Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 59  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 01 sie 2007 20:56 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3784
LCD to przede wszystkim oszczędność energii, zdrowia i miejsca na biurku ;) Jednak dobre modele kosztują i bez kafla w kieszeni lepiej się na zakupy nie wybierać. Ja z racji dobrych gwarancji oraz dobrego stosunku jakości do ceny trzymałbym się LG oraz Iiyamy. Sprecyzuj do czego go potrzebujesz i jakimi funduszami dysponujesz to coś się pomyśli ;)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 sie 2007 21:46 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3186
Lokalizacja: Zwoleń
taffer napisał(a):
LCD - ważne by miało cyforwe wejście (nieporównywalna jakość
Szczegół, dobry model i tak go ma, słabemu i tak nie pomoże.
Odradzam zarówno LG jak i iiyamę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 sie 2007 22:56 
Egzekutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 maja 2003 07:47
Posty: 1716
Lokalizacja: Civitas Kielcensis
Różnicę w jakości obrazu na mojej 15 (słownie: piętnastce) LCD przy podłączeniu VGA (analog) i DVI (cyfra) widać gołym okiem na korzyść tego drugiego...

Teraz żałuję że nie mam w karcie graf. dwóch wyjść DVI... drugie do telewizora LCD...

_________________
Brothers in arms & beer...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 sie 2007 23:06 
Arcykapłan

Dołączył(a): 21 paź 2006 18:15
Posty: 1305
To ma być głownie do gier (TUT strzelanki etc.)(no kilka godzin zleci)
i troche do łażenia po internecie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 sie 2007 23:31 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3784
Cytuj:
Odradzam zarówno LG jak i iiyamę.

Pewnie tylko dlatego, że nie mają w ofercie, albo mają bardzo mało, modeli na matrycach MVA i PVA ;) Zauważyłem, że jakoś strasznie lubisz tego rodzaju matryce, a zwróć uwagę na to, że pomimo świetnego odwzorowania kolorów i szerokich kątów mają takie mankamenty jak paskudny czas reakcji czy cenę.

PS Uzasadnił byś choć dlaczego odradzasz...

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 sie 2007 23:51 
Arcykapłan

Dołączył(a): 21 paź 2006 18:15
Posty: 1305
przy okazji czym można wyczyścić klawiaóre bo mi się na nią proszek wysypał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 sie 2007 23:56 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3186
Lokalizacja: Zwoleń
eLPeeS napisał(a):
Uzasadnił byś choć dlaczego odradzasz...
Właśnie tym co napisałeś :) - matryce.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2007 00:00 
Arcykapłan

Dołączył(a): 21 paź 2006 18:15
Posty: 1305
eLPeeS napisał(a):
że pomimo świetnego odwzorowania kolorów i szerokich kątów mają takie mankamenty jak paskudny czas reakcji czy cenę.

a co mnie takie bzdury obchodzą ważne są: czas reakcji matrycy i cena
a co mnie tam odwzorowanie kolorów ja tu fotografi cyfrowej nie obrabiam
i po holere mi szerokie konty widzenia toż mam monitor przed oczyma a nie nie wiadomo gdzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2007 00:11 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3784
Cytuj:
Właśnie tym co napisałeś Smile - matryce.

Łucznik napisał(a):
ważne są: czas reakcji matrycy i cena

Jak do gier czy filmów to TN wystarczy. Są szybkie i tanie jak pewne ze wschodu panie (tak zwane "skolko stoit w paszczu?") ;)

Może zainteresuje Cię model, który ja sam miałem brać, ale z powodów finansowych musiałem zrezygnować na rzecz czegoś tańszego - http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/ ... ,id,33917/
O ile tylko twój komputer uciągnie takiego potwora ;)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2007 08:25 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4552
Lokalizacja: Radlin
Jak tylko do gier i internetu, to nie kupuj nie wiadomo czego. Ja mam Samsunga 19'', używam go w zasadzie tylko do tych rzeczy i sprawdza się świetnie. Cena ok 850 zł - KLIK

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2007 08:33 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3186
Lokalizacja: Zwoleń
Łucznik napisał(a):
a co mnie takie bzdury obchodzą ważne są: czas reakcji matrycy i cena
a co mnie tam odwzorowanie kolorów ja tu fotografi cyfrowej nie obrabiam
To po jaką cholerę się pytasz :) Kup najtańszy na rynku i będziesz zadowolony albo zostań przy crt bo skoro nie widzisz różnicy...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2007 10:47 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 kwi 2007 12:43
Posty: 876
A zresztą... tak mało miejsca masz, że musisz koniecznie mieć to pozerskie LCD? :twisted:

Ja mam również pytanie związane z pamięciami. Ponieważ nie zmieniałem nic w komputerze od jakiś 3 lat, to nie wiem teraz jak to jest z tymi płytami głównymi i wszelkimi dualami itd :roll:
Czy można mieć konfigurację pamięci taką: 2x256 + 1024 ??? Czy mogą być trzy pamięci w czterech slotach, w których po dwa są przeznaczone na pracę w dualu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2007 11:33 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3784
Generalnie tak, ale jeśli chciałbyś je w DC to powinno być 2x256 + 1x 512. Wartości pamięci dla obu kontrolerów powinny być równe. Choć nowe płyty z tego co wiem nie mają już takich wymagań.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2007 12:14 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 kwi 2007 12:43
Posty: 876
No bo właśnie mój znajomy tak ma... i nie chce się włączyć komputer, gdy ma 1024 i ktoras z 256, dziala tylko na gigabajcie...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 sie 2007 19:35 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3784
Sprawy z pamięciami nigdy nie są tak proste jakby się wydawało. System potrafi się kaszanić nawet jak płyta nie obsługuje DC. Dużo bowiem zależy od platformy na której działasz. Tutaj niech twoją wyrocznią będzie manual ;) Tam o ile twoja płyta obsługuje DC powinno być wsio opisane a przynajmniej z grubsza. Przy zakupie pamięci miej na względzie by były tego samego producenta (tj. stare kości z nową kością). To powinno zmniejszyć prawdopodobieństwo "odrzucenia przeszczepu" ;). Jak masz wątpliwości to najlepiej sprzedaj stare kości i kup te dedykowane do DC w pakiecie. W tedy szanse że coś pójdzie nie tak są praktycznie zerowe.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 wrz 2007 11:11 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4552
Lokalizacja: Radlin
Dobry. Mam pytanko. Jako, że kupiłem nowego kompa, a stary tylko stoi i straszy ludzi, to postanowiłem tego drugiego wykorzystać. I mam w związku z tym kilka pytań.

1. Jak rozdzielić sygnał z kabla do sieciówki na dwa kompy? Są jakieś dwójniki (proszę mi huba nie proponować ;) ) czy coś takiego?
2. W mojej sieci mam IP przyznawane po MAC. I teraz chodzi mi o to, że chcę używać spoofed MAC'a tylko nie wiem czy na jednym kablu dostanę przydzieloną przepustowość spoofowanego kompa. Innymi słowy czy switch to przepuści? Jak spoofuje z jednego kompa, to wszystko ładnie śmiga i dostaję IP oraz przydzieloną przez admina przepustowość spoofowanego kompa. Nie wiem czy to przejdzie jeżeli z jednego kabla na switch przyjdą sygnały z dwóch IP'ków. Orientuje się ktoś? Czy jest to łatwe do wykrycia?

Mam nadzieję, że nie zamotałem za bardzo ;)

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 wrz 2007 11:37 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2534
Lokalizacja: Statua postępu
Maveral napisał(a):
1. Jak rozdzielić sygnał z kabla do sieciówki na dwa kompy? Są jakieś dwójniki (proszę mi huba nie proponować ;) ) czy coś takiego?
Jest kilka sposobów rozdzielenia takiego sygnału. Najprostsze rozwiązanie to Router (Huba nie chciałeś ;) ) do którego możesz podpiąć 2, 3, 5, 10, ile tam chcesz komputerów. Router bardzo łatwo konfigurujesz na adres IP jaki Ci został przydzielony i tyle, tylko będziesz musiał zadzwonić do Admina, że masz nowego kompa (routera) w związku z tym również i inny MAC, ale to powinien Cię dodać bez problemu (chyba że jakiś złośliwiec jest). Ewentualnie skonfigurować routerowi inny MAC (taki jak masz w komputerze), w komputerze również zmienić MAC na jakiś inny, żeby nie było konfliktu.
Innym sposobem na rozdzielenie sygnału jest "przepięcie" jednego komputera przez drugi. Kabel sieciowy ze ściany wpinasz do nowego komputera, drugi komputer podpinasz do pierwszego przewodem sieciowym do (UWAGA!) drugiej karty sieciowej w pierwszym komputerze. Więc musiałbyś mieć dwie karty sieciowe. Wystarczy tylko włączyć "udostępnianie połączenia sieciowego" i ustawić adresy IP na tych "wewnętrznych" kartach sieciowych na 192.168.*.*. Poza tym w tym trybie, komputer 1 musi być włączony, żeby komputer 2 miał sieć.
Ostatecznie można przepinać się do sieci (raz jeden, raz drugi komputer). MAC można podmieniać, lub jakoś załatwić z Adminem że masz 2 komputery.
Maveral napisał(a):
[...] Jak spoofuje z jednego kompa, to wszystko ładnie śmiga i dostaję IP oraz przydzieloną przez admina przepustowość spoofowanego kompa. Nie wiem czy to przejdzie jeżeli z jednego kabla na switch przyjdą sygnały z dwóch IP'ków. Orientuje się ktoś? Czy jest to łatwe do wykrycia?
Czy dobrze zrozumiałem? Czyli chcesz zastosować małe oszustwo (oczywiście wyłącznie w celach edukacyjnych ;) ). Próba podszycia się pod innego użytkownika w sieci? Teoretycznie wszystko powinno śmigać pod warunkiem, że ten drugi użytkownik nie będzie korzystał w tym samym czasie ze swojego komputera (konflikty adresów). To byś musiał zmieniać MAC i IP za każdym razem gdy system wykryje konflikt. Ale tak, tym sposobem da się to zrobić. Switch to przepuści bez problemów. Czy da się to wykryć, no dałoby się. Np, jeśli po drodze Twoje routery/serwery byłyby inne niż komputera pod który się podszywasz, to by było można poznać po trasach przechodzenia pakietów (gdyby oczywiście komuś się chciało śledzić i porównywać te tysiące cyferek w całej sieci). Albo kwestia formalna np. Admin pyta znajomego: "jak to się stało, że ciebie nie było w domu, a Twój komputer działał cały czas. Nie możliwe zawsze wyłączam komputer jak wychodzę. Zatem to musi być jakiś intruz. Łapać tego włamywacza!". ;)

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 wrz 2007 12:13 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4552
Lokalizacja: Radlin
Dzięki za szczegółową odpowiedź. Zastanowię nad routerem.

Leming napisał(a):
Czy dobrze zrozumiałem? Czyli chcesz zastosować małe oszustwo (oczywiście wyłącznie w celach edukacyjnych ;) ).


Bingo!

Leming napisał(a):
Próba podszycia się pod innego użytkownika w sieci? Teoretycznie wszystko powinno śmigać pod warunkiem, że ten drugi użytkownik nie będzie korzystał w tym samym czasie ze swojego komputera (konflikty adresów).


To wiem. Do tej pory wykorzystywałem prosty skrypcik w php, który pingował ip "ofiary" i jak tylko wykrył, że jej komp się włączył, natychmiast o tym powiadamiał. Po LAN jest to niezawodne, bo stratność pakietów jest praktycznie zerowa. W każdym razie o konflikty się nie martwię, bo mam programik, który pokazuje mi, które ip sa właśnie "w użyciu". Skoro twierdzisz, że przejmę prędkośc łącza spoofowanego kompa, to wchodze w to hehehe Dzięki za odpowiedź.

Wszystko oczywiście robię w celach edukacyjnych (tudzież dla obejścia zabezpieczeń rapidshare :asd ).

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 wrz 2007 14:43 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2003 08:52
Posty: 4773
Lokalizacja: Poznań
eLPeeS napisał(a):
marek napisał/a:
jeśli miał wadę fabryczną, to uda nam sie wymienić.

Jeśli mieści się w normie ISO to nie. Bo ty kupując godzisz się niejako że możesz na wadliwy model trafić - znasz w końcu normę a jak to nie ignorantia iuris nocet ;) Norma to do 5 subpixeli lub 2 pixele.
Znajomy kupił do firmy Samsunga z walniętym subpixelem i dupa. Nie wymienisz takiego jeśli producent nie da Ci bonusowego okresu gwarancji.


byłem dzisiaj w Komputroniku (szukam monitora) i się sprzedawcy spytałem co z bad i hot pikselami jeśli kupię monitor, podłączę w domu i okaże się, że jest. Odpowiedział (cytuję, może nie całkiem dosłownie): "Jeśli Pan zacznie używać i zobaczy taki piksel, to w ciągu 7 dni może Pan oddać monitor".
Powiedział mi to, kiedy mu powiedziałem, jak kiedyś w innym sklepie widziałem jak sprzedawca zapakował zwrócony sprzęt i odłożył na półkę.

a myślę nad:
http://www.komputronik.pl/Monitory_LCD/ ... ,id,39736/

jest duży, nie za drogi i ma niezłe opinie - a jeśli model z wywalonym pikselem krótko po zakupie można zwrócić to raczej się opłaca. Pytanie, jakie jest Wasze zdanie na temat tego monitora?

_________________
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 wrz 2007 14:59 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Przecież każdy towar można zwrócić w okresie do jednego tygodnia - takie jest prawo konsumencie... Oczywiście musisz mieć dowód zakupu a towar powinien być w oryginalnym opakowaniu i takie tam żeby nie był uszkodzony...

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 wrz 2007 15:05 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3784
Jak przyjmują to spoko. Good for you. Tylko żeby na pewno brali zwroty. Ja zanim kupiłem mój byłem w różnych sklepach. W jednym typ mówił mi że pewnie nie ma problemu. Gdy przedstawiłem mu jak wygląda to gwarancja IIyamy to zwątpił. Zadzwonił do swojego szefa, hurtownika i w końcu się okazał że jednak nie przyjmują ;)
Tak, że nie wiem jak w twoim komputroniku, ale u mnie typ mówił że "testować" to ja mogę tylko przy Iiyamie i LG. I to by sie zgadzało --> http://www.lcdinfo.pl/artykul-iso.php

A monitor jak na swoją cenę nawet niezły. Choć ja już raz miałem Hyundaia z 3 walniętymi subpixelami. Świeciły na piękny zielony kolor ;)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 wrz 2007 15:45 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2003 08:52
Posty: 4773
Lokalizacja: Poznań
Bandit napisał(a):
Przecież każdy towar można zwrócić w okresie do jednego tygodnia - takie jest prawo konsumencie... Oczywiście musisz mieć dowód zakupu a towar powinien być w oryginalnym opakowaniu i takie tam żeby nie był uszkodzony...

tylko taki LPS coś przebąkiwał, że to nie całkiem tak :P

zresztą... jak tylko będę mieć wpis z ostatniego egzaminu (wcześniej nie, bo jeszcze by za bardzo kusiło) to idę do sklepu i kupuję. Wtedy zobaczymy co i jak - w końcu i tak fabryk matryc jest tylko kilkanaście, a producenci monitorów składają je i dają pozostałe części swoje.

_________________
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 wrz 2007 15:57 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2534
Lokalizacja: Statua postępu
Kolega jest na etapie kupna dobrego monitora LCD. Zainteresował się panoramą, no bo wiadomo, że filmy ładniej wyglądają. Zamierza również pograć. No i tu wątpliwość, czy do gier to dobre rozwiązanie. Ma ktoś z Was panoramę? Jak na niej wyglądają gry? Strategie i inne "planszówki" no to rozumiem, że taka panorama im nie szkodzi, a co z grami FPP, bo te są "projektowane" na kąt patrzenia 90 stopni. Czy w grze robi się "fov 120", czy raczej rozciąga się ekran?

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 wrz 2007 16:11 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3784
Jeśli towar nie jest wadliwy - a taki jeden martwy pixel (czy nawet dwa) nie jest uznany za wadę bo się mieści w normie ISO (więcej o normach w tym artykule który zapodałem) - to możesz go zwrócić TYLKO jeśli sprzedawca wyrazi zgodę. Nie ma podstawy prawnej do tego by od tak sobie wymieniać jakikolwiek NIEWADLIWY towar.

Co do grania na panoramach to jest specjalne forum - http://www.widescreengamingforum.com/forum/ - na którym ludzie dzielą się swoimi doznaniami podczas walki z ustawianiem różnych gier. Bo ile gra sama nie obsługuje widescreenów to wtedy często zaczynają się schody :|

EDIT
marek --> teraz zauważyłem że ten monitor Hyundaia nie ma złącza DVI. To już jest jednak bida ;)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 wrz 2007 12:26 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4552
Lokalizacja: Radlin
Wracam do tematu spoofowanego ip. Najpierw zastosowałem metodę "przepięcia" sieciówek pomiedzy kompami, o której pisał Leming i okazało się, że był to od razu strzał w 10 ;) Wszystko śmiga jak należy, admini niczego nie wykrywają więc teoretycznie mam drugie łącze za darmo hehehe Testuję to od prawie 2 tygodni więc można stwierdzić, że działa ;) Może zacznę oferować tańsze łącza od mojego providera :asd

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 59  Następna strona

Teraz jest 22 wrz 2019 09:57


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj: