Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1448 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 58  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 wrz 2007 14:55 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2530
Lokalizacja: Statua postępu
Maveral napisał(a):
Najpierw zastosowałem metodę "przepięcia" sieciówek pomiedzy kompami, o której pisał Leming i okazało się, że był to od razu strzał w 10
Cieszę się, że mogłem się do czegoś przydać. Zatem kliknij teraz proszę w tą małą ikonkę "Pomógł" przy moim nicku. :))

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 wrz 2007 18:18 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4536
Lokalizacja: Radlin
Mam pytanko jeszcze. Czy na jednym kompie mogą pracować jednocześnie dwie sieciówki?(w sensie obie miałyby bezpośrednie wyjście do neta, bez przepięć). Czy jest to możliwe, a jeśli tak, to czy będą się często i gęsto gryzły ze sobą?

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 wrz 2007 19:30 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2530
Lokalizacja: Statua postępu
Maveral napisał(a):
Mam pytanko jeszcze. Czy na jednym kompie mogą pracować jednocześnie dwie sieciówki?(w sensie obie miałyby bezpośrednie wyjście do neta, bez przepięć). Czy jest to możliwe, a jeśli tak, to czy będą się często i gęsto gryzły ze sobą?
Tak można dwie sieciówki mieć w komputerze podpięte do sieci zewnętrznej. Tylko po co takie coś robić? Wczoraj miałem dostęp do routera (i myśląc o Twoim pytaniu) specjalnie zrobiłem doświadczenie podpinając się do niego jednocześnie przez przewód sieciowy oraz przez kartę radiową. Jaki efekt? Kabel "wygryzł" radiówkę. Czyli w sytuacji, gdy system wykrył połączenie z zewnętrzną siecią na obu kartach, to korzystał z połączenia ustalonego jako "domyślne". Prawdopodobnie i tak by było w Twoim przypadku. Cały ruch poszedłby przez jedną z kart sieciowych. Zatem jeśli chciałbyś zwiększyć sobie tym sposobem transfer danych, to raczej nic z tego nie będzie. No ale jeden eksperyment twierdzenia nie czyni, zatem jeśli dalej testujesz możliwości swojej sieci to daj znać jak coś ciekawego wymyślisz. ;)

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 wrz 2007 20:09 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
Ja u siebie łączyłem jedną kablem z AP (do internetu), drugą też do AP (bezprzewodowo), ze stałym IP, aby kontrolować jakoś odbioru i jakoś działało (ale z netem była połączona tylko jedna).

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 14:50 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2006 08:41
Posty: 1325
Lokalizacja: Trójmiasto
Za radą Marka podczepiam się.
Mogę przeznaczyć 2000 PLN , chciałabym XP, minimum 1G RAMu, najlepiej 1,5G i procesor ok. 3,5, karta graficzna GForce powyżej 8. Nie znam się na informatyce, ale obrabianie pilków graficznych powyżej 200 MB na moim obecnym komputerze to horror.
Jeżeli jest jakaś tania firma może zmieściłabym się w kosztach. Lepsze parametry chyba nie wchodzą w rachubę w granicach tej ceny.
Ale przyjmę każdą dobrą radę i może dołożę patrząc perspektywicznie. Nie zapominajcie, że jestem miłośnikiem gier komputerowych.

_________________
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 15:04 
Paser
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 gru 2006 10:46
Posty: 189
Lokalizacja: Wrocław
Hm.. ja się też za bardzo nie znam (o dziwo), a sam sobie muszę zmienić, ale może:

Procesor (547.00)
Intel Pentium 4 (S478) 2.40 GHz (FSB 533) BOX (Prescott)

Płyta główna (319.00)
DFI LanParty Pro 875B

Pamięć RAM (448.00)
Kingston DDR 1024MB PC-400 (KVR400X64C3A/1G) CL3

Karta graficzna (249.00)
Radeon 9550 Gigabyte GV-R955128D 128 MB DDR DVI + TV (128-bit) bulk

Dysk twardy (337.00)
IDE/SATA WD Caviar SE 120 GB WD1200JB 8MB cache

Obudowa (199.00)
Modecom Enjoy - czarna - 300W

Napędy optyczne (243.00)
Lite-ON DVD+/-RW SOHW-1633S BOX

Łączny koszt: 2,342,00

Wychodzi o prawie 350,00 pln więcej - zależy o jakim dołożeniu piszesz. Ale niech ktoś sprawdzi to i najwyżej poda jakiś inne obudowy oraz napędy (można kupić śmiało tańsze). Ja się nie znam, więc niech ktoś to zweryfikuje ;-)

_________________

ALL THAT IS YOURS

SHALL SOON BE MINE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 15:17 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3760
Szybki konfig:
Procesor - Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz (S775) BOX - 550zł
Płyta - Microstar P35 NEO-F - 350zł
Pamięci - OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz - 250zł
Grafika - GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) H chłodzenie Zalman - 400zł
Obudowa dowolna - 100zł
Zasilacz - Chieftec 500W - 200zł
Dysk - Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) - 250zł

Summa summarum wychodzi 2100zł tylko trzeba pamiętać, że ceny brałem z komputronika i zaokrąglałem je wzwyż żeby się łatwiej liczyło więc na pewno można coś takiego złożyć taniej i zamknąć się w 2000zł. Później z racji zamiłowania do Thiefa można dorzucić jakąś lepszą kartę dźwiękową Creative'a.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 15:37 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3176
Lokalizacja: Zwoleń
Deadly, no własnie, widać, że ewidentnie się nie znasz więc nie doradzaj, no offence. Podajesz jakieś kosmiczne ceny i przestarzałe komponenty.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 15:48 
Paser
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 gru 2006 10:46
Posty: 189
Lokalizacja: Wrocław
Dlatego więcej już nic nie napiszę - kompletnie się na tym nie znam. To, co jest powyżej, to składany pc kumpla, który wymieniał części 10 miesięcy temu - dlatego przyszło mi do głowy, że może coś z tego jest wartościowe - jak widać, nie.

Wiem zatem, gdzie się udam po poradę na swoją zmianę :-)

_________________

ALL THAT IS YOURS

SHALL SOON BE MINE


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 15:58 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2006 08:41
Posty: 1325
Lokalizacja: Trójmiasto
Nie przejmuj się, ja jestem zielona kompletnie, a mój kolega informatyk tak mi doradził przy ostatnim kompie, że kupiłam RAMBUS i jestem nierozbudowywalna. Musiałabym zmienić płytę główną, żeby dołożyć RAM zwykły.

_________________
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 16:22 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Eh ci "informatycy"... :roll:

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 16:32 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2006 08:41
Posty: 1325
Lokalizacja: Trójmiasto
Bandit, Ty mi doradź.

[ Dodano: Pon 10 Gru, 2007 16:34 ]
Właściwie nie będę tłumaczyła tego informatyka, sama jestem na niego zła.

_________________
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 17:07 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
eLPeeS napisał(a):
Szybki konfig:
Procesor - Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz (S775) BOX - 550zł
Płyta - Microstar P35 NEO-F - 350zł
Pamięci - OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz - 250zł
Grafika - GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) H chłodzenie Zalman - 400zł
Obudowa dowolna - 100zł
Zasilacz - Chieftec 500W - 200zł
Dysk - Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) - 250zł

Summa summarum wychodzi 2100zł tylko trzeba pamiętać, że ceny brałem z komputronika i zaokrąglałem je wzwyż żeby się łatwiej liczyło więc na pewno można coś takiego złożyć taniej i zamknąć się w 2000zł. Później z racji zamiłowania do Thiefa można dorzucić jakąś lepszą kartę dźwiękową Creative'a.


Ja bym zmienił RAM na GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz (taniej o 100zł), mobo na Asus P5KC Intel P35 (drożej o 50zł, poza tym ja bym się trochę bał brać MSI :-D ) i ew. grafę na GeForce 8600 GT Gigabyte 512MB HDTV & DVI (PCI-E) (z pasywnym chłodzeniem- taniej o 50zł). W sumie zostaje stówka :-D Jakby kupić gdzieś taniej, to pewnie zostałoby więcej- to, na co przeznaczyć ew. pozostałą kasę, zależy już od własnych upodobań- zamiast 8600GT można wziąć 8600GTS, albo zdecydować się na większy dysk lub konkretniejszą obudowę.

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 17:10 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Pasywne chłodzenie i karty graficzne to nie jest rozsądne połączenie. ;)

[ Dodano: Pon 10 Gru, 2007 17:13 ]
Ja jakbym zaczął doradzać to... albo lepiej nie będę nic mówił, bo tylko namieszam ci w głowie. Ja wolę AMD... ;)

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 17:14 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2006 08:41
Posty: 1325
Lokalizacja: Trójmiasto
Dobrze, że wiem o co chodzi, macie mi pomóc, a nie mnie zakręcać.

_________________
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 17:25 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
Bandit napisał(a):
Pasywne chłodzenie i karty graficzne to nie jest rozsądne połączenie. ;)


Chyba, że kupimy przewiewną obudowę, np. CHIEFTEC LBX-03B-B-B ;) Wyjdzie więcej od zwyczajnej, ale w zamian dostajemy solidność i duuużo miejsca.

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 17:39 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Nawet najlepsza obudowa sama się nie przewietrzy. ;) Do takiej obudowy trzeba jeszcze dokupić z 4 wiatraczki. Mam podobną "przewiewną obudowę" i po odłączeniu dwóch wiatraczków z przodu temp. w obudowie wzrasta o 8-10 stopni mimo to, że prędkość obrotowa wiatraczków zależy od temperatury w obudowie.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 17:45 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
Chieftec, albo Zalman 92mm- ok. 15zł za sztukę, za 18zł można jeszcze dokupić 120mm na tył.

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 17:46 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3176
Lokalizacja: Zwoleń
Chłopaki, nie piszcie dziewczynie o wiatrakach i szczegółach technicznych tylko podajcie przykład rozsądnego zestawu w tej cenie.
Jeszcze 3 lata temu byłem mocny w doradzaniu ale już trochę "wypadłem" z rynku więc radzę Ci krystyn-a: kup CDAction, tam z reguły proponują rozsądne zestawy w różnych cenach, ewentualnie na www.benchmark.pl.

O informatykach mam podobne zdanie jak Bandit, mało który zna się na sprzęcie.


Ostatnio edytowano 10 gru 2007 17:48 przez Jacek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 17:47 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3760
No więc właśnie. Miało być cicho - pasywne chłodzenie - a wychodzi głośniej - dodatkowe wentylatory. Lepiej już niech charczy tylko jedno śmigło na karcie ;)

Co do pamięci to wiem, że GoodRam ostatnio trochę odpuszcza i robi kości które po prostu zdychają po jakimś czasie. Także mimo iż do niedawna sam byłem wielkim apologetom tej firmy teraz odradziłbym.

PS Ta płytka Asus faktycznie fajniutka :)

EDIT
Jacek napisał(a):
O informatykach mam podobne zdanie jak Bandit, mało który zna się na sprzęcie.

Zgodzę się jeśli mówimy o informatykach tylko z wykształcenia. Bo znam wielu z zamiłowania/pasji (także z dyplomami) i tacy jak już doradzają to generalnie wiedzą co mówią.

Aha. krystyn-a, tu masz linki do CDAction za free. Po co płacić 15zł za jedna czy dwie strony tekstu ;) -->
Kod:
http://forum.dvhk.pl/showthread.php?t=122261&highlight=cdaction&page=20

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 17:56 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
eLPeeS napisał(a):
No więc właśnie. Miało być cicho - pasywne chłodzenie - a wychodzi głośniej - dodatkowe wentylatory. Lepiej już niech charczy tylko jedno śmigło na karcie ;)


Po prostu jestem zwolennikiem dużych, wolnoobrotowych wentylatorów- łatwiej wyczyścić i wymienić, a do tego mogą kręcić się wolniej i przebijać wydajnością malutkie wiatraczki. Poza tym zostaje nam jeszcze spory zapas na ew. oc.

eLPeeS napisał(a):
Co do pamięci to wiem, że GoodRam ostatnio trochę odpuszcza i robi kości które po prostu zdychają po jakimś czasie. Także mimo iż do niedawna sam byłem wielkim apologetom tej firmy teraz odradziłbym.


No to mały kompromis: OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium CL4 za 200zł ;)

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 18:34 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3760
_OskaR napisał(a):
OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium CL4 za 200zł

No ja właśnie te miałem na myśli tylko mi sie tak zaokrągliło w górę troszkę za bardzo. No ale o tym, że zaokrąglam, przecież pisałem ;)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 18:50 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2003 08:52
Posty: 4767
Lokalizacja: Poznań
proc:
Intel Dual-Core E2140 1.6 GHz s. 775 Box 205,00

płyta:
EVGA nForce 650i Ultra 329,00 (lub ta już podana)

RAM:
Patriot DDR2 Dual Chanel 2GB 800 149,00

grafika:
Sapphire HD3850 256MB 256 PCI-E GDDR3 675,00

obudowa: dowolna: 70zł

zasilacz:
Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt 159,00

dysk:
Seagate ST3250410AS 250GB sATA II 16MB 249,00
lub:
WD WD3200AAKS 320GB sATA II 16MB 245,00


suma: 1836
za pozostałe niecałe 200zł kup albo więcej RAMu albo troszkę lepszy procesor

jeśli chcesz jeszcze gdzieś sprawdzać to zerknij na PCLab, tam przykładowy zestaw za 2000zł to:

2000 zł

1.

Procesor : Intel Pentium Dual Core E2160 - 240 zł
Płyta Główna : Abit IP35 - 390 zł
RAM : 2x Kingston 1GB 667Mhz - 130 zł
Karta Graficzna : Sapphire HD3850 256MB - 699 zł
Zasilacz: Modecom MC-400ATX 2.0 - 130 zł
HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 280 zł
Napęd : Pioneer DVR-212D SATA - 120 zł

RAZEM : 1989 zł

_________________
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 20:18 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 kwi 2007 12:43
Posty: 876
Szczerze to lepiej wziąć athlona x2 - a na to konto jeszcze 2gb ramu. 8-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 gru 2007 20:31 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3176
Lokalizacja: Zwoleń
Brawo marek, jako jedyny podałeś konkretne propozycje.
eLPeeS, _OskaR, jak chcecie pomóc to nie wdajcie sie w dyskusje o pierdołach typu marka pamięci czy wentyla.

taffer napisał(a):
Szczerze to lepiej wziąć athlona x2 - a na to konto jeszcze 2gb ramu.
Jeśli ceny Core Duo to 200-240zł to z czego ci na ten ram zostanie?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1448 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 58  Następna strona

Teraz jest 18 lis 2018 13:50


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj: