czytaj tego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 lut 2016 21:20 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4501
Lokalizacja: Radlin
FastStone Capture 5.3 - jest nawet wersja portable. W opcjach wystarczy ustawić "Output Folder" dla "Auto Save", po czym w menu głównym trzeba ustawić "Output -> To File (Auto Save)".

Działa tak jak chcesz, sprawdzałem ;)

EDIT: Aha, i jakby co, to Google dało mi bardzo dobre wyniki, program znaleziony w zasadzie w 15 sek ;)

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 lut 2016 22:07 
Paser
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 lip 2011 19:57
Posty: 215
Wyświetlała mi się niby nazwa tego programu w wynikach, ale jakoś go nie wypróbowałam. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie wywalało mi do pulpitu przy każdym zrzucie z gry, ale to pewnie i tak wina mojego komputera, bo kto to widział, żeby czekać dwie minuty, aż włączy się przeglądarka internetowa, gdyż system nie może przydzielić jej pamięci, kiedy ma tylko 2,5 Giga wolnego RAMu i użycie procesora poniżej 10%. Mogłabym jeszcze wypisać niewielką część problemów, ale dnia zabraknie:)) .
Tak czy inaczej dziękuję, ten program działa najlepiej z wypróbowanych.

_________________
Nie czytaj tego.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 03 lip 2016 08:23 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1130
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Miałem taką sytuację dnia 30.06.2016 roku (tego samego dnia jak wróciłem z Karpacza), że coś mi się przemieszczało po monitorze BENQ ET.0019.NA, zobaczyłem z bliska i to wyglądało jak mrówka. Wygładzałem to miejsce palcem, ale to wciąż się poruszało po monitorze, pomyślałem sobie, że to być może jest jakiś program wirusowy że robi mi taką animację z chodzącą mrówką. Po mocnym kilkusekundowym naciskaniu na punkt monitora wszystko stało się jasne - mrówka była pomiędzy warstwami kryształu monitora, to naciskanie na punkt monitora ją uśmierciło. Wniosek na przyszłość mam taki, że jak coś się przemieszcza po krysztale monitora i nie da się tego "zdmuchnąć", to nie należy tego gnieść, bo już nie wylezie z monitora. Mrówka jak ją zgniotłem to pozostała na górze monitora (3/4 na górze) i 4 cm na lewo. Nie usunę oczywiście żadnym płynem tej mrówki.

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 sie 2016 13:45 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2518
Lokalizacja: Statua postępu
Taka ciekawostka.
Kolejny "system zabezpieczeń nie do złamania" właśnie został złamany.
Denuvo złamane.
Krążą wieści, że coraz więcej gier pojawia się na serwisach torrentowych. Ciekawe czy to całkowity koniec tego systemu, czy też pojawi się niedługo wersja Denuvo 2.0?

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 sie 2016 21:40 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lis 2007 13:15
Posty: 2260
Lokalizacja: Deutschland
Wydaje mi się, że to dobre miejsce na mój kolejny post: szukam darmowej aplikacji na PC do nagrywania filmów w rozdzielczości max 720p. max 10 minutowych, które pojawiać się mają na YT. Mam kartę AMD Radeon (z którą dodawany jest niejaki RAPTURE). Czy ktoś może mi coś polecić?

_________________
Thief Fan Missions - Przewodnik
Mixthoor Mod Pack - Kompendium dodatków


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 lut 2017 12:54 
Paser
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 lip 2011 19:57
Posty: 215
Piszę ku przestrodze i z pytaniem.
Przez prawie godzinę powstrzymywałam się przed rzuceniem laptopem o ścianę, bo zdawało się, że będę zmuszona reinstalować system. Okazało się, że problem sprawiał antywirus. Po jakichś trzech minutach wszystko nagle się zatrzymywało i nie chciało ruszyć, o wiele za długo, nawet jak na mój komputer. W trybie awaryjnym usunęłam program i nic się złego nie dzieje. Okazało się, że darmowy antywirus na "a" wczoraj zainstalował mi swoją nową wersję, najwyraźniej trefną.

I tu mam pytanie: jakiego darmowego antywirusa polecacie, żeby mi nie obciążał systemu za bardzo, bo już od pewnego czasu skłaniałam się ku zmianie (zdziwiłam się, jak szybko mi teraz wszystko wystartowało), a to zdarzenie pomogło mi podjąć decyzję.

Mam już Malwarebytesa, ale bezpłatny chyba nie skanuje na bieżąco tego, co pojawia się na komputerze.

_________________
Nie czytaj tego.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1436 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58  Następna strona

Teraz jest 21 paź 2017 20:34


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj: