Temat dawno był nie odświeżany, a jednak z biegiem lat sporo się zmieniło, stąd pozwólcie, że dodam kilka darmowych rzeczy, bez których się nie obywam przy modelowaniu.
1)
xNormal– wszechstronne narzędzie do wypalania AO, normali i innych mapek przy systemie pracy high->low poly. Właściwie skonfigurowany zastępuje funkcję typu Render to texture w programach do modelowania. Przede wszystkim dlatego, że skutecznie korzysta z procesora jak i rdzeni karty graficznej. W efekcie wypalanie tekstur w 3dsmaksie, które zajmowało 15 minut, tutaj zajmuje trzy (!). Na zachętę dość szczegółowe omówienie programu:
https://youtu.be/5n8XsbrUxNI2)
MeshLab – zaawansowany program do redukcji polygonów i optymalizacji siatki meshy. Używam go najczęściej wtedy, gdy robię bardziej "organiczny" model, np. ruiny czy skały, i nie wiem do końca jak będzie wyglądał finalny model low-poly, dopóki nie zrobię wersji hi. Za pomocą tego programu mogę zredukować liczbę polygonów z np. 500 tys. do 1000, zrobić unwrap wersji low-poly, a na końcu przepalić AO i normalkę w xNormalu.
3)
nJob (tylko T3Ed, DarkRadiant) – ogólnie jestem zwolennikiem ręcznego polerowania normalek i pełnej kontroli nad całym procesem, bo wiem jak dobre to daje wyniki. Tym niemniej, jeśli potrzebujecie wygenerować coś na szybko, nie lubicie Photoshopa (nDo), a cena za CrazyBumpa jest dla was "crazy" (100 USD minimum), to ten prościutki program będzie w sam raz. Jest szybki, robi normalki na podstawie tekstur wklejanych ze schowka, więc nie trzeba tworzyć plików pośrednich. Do błyskawicznego prototypowania materiałów i dalszych eksperymentów jest jak znalazł.