Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sty 2011 16:03 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2529
Lokalizacja: Statua postępu
waldeq napisał(a):
Gdy liczba kroków pętli przekroczy 32767 w producencie przy opuszczaniu semafora pojawia się błąd dotyczący przekroczenia jego wartości (ERANGE). Nie mam pojęcia dlaczego gdyż zgodnie z tym co pojawia mi się na ekranie przyjmuje on wartość 0 lub 1.


Korzystasz ze zmiennej typu integer, która ma zasięg od −32 768 do +32 767. Zatem przekroczenie podanej przez Ciebie wartości powoduje zresetowanie licznika (czyli zaczęcie liczenia od najmniejszej możliwej wartości ujemnej) oraz ustawienie odpowiedniej flagi o przekroczeniu zakresu wartości.
Zgaduję, bo programu nie mam możliwości jak sprawdzić. :)

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sty 2011 00:45 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 gru 2006 22:12
Posty: 517
Lokalizacja: Południowa Dzielnica
Ok odpowiedź na pytanie chyba odnaleziona. :) Nie chodziło o przekroczoną wartość semafora lecz wartość licznika operacji do cofnięcia na zakończenie procesu. Po prostu mamy dwa semafory i procesy, gdzie każdy z nich wykonuje tylko jedną operację na każdym z semaforów (podnosi lub opuszcza) bez tej przeciwnej. Wnioskując więc wartość licznika cały czas jest zwiększana w stronę ujemną bądź dodatnią (zależy od rodzaju operacji) aż w końcu wyjdzie poza zakres podany przez Leminga. Żeby się upewnić aż sobie musiałem zerknąć na implementację mechanizmu semaforów do kodu źródłowego Linuksa. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2011 00:58 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 gru 2006 22:12
Posty: 517
Lokalizacja: Południowa Dzielnica
Pytanie z innej beczki do osób dłubiących w stronach internetowych i bazach danych. Mam zamiar podjąć naukę PHP oraz MySQL (na początek), obecnie znam takie języki jak C, C++, C# a za niedługo zabiorę się także za Javę. No i właśnie z czego się uczyć? Mam na oku dwie pozycje: pierwsza i druga. Jak na razie składnię i działanie PHP poznaję z materiałów na stronie php.net i z nią nie mam problemów ponieważ bazuje ona na tej znanej z C++, natomiast jak samego języka używać poprawnie? Jeśli chodzi o bazy danych to póki co można nazwać mnie zielonym. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2011 07:45 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 mar 2009 14:17
Posty: 726
Lokalizacja: Bytom
IMO pierwsza jest bardzo dobra. Sam z niej korzystam od jakiegoś czasu. Napisana w miarę przystępnym językiem, każde zagadnienie oparte na przykładzie i szczegółowo omówione. Czasem wydaje mi się, że podręcznik jest trochę chaotycznie napisany, bo niektóre zagadnienia omówiłbym wcześniej od innych, ale to tylko moje zdanie. Ale jeżeli znasz C, to na pewno nie będziesz miał tego typu problemów. ;)
Drugiej pozycji nie znam. :P: ale fajne kursy webmasterskie są oczywiście tutaj (kurs PHP jest tutaj trochę słaby): http://w3schools.com/

_________________
Człowiek, który uczy się tylko tego, co inni już wiedzą, podobny jest w ignorancji do osoby, która nie uczy się w ogóle.        ~Kronika Pierwszego Wieku


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lut 2011 10:09 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4532
Lokalizacja: Radlin
waldeq napisał(a):
Pytanie z innej beczki do osób dłubiących w stronach internetowych i bazach danych. Mam zamiar podjąć naukę PHP oraz MySQL (na początek), obecnie znam takie języki jak C, C++, C# a za niedługo zabiorę się także za Javę. No i właśnie z czego się uczyć? Mam na oku dwie pozycje: pierwsza i druga. Jak na razie składnię i działanie PHP poznaję z materiałów na stronie php.net i z nią nie mam problemów ponieważ bazuje ona na tej znanej z C++, natomiast jak samego języka używać poprawnie? Jeśli chodzi o bazy danych to póki co można nazwać mnie zielonym. :)

Książki do php mogą być nieco ryzykownym rozwiązaniem w tej chwili, gdyż "na dniach" ma wyjść PHP 6 (albo już jest? nie wiem), który niby ma wprowadzić sporo zmian. Wprawdzie nie sądzę, aby hostingi na pałe przechodziły od razu do php6, ale w końcu to się stanie. Moim zdaniem php rozwija się dość szybko i ogarnięcie go w bardzo dobrym stopniu może nie być łatwe ze względu na ciągłe zmiany. Jednak gra jest warta świeczki, bo jak wszyscy wiecie, php króluje na internecie, mimo, że mamy jeszcze jsp, czy asp. Czy jednak przyszłość www leży w php? Wszystko zależy od łatwości pisania kodu w php i od przystępności oraz rozwoju jego frameworków. Wprawdzie (chyba) flagowy Zend Framework rozwija się szybko (panowie od Zend'a pracują nad PHP6), to wyrosła mu konkurencja (u nas dopiero wyrasta) w postaci frameworku... Ruby. Ruby on Rails (framework) zdobył sobie rzeszę wyznawców na zachodzie, rozwija się w zawrotnym tempie (framework ten rozwijają panowie z Uniwersytetu MIT) i już największe serwisy przechodzą właśnie na niego z powodów wydajnościowych (znany chyba wszystkim Twitter został wręcz przepisany z PHP na Railsy). Jest to język, który ludziom od języków C-pochodnych wydaje się dziwny, gdyż jego składnia raczej nie przypomina tej z C. Jednak jeśli już nauczymy się tegoż języka, to wynagradza nam on czas poświęcony na jego naukę z nawiązką - w postaci oszczędzania nam czasu (blog w RoR w 15 min - Part 1, Part 2). Mocno zachęcam do zapoznania się z Railsami, bo to w tej chwili modny i chyba najszybciej rozwijający się framework do aplikacji www (Najlepszy w sieci tutorial/książka do RoR).

Pozdro.

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lut 2011 12:43 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2529
Lokalizacja: Statua postępu
Maveral napisał(a):
...bo jak wszyscy wiecie, php króluje na internecie
...lecz kto się w PeHaPie połapie? :))

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 kwi 2011 11:31 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2005 11:00
Posty: 549
Lokalizacja: Tychy
Trochę odświeżam, ale co tam :P

Jest tu może ktoś znający się na Java Scripcie? Gdyż potrzebowałbym pomocy z pewnym skryptem który chciałbym dostosować do moich potrzeb, pawdopodobnie chodzi o kilka linijek, może nawet jedną, ale nie znam się zupełnie na Javie. Szczegóły mogę wyjaśnić na PM.

_________________
Zagraj z nami w Thievery!
Thievery Server Browser


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 kwi 2012 19:14 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3757
Pojawiła mi się potrzeba stworzenia niewielkiej aplikacji. Jako jednak, że od jakichś 7 lat nie dłubałem nic w żadnym delphi, czy innych tego typu wynalazkach, a java i php to dla mnie czarna magia szukam jakiegoś przyjaznego, łatwego w przyswojeniu, niezbyt skomplikowanego środowiska żeby stworzyć prostą (by nie powiedzieć prostacką wręcz) aplikację. Zresztą nie musi to być aplikacja sensu stricte. O co chodzi? Formularz z polami typu - coś do wybrani z listy, coś do odhaczenia, coś do wklepania z palca a potem to już na zasadzie - wybrano pole "A", odhaczono pierdzielnik "D" i wklepano "X" to po wciśnięciu guzika "generuj" w polu tekstowym zwracam wartość "Jasio jest głupi" gdzie "Jasio" jest związany z wyborem wartości "A", odhaczenie pierdzielnika "D" zwraca nam wartość "jest" a wklepanie "głupi" daje... "głupi". Tylko tyle. Nic więcej. Ma po prostu generować finalny teksty będący zlepkiem wartości tekstowych powiązanych z różnymi polami wyboru itp.

Wiem. Mało fachowo się wyraziłem, ale chyba Ci co na co dzień maja do czynienia z klientami takimi jak ja będą wiedzieć o co mi chodzi ;) To jak moi mili państwo? Znajdzie się coś dla takiego lamusa programistycznego jak ja żebym sobie mógł wydłubać to co sobie wymarzyłem :)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 07 kwi 2012 21:54 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4532
Lokalizacja: Radlin
C#

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 kwi 2012 09:53 
Młotodzierżca
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 lip 2007 13:00
Posty: 864
Lokalizacja: Kielce
C++/CLI
Visual Studio 2010 Express za darmo + ogromna baza wiedzy w MSDN

_________________
Jedyny motyw graficzny na telefon w klimacie Thiefa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 kwi 2012 17:57 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3757
Podziękował za C#. Myślałem, że będzie mi szło z nim równie opornie co z Lazarusem, ale okazał się bardziej przyjazdy i wersja beta mojego programu po niecałych 2h już gra i buczy :)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 kwi 2012 11:33 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3757
Zacząłem rozbudowywać mój programik o dodatkowe funkcje i natrafiłem na mały problem. Nie wiem jak powiązać wybór danej opcji z listy rozwijanej comboBox ze zmiana stanu "Enable" elementów tekstBox na zasadzie wybór opcji X z comBox sprawia że textBox1 i textBox2 zmieniają swoją właściwość z nieaktywnych stają się aktywne a wybór opcji Y sprawia że textBox3 stają się aktywny a pozostałe dwa nie.

Wie ktoś jak to zrobić szybko i bezboleśnie w możliwie jak najprostszy sposób ;)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 kwi 2012 09:33 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4532
Lokalizacja: Radlin
Jeśli dobrze zrozumiałem, to chyba będzie coś takiego.

Kod:
comboBox1.Items.Add(new Item("Opcja 1", funkcja1()));
comboBox1.Items.Add(new Item("Opcja 2", funkcja2()));


A w funkcjach robisz coś jak.

Kod:
textbox1.Enabled = true;
textbox2.Enabled = true;
textbox3.Enabled = false;


W drugiej odwrotnie. Nie wiem czy zadziała, bo w C# nie kodowałem już jakieś 1,5 roku ;)

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 maja 2012 19:39 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3757
Generalnie nie dało rady zrobić tego co potrzebowałem w ten sposób więc po prostu zrobiłem to inaczej ;) Poza tym to się wciągnąłem w to klepanie kodu i program rozrósł się niesamowicie. Hehe. Nic tylko siąść i czekać na premie od pracodawcy 8-) Na szczęście mój prezes nie ma bladego pojęcia o programowaniu więc dla niego każda aplikacja to niczym pokaz Davida Copperfielda ;)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 lip 2012 16:19 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1156
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Eeeee, Asembler jest językiem niskiego poziomu, nie jest językiem wysokiego poziomu. W tabeli jest błąd. Aby stworzyć jakiś program w Asemblerze, trzeba się bardziej napracować, niż w przypadku języków wysokiego poziomu.

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 lip 2012 20:04 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 gru 2006 22:12
Posty: 517
Lokalizacja: Południowa Dzielnica
Tu raczej chodzi o to, że jeśli już znasz języki wysokiego poziomu to możesz zabrać się za naukę asemblera.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lip 2012 22:37 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4532
Lokalizacja: Radlin
Akurat jeśli chodzi o assemblera, to nie widzę jakiejś szczególnej reguły. Można się go uczyć znając jakiś język wysokiego poziomu, a można się nauczyć i bez tej wiedzy. I tak wszystko zależy od chęci ;)

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lip 2012 08:52 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2529
Lokalizacja: Statua postępu
Z assemblerem i jego nauką jest jak z matematyką. Najpierw w szkole podstawowej uczysz się dodawać i odejmować (czytaj: to nasz język wysokiego poziomu) a na studiach matematycznych dowiadujesz się o kilku dziwnych aksjomatach, które definiują "matematykę" i jej prawidła, a sprawdzenie, że "mechanizm dodawania jest możliwy i poprawny" wymaga przeprowadzenia dwóch stron dowodu (czytaj: to nasz assembler). ;)

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lip 2012 12:41 
Bełkotliwiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012 22:55
Posty: 6
Jeśli mogę dodać swoje 3 grosze do tego od jakiego języka zacząć przygodę z programowaniem...

Najlepszym wyjściem będzie C++. To język prosty, który łatwo można zrozumieć. W dodatku jest efektywny i oszczędny pamięciowo (jeśli oczywiście my czegoś nie spartaczymy w kodzie).

Dla osób, które nigdy nie programowały "Symfonia" Grębosza będzie pozycją idealną. Wiem, bo czytałem. Pamiętajcie, żeby wziąć w miarę najnowsze wydanie tej książki (i jej kontynuacji, czyli "Pasji").

Tyle tylko, że to są jedynie podstawy. Żeby napisane programy nie działały tylko w konsoli, trzeba się nauczyć jakiejś biblioteki do robienia GUI. Polecam Qt, do którego można (ze strony Nokii) ściągnąć bardzo fajne SDK (elementy interfejsu projektuje się zwyczajnie przeciągając rożne elementy w dane miejsce).

Dodatkowo gorąco zachęcam do zapoznanie się z najnowszym standardem języka czyli C++11 (2011), który wprowadza wiele ważnych rzeczy do języka, takich jak obsługa wielowątkowowści, wyrażeń regularnych, czy gniazd sieciowych. Nie wspominając już o uproszczeniach w pisaniu kodu.
Dzięki tej poprawce atrakcyjność Javy dla prostych zastosowań (która ma wszystko zaimplementowane w bibliotekach standardowych) wyraźnie maleje.

Mam nadzieję, że pomogłem. ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 paź 2012 14:34 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2529
Lokalizacja: Statua postępu
Nowe środowisko, nowe problemy. Właśnie działam na Visual C++ 2010 Express i potrzebuję sugestii. Potrzebuję zrobić na Formie okno "graficzne", w którym mógłbym dokonywać prostych operacji graficznych jak rysowanie linii, stawianie pikseli, itp. Czy da się to zrobić (i jak), bezpośrednio na Formie, bez kombinowania z SDL czy DirectX?

Dawno temu, w Dev C++ grafikę robiłem z wykorzystaniem biblioteki Allegro. Ale tym razem chciałbym użyć Formy.

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 21 paź 2012 20:07 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 gru 2006 22:12
Posty: 517
Lokalizacja: Południowa Dzielnica
Jeśli Windows Forms to do prostej grafiki 2D najlepiej użyć GDI+ i klasy System.Drawing.Graphics. Jeśli dziedziczysz kontrolkę to najlepiej przeładować metodę OnPaint, inaczej podpiąć jakąś do zdarzenia Paint.
A dlaczego tworzysz aplikację w C++\CLI? Ten język jest okropny (Intelli sense chyba w ogóle nie jest tu zaimplementowane) i najlepsze zastosowanie to chyba pisane wrapperów do klas z natywnego C++ dla kodu zarządzanego.
Z C++ jest jeszcze MFC ale tutaj też bywa masakrycznie, szczególnie zarządzanie zasobami.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 kwi 2015 22:37 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3757
Musiałem znowu siąść do programowania. Jako, że przez ostatnie 3 lata nic w tym temacie nie robiłem a i wtedy byłem cienki Bolek siadłem podłubałem i potrzebuje pomocy. Pomożecie? ;)

Taka sytuacja:
Programik kalkuluje sobie wartość, która jest typu float a następnie ma ją wyświetlić w texBoxie zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku. Wydłubałem sobie coś takiego:

Kod:
textBox4.Text = String.Format("{0:0.00}", zmienna_typu_string = zmienna_typu_float.ToString());


Niby cacy, no ale nie działa. Co jest z tym kodem nie tak?

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 kwi 2015 23:05 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2529
Lokalizacja: Statua postępu
Zacznij od wskazania jaki to jest język programowania. ;)
Bo rzeczy wydawałoby się oczywiste jak dwukropki, średniki, cudzysłowy, itp. mają różne znaczenie w zależności jaka to jest odmiana języka. A po tym fragmencie nie jestem pewien co to za język.

... i dlaczego nie działa? Nie wyświetla tak jak powinno, zgłasza błąd (jaki?), nie kompiluje się?

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 kwi 2015 23:14 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3757
Ano faktycznie mogłem dopisać, że chodzi o C# ;) Czym się objawia nieprawidłowe działanie? Ano tylko tym, że nadal pokazuje wartość końcową w textBoxie bez ograniczenia do dwóch miejsc po przecinku. Jak finalnie wyjdzie 0,235 to tyle też pokaże zamiast pożądanego 0,26. Błędów nie ma, wszystko śmiga.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 04 kwi 2015 23:33 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2529
Lokalizacja: Statua postępu
Spróbuj tak (bez rzutowania na stringa):

Kod:
textBox4.Text = String.Format( "{ 0:0.00 }", zmienna_typu_float );


Ustalasz wcześniej format zapisu liczby. Jak skonwertujesz liczbę z przecinkiem na tekst, to format zapisu nie będzie miał odniesienia do tekstu. Zauważ, że przypisujesz w funkcji liczbę do stringa. Lewa strona przed "równa się" jest ważniejsza, a zatem funkcja wykorzysta właśnie ją do konwersji danych. Przypisanie do stringa (o ile Ci potrzebne) powinieneś wykonać poza funkcją.
Głowy sobie uciąć nie dam, że to zadziała, bo nie mam kompilatora C#, ale kompilator w głowie podpowiada, że powinno być dobrze.

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Teraz jest 21 wrz 2018 23:22


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron