Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2009 10:11 
Homo Rhetoricus
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 17:15
Posty: 5563
Lokalizacja: Gildia Topielników (przy tawernie Pod Rozszalałym Wichrem)
Teść kupił HP Deskjet D1560, ale ma stary komputer z Win98. A do tego systemu HP sterowników nie udostępnia. Szukałem w Sieci, ale nic nie znalazłem. Może ktoś z was potrafi pomóc? Jest jakiś uniwersalny sterownik czy coś takiego?

Proszę moderatora, żeby potem ten temat włączył do jakiegoś innego o kompach.

_________________
Thief Antologia PL: od 20 X 2006 w sklepach!
Zagraj w FM Old Comrades, Old Debts i zobacz moje zrzuty.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2009 10:14 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4502
Lokalizacja: Radlin
Jest taki sterownik i nazywa się WinXP ;) A jeśli HP nie udostępnia sterowników pod Win 98, to chyba nie ma czegoś takiego. No chyba, że ci sterownik z innej drukarki załapie ;)

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2009 10:16 
Homo Rhetoricus
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 17:15
Posty: 5563
Lokalizacja: Gildia Topielników (przy tawernie Pod Rozszalałym Wichrem)
Mav, dajże spokój. Gdyby na tym starym kompie można było zainstalować XP, to bym nie pisał tutaj.

Ktoś coś pomoże?

_________________
Thief Antologia PL: od 20 X 2006 w sklepach!
Zagraj w FM Old Comrades, Old Debts i zobacz moje zrzuty.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2009 10:26 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2006 14:23
Posty: 550
Lokalizacja: Żywiec/Kraków/Londyn
Hmmm wydaje mi sie ze nie ma wyboru zabardzo.

Zalezy do czego uzywa tego komputera, ja zainstalowalbym jakies mniej wymagajace distro Linuksa ktore na pewno pojdzie i drukarke obsluzy. Bo jesli HP nie daje sterow pod 98 to chyba jedyna opcja to napisac sobie stery samemu...

edit: Inne wyjscie to polazic po sklepach i popytac czy nie maja jakis starych niesprzedanych komputerow np z win 2000, czasami mozn takie kupic za grosze. Kupilem sobie cos takiego z win 98 za jakies 4 zl do grania w stare gry :)

_________________
Ten link cię ZJE jeśli go klikniesz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2009 11:42 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2003 23:21
Posty: 2737
Niestety na stronie producenta jest wyraźnie powiedziane:

Cytuj:
Obsługiwane systemy operacyjne Microsoft® Windows® 2000 Professional (SP4), XP Home, XP Professional, XP Professional x64; Windows Vista®; Mac OS X
v10.3.9, v10.4, v10.5 lub nowszy (systemy Microsoft® Windows® 2000 i XP x64 są obsługiwane jedynie przez sterownik
druku; aplikacje HP Smart Web Printing i HP Photosmart Essential nie są dostępne dla systemów Microsoft® Windows® 2000
oraz XP x64)


Miałem ostatnio podobny problem, tylko w odwrotną stronę, czyli stara drukarka Hp DeskJet 710C i Win XP. W 2006 roku wypuścili paczkę sterów dla większości starych drukarek, które nie były kompatybilne z xp-kiem, no i działa. Co do Twojego problemu Bukary, jedyna rzecz której możesz spróbować to taki trik:

Cytuj:
Aby udostępnić drukarkę zainstalowaną w komputerze z Windowsem XP do komputera z windowsem 98 należy:
W komputerze z Windowsem XP chce się udostępnić chce się udostępnić wejść w ?panel sterowania? => ?drukarki i faksy?. Prawym klawiszem kliknąć na drukarce którą chce się udostępnić i wybrać ?udostępnianie?. Następnie kliknąć dodatkowe sterowniki, zaznaczyć ?Windows 95, 98 i Me? i kliknąć OK. Wyskoczy okienko z prośba o podanie lokalizacji. Wkładamy CD z oprogramowaniem HP. W okienku z prośbą o sterowniki wybieramy ?przeglądaj?. Przechodzimy do katalogu ?plk\drivers\win9x_me? i wybieramy plik ?hpoupdrm.inf?, klikamy Otwórz a następnie OK. Następnie zostaniemy poproszeni o ?włożenie dysku? . Klikamy Ok. => Przeglądaj i przechodzimy do katalogu ?Common\drivers\win9x_me? i wskazujemy plik ?hpzpm112.dl_? i znowu Otwórz => OK. Ponownie komunikat: OK. => Przeglądaj. Wybieramy katalog plk\drivers\win9x_me i zaznaczamy plik ?hpzrm112.dl_?, następnie Otwórz => OK. Znowu klikamy znane już okienko: Ok. => Przeglądaj. (po kliknięciu Przeglądaj może wystąpić chwilowe zawieszenie się komputera ? należy to po prostu przeczekać) Wchodzimy do katalogu ?common\drivers\com_os? i wybieramy plik ?hpzimc12.dl_?. Otwórz => Ok. Okienko : Ok. => Przeglądaj. Katalog ?plk\drivers\com_lang? i plik ?hpfmom12.hl_? Otwórz => Ok. Ostatnie okienko: Ok => przeglądaj (może znowu zawiesić się komputer podczas przeglądania). Katalog ?enu\drivers\com_lang? i plik ?hpopeb12.dat?. Otwórz => Ok. Teraz tylko OK., potem w następne okienko OK. lub zamknij i restartujemy komputer


Oczywiście chodzi mi o same sterowniki zawarte o oprogramowaniu a nie udostępnianie. Spróbuj wyciągnąć je z płytki, na kompie z XP a potem zgrać na pendrive i przenieść do kompa z 98'.

_________________
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2017 15:03 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3715
W sumie to nie mam problemu z drukarką ale problem dotyczy drukarki ;) Ludki u mnie w kancelarii muszą czasem wydrukować jakieś stosy papierów zapisane w PDFach przy czym jest problem. Dokument poza tekstem w kolorze czarnym ma też naniesioną naszą wewnętrzną adnotację w kolorze niebieskim. Cały wic polega na tym, że wychodzący dokument (a musi być w formie papierowej) musi być bez tej adnotacji. Do tej pory obchodzimy to w ten sposób że drukujemy pierwsza stronę z dokumentu (każdy jest dwustronny) po czym wydruk wkłada się z powrotem do drukarki tak żeby zadrukować jego drugą stronę zaś w PDFie przy użyciu opcji "wykonaj zdjęcie" zaznacza tylko część drugiej strony z pominięciem naszej adnotacji i viola! W sumie mamy dokument jak trzeba. Problemem jest czas i cała ta żonglerka papierami. Tu rodzi się pytanie. Da rade jakoś w przymusić drukarkę do tego by np. drukowała kolory selektywnie z pominięciem koloru niebieskiego (czyli tego w jakim jest zapisana adnotacja)? Bo to w sumie rozwiązało by problem. Ewentualnie jak ktoś ma inne pomysły to zamieniam się w słuch :)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2017 20:46 
Paser

Dołączył(a): 04 lip 2011 19:57
Posty: 218
Tak bez możliwości obejrzenia sprzętu i PDFów (zło wcielone jeśli chodzi o drukowanie) to niewiele mogę zaproponować. Jedyne, co wpadło mi do głowy, to wyjąć kolorowy tusz czy toner (zależy od drukarki), albo zużyć cały niebieski, ale wątpię, czy któryś z tych pomysłów się przyda.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2017 22:07 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3715
Jakby to było tak proste jak wyjęcie kolorowego toneru to chyba już na to wpadł ;) PDF jak PDF chyba nie ma większej różnicy, a drukarka to laser - zapomniałem dopisać. Jakiś HPek. Jutro jak trzeba zedytuje posta i podam konkretny model.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lut 2017 22:14 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4502
Lokalizacja: Radlin
Ta adnotacja jest na samym dole strony, czy jak?

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lut 2017 14:14 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3715
Jest mniej więcej w połowie drugiej strony. Poniżej nie ma innego tekstu.

Aha. Drukarka to HP LaserJet 600 M601

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lut 2017 17:56 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2005 10:16
Posty: 2518
Lokalizacja: Statua postępu
Może to głupie, ale próbowaliście kliknąć "przerwij drukowanie" na drukarce, gdy połowa (eksperymentalnie trzeba określić ile) kartki z drukarki już wyjdzie?
Zaproponowana metoda zależy oczywiście od lokalizacji tego niechcianego znaku.

_________________
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 lut 2017 18:56 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4502
Lokalizacja: Radlin
Jeśli to jakiś szablon, to spróbujcie wywalić tę niewygodną linijkę w Foxit Reader, zapisać i drukować.
Jeśli to nie jest szablon, to podaj na jakim systemie pracujecie i czy możliwe jest otrzymanie tego dokumentu w innym formacie niż pdf (txt, rtf, doc).

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2017 09:48 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3715
@Leming
To by wymagało nie lada umiejętności. Adnotacja jest może dwie linijki poniżej tekstu który musi być ma wydruku. Trafić akurat w ten moment... cud ;) N o i czasem jest linijkę wyżej a czasem dwie niżej.

@ Maveral
Z Foxitem będzie problem bo darmowy nie ma możliwości edycji PDFów a za płatny nikt u mnie w fabryce nie będzie becelował. PDF szablonem nie jest ale generalnie układ tekstu jest w 90% zawsze taki sam. Czasem jest go nieco więcej i wtedy adnotacja jest nieco niżej lub mniej i wtedy wiadomo -wyżej. W tej chwili robię na W7 a niestety dokumentu w innym formacie nie uzyskam. Problem w tym że przy imporcie pliku do systemu jest on gdzieś zapisywany na serwerze w sobie tylko wiadomym miejsc i formacie. Później przy eksporcie można go co najwyżej z poziomu naszego programu otworzyć jako PDFa który domyślnie wyświetla się jako temp.pdf.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2017 11:46 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4502
Lokalizacja: Radlin
Napisałem Ci skrypcik w Ruby, który wywala ostatnią linię z pdf'a i zapisuje go do nowego pliku (można też sobie nadpisać stary plik). Oczywiście wymaga to zainstalowania Ruby w systemie ;)

Kod:
c = File.open('temp.pdf').read

File.open("temp2.pdf","w") do |f|
   f.write(c.gsub(/(.*)(BT.*ET)(.*)/m, '\1 \3'))
end


Działa, sprawdzałem :)

JEDNAK - Adobe ma swój system oznaczania pdf-ów. Skrypt powyżej wywala ostatnią linię TEKSTU (tzw. content, który znajduje się między znacznikami BT i ET), zaś tekst, którego chcesz się pozbyć może być np. oznaczony jako stopka, czy coś takiego i wtedy ma inne oznaczenie w kodzie pfd'a. Jak to powyżej nie zadziała, to musiał byś mi podesłać jeden dokument, żebym podejrzał, gdzie siedzi ten niechciany tekst ;)

EDIT: Znalazłem jeszcze inne rozwiązanie, chyba lepsze, bo nie trzeba niczego instalować. Okazuje się, że z wiersza poleceń Windowsa też da się to łatwo ogarnąć. Robisz sobie plik z rozszerzeniem .bat, wklejasz do niego to poniżej i też działa :)

Kod:
type temp.pdf | findstr /v "Treść stopki do wywalenia"> temp2.pdf


Najlepiej w treść stopki dać dwa lub trzy słowa następujące po sobie. Jak w stopce masz wyrażenie "To jest super stopka mojej firmy", to w skrypcie wystarczy dać np. "super stopka mojej" i wywali ci całą linię. Nie wiem czemu, ale jak wklejałem dłuższe frazy, to mi wywalało błąd, ale jak dałem 3-4 słowa z całej frazy, to działa bez problemu :)

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2017 14:16 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3715
Drugi patent u mnie nie działa :( PDFa niestety Ci nie podeśle bo zawiera dane osobowe a że nie mam edytora PDFów to nie mam jak go zanonimizować. Pierwszy patent może by i przeszedł. Musze spróbować. Tylko jeszcze taka kwestia że ta adnotacja to łącznie 5 linijek ;) Linijak nr 1,2,4 i 5 jest zawsze o stałej treści a 3 środkowa zmienna jest bo (nie to nie kobieta ;)) to data.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2017 14:57 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4502
Lokalizacja: Radlin
eLPeeS napisał(a):
Drugi patent u mnie nie działa

1. W ogóle nie tworzy pliku wynikowego "temp2.pdf"?
2. Pamiętaj, że w podanym wyżej przykładzie pdf musi znajdować się w tym samym folderze co plik .bat. W przeciwnym wypadku musisz podać ścieżkę do pliku, np:

Kod:
type C:\pdfy\temp.pdf | findstr /v "Treść stopki do wywalenia"> temp2.pdf


Plik "temp2.pdf" tworzy Ci się w folderze ze skryptem. Jeśli skrypt nie znajdzie pliku "temp.pdf" (znaczy się, podasz złą ścieżkę), to nie wywali ci błędu, tylko stworzy pusty plik o nazwie "temp2.pdf".

EDIT: I rzecz najważniejsza. Jeśli plik jest jakoś szyfrowany, to możesz od razu zapomnieć o prostym rozwiązaniu ;)

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2017 20:58 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3715
Spoko loko luz bambino. Jeszcze na tyle ogarnięty jestem, żeby się domyślić że plik musi być w tym samym folderze ;) Co to więc znaczy że nie działa? Tworzy drugi plik "temp2.pdf" ale jest on taki sam jest ten pierwotny. Nie usuwa żadnego tekstu a próbowałem różnych kombinacji. Pewnie jakie dziwne kodowanie. Adnotacje dodaje chyba do PDFu jakiś jeszcze inny zewnętrzny program czy skrypt. Co on tam robi licho wie. Plik nie jest szyfrowany.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 lut 2017 22:14 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4502
Lokalizacja: Radlin
To inaczej. Otwórz ten plik notatnikiem i skopiuj mi całą sekcję w której znajduje się treść stopki (łącznie z tymi wszystkimi znacznikami). Przykładowo, w pliku który testowałem, ostatnie pięć linii tekstu wygląda tak:

Kod:
BT
/F1 0010 Tf
69.2500 688.6080 Td
( ...continued from page 1. Yet more text. And more text. And more text. ) Tj
ET
BT
/F1 0010 Tf
69.2500 676.6560 Td
( And more text. And more text. And more text. And more text. And more ) Tj
ET
BT
/F1 0010 Tf
69.2500 664.7040 Td
( text. Oh, how boring typing this stuff. But not as boring as watching ) Tj
ET
BT
/F1 0010 Tf
69.2500 652.7520 Td
( paint dry. And more text. And more text. And more text. And more text. ) Tj
ET
BT
/F1 0010 Tf
69.2500 640.8000 Td
( Boring.  More, a little more text. The end, and just as well. ) Tj
ET


Łatwo zauważyć, że każda linia mieści się między BT, a ET. Ale może stopka ma inne oznaczenia. Aż tak specyfikacji pdf'a nie znam, więc muszę widzieć jak to wygląda, bo bez tego będzie ciężko ;)

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lut 2017 13:19 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3715
Hmmmm. u mnie jak otwieram PDFa notatnikiem to wychodzą same krzaki. Poza tym pod "tekstem" jest cała masa pustego miejsca wypełniona białymi znakami. Wrzucanie tego tu nie ma sensu bo przy kopiowaniu połowa znaków się ne wyświetla.

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 lut 2017 17:59 
Bruce Dickinson
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 kwi 2003 11:07
Posty: 4502
Lokalizacja: Radlin
Potrzebujesz, aby ten wydruk wyglądał tak jak oryginał, tylko że bez tej stopki, czy zależy Ci tylko na samej treści? Bo wyłuskanie tekstu nawet z tego "zakrzaczonego" pdf'a nie jest wcale takie trudne, ale wywalę Ci to do zwykłego pliku txt, ew. zrobię nowego pdf'a, ale bez żadnego formatowania tekstu. Będzie białe tło i tekst ;)

_________________
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 lut 2017 11:47 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 paź 2004 14:55
Posty: 3715
No niestety potrzebuje żeby zachował formatowanie i wyglądał tak jak musi :( No nic to. Będą musiały dziewuchy dalej uskuteczniać żonglerkę ;) Dzięki za dobre chęci :)

_________________
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 

Teraz jest 22 lis 2017 13:48


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj: