Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1018 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2014 10:41 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 cze 2012 11:43
Posty: 525
Lokalizacja: Warszawa
Zapytam na zapas dla podtrzymania tematu.

Jak wykonać skrypt w którym po przekroczeniu pewnego punktu na mapie, z otworu w suficie wypada przed nas dany przedmiot/przeciwnik itd.

Ogólnie chętnie przygarnę linki z przepisem wykonania różnych fikuśnych skryptów.

_________________
Forgotten Tomb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 mar 2014 07:31 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1875
Lokalizacja: Cytadela
Wystarczy Bound Trigger i Emitter Trap.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 mar 2014 10:57 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 cze 2012 11:43
Posty: 525
Lokalizacja: Warszawa
Zrobiłem to wczoraj wieczorem z A BoundTrriger + ATeleportTrap, ale jakieś to zbugowane. Przeciwnik coś długo lewituje w powietrzu i spada z opóźnieniem, a czasem spada i wraca ponownie do wnęki w suficie, i znowu spada. Muszę się później tym bardziej pobawić ( również z Emitter Trap ), oczywiście nadal liczę i dziękuję za każdą radę.

_________________
Forgotten Tomb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 mar 2014 21:13 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1875
Lokalizacja: Cytadela
Takie zachowanie strażnika spowodowane jest tym, że TeleportTrap umiejscowione jest prawdopodobnie zbyt blisko sufitu. Strażnik teleportuje się środkiem swojej "ciężkości" dokładnie w TeleportTrap i w ostateczności połowicznie ląduje poza mapą. Zrób tak: zaznacz strażnika i zanotuj jego wymiary [na dole okna edytora w polach D, W i H]. Przepisz je do tych samych pól TeleportTrap. Teraz pułapka będzie miała rozmiary strażnika. Pamietaj by początkowo strażnik znajdował się w jakimś pustym, zamkniętym pokoju gdzieś obok, nie zaś poza mapą. Jednakowoż ciekawy efekt uzyskasz gdy zamiast TrlrportTrap użyjesz odpowiednio skonfigurowanego EmitterTrap ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 28 mar 2014 20:04 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 cze 2012 11:43
Posty: 525
Lokalizacja: Warszawa
Dalej coś się bugowało, więc ostatecznie zrobiłem jak radziłeś z Emitter Trap. Pięknie, szybko leci co tylko chcemy.

_________________
Forgotten Tomb


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 mar 2014 14:30 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1875
Lokalizacja: Cytadela
EmitterTrap można ustawić tak, by co jakiś czas wypluwała nowego strażnika - jak w System Shocku :twisted:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 31 mar 2014 07:50 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1159
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Jak zrobić dziurawy brush w DromEdzie jak w tym filmie w momencie 1:28 - http://www.youtube.com/watch?v=YAECAK8lrjU ?

Albo inny film (moment 2:35) - http://www.youtube.com/watch?v=-frh8Pmcfc4

To zostało naprawione z TFix-em 1.18h, ale wciąż można efekt dziury przeżyć np. z TFix-em 1.15 lub nawet TFix-em 1.18. Link do wersji 1.15 jest tutaj - https://docs.google.com/file/d/0B7quQTg ... edit?pli=1

Albo czy da się skopiować wybrane brushe bezpośrednio z tej misji do innej?

Jeśli ludzie nie pomożecie, to HD MOD wciąż będzie mieć niebieskie tekstury w co niektórych miejscach :oops:

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 kwi 2014 16:59 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1875
Lokalizacja: Cytadela
Nie wiem czy umyślnie zrobisz dziurawy brush, gdyż jest to po prostu błąd.

Aby z oryginalnego poziomu wyeksportować brushe do innej mapy musisz zdobyć na początek "unstripped levels". Następnie zaznaczasz interesujące Cie brushe i eksportujesz jako multibrush do pliku *.mbr [w oryginalnym DromEdzie w podmenu Multibrush była taka opcja].

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 kwi 2014 17:40 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1159
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Tak jak mówiłem, potrzebuję zrobić dziurawych brushy, aby zobaczyć niebieskie tekstury w HD MOD-zie.

Paweuek napisał(a):
Nie wiem czy umyślnie zrobisz dziurawy brush, gdyż jest to po prostu błąd.

Aby z oryginalnego poziomu wyeksportować brushe do innej mapy musisz zdobyć na początek "unstripped levels". Następnie zaznaczasz interesujące Cie brushe i eksportujesz jako multibrush do pliku *.mbr [w oryginalnym DromEdzie w podmenu Multibrush była taka opcja].


Już samo zaznaczenie brushy jest dla mnie zbyt skomplikowane :( Jedynie co udało mi się zrobić do tej pory to skopiować kilka lin i portali w Paszczy Chaosu w celu zbudowania z tego "mostu".

A więc, można prościej wytłumaczyć, co po kolei się robi?

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 kwi 2014 22:47 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2006 11:13
Posty: 1481
Lokalizacja: Kraków
Jeśli chcesz zobaczyć tylko teksturę nieba, to wystarczy Ci brush bez tekstury. A to coś trochę innego niż "dziurawy brush". Dziurawy brush to rozumiem jako efekt błędu w przeliczaniu sąsiedstwa poligonów brushy.

Aby zrobić teksturę nieba wystarczy wybrać tryb [Brush], zaznaczyć interesujący nas brush i wybrać teksturę o nazwie "Sky hack" pod polem "Texture". O ile dobrze pamiętam to jest ostatnia tekstura na prawo, czyli musisz ją znaleźć strzałką w prawo, bądź przytrzymać przycisk [Texture] i przeciągnąć na koniec w prawo.

Możliwe że będziesz musiał wybrać ścianę brusha. Możesz to zrobić zmieniając wartośc pola "Face".

Potem trzeba przeliczyć poziom, by wszystko się zaktualizowało (Tools > Portalize).

_________________
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 kwi 2014 07:07 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1159
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Jest może taka opcja w programie DromEd, aby utworzyć z listy dziurawy brush, czy trzeba się namęczyć stosując takie właśnie kombinacje?

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 kwi 2014 17:08 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2006 11:13
Posty: 1481
Lokalizacja: Kraków
To nie są kombinacje. W taki sposób wybiera się tekstury dla ścian brushy. Możesz utworzyć nowy brush typu air w dogodnym miejscu, ale też musisz wybrać jego teksturę...

_________________
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 02 kwi 2014 20:09 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1875
Lokalizacja: Cytadela
Po kolei:
-otwórz DromEda;
-wpisz komendę portalize;
-w widoku 3d wybierz spod prawego przycisku myszy solid world and all wireframe;
-kliknij w widoku 3d na ścianę, którą widzisz przed sobą;
-w oknie z teksturą jorge zamień 0 na 249.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 maja 2014 11:04 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1159
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Zmiana miejsca startowego Garretta - jak to zrobić, żeby w pierwszej misji Thiefa 1 startować nie przy bramie, a np. niedaleko miejsca, gdzie znajduje się berło?

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 08 maja 2014 20:44 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1875
Lokalizacja: Cytadela
Gdy otworzysz misję edytorem od razu kamera będzie ustawiona na pewnym markerze. Możesz go śmiało przesunąć gdzie tylko zechcesz. Jeżeli zaś nie chcesz go przesuwać - usuń go, a w dowolnym innym miejscu, w którym chcesz zacząć, stwórz Marker. Następnie dodaj mu link PlayerFactory from: [numer markera] to: Garrett :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2014 15:24 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1159
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Poradziłem sobie z poprzednim problemem, teraz jest nowy problem.

Ten zaznaczony przeze mnie odcinek w "Wieżach Magów" chcę przedłużyć kilkudziesięciokrotnie, ale jak wiem, najpierw należy zwiększyć wymiary samej mapy (mam na myśli DromEd-a 1.37). Jak zwiększyć wymiary mapy, i oczywiście ten brushowy odcinek?

Wymazywanie odcinków? Klikając delete powstają mi dziwolągi.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2014 16:11 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1875
Lokalizacja: Cytadela
To wygląda jak wycięcie ośmiokąta [air] w ośmiokącie [solid]. Przedłuż solid, a następnie air.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2014 16:29 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1159
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Paweuek napisał(a):
To wygląda jak wycięcie ośmiokąta [air] w ośmiokącie [solid]


Tylko że ja się nie domyślam, co masz na myśli :?

Paweuek napisał(a):
Przedłuż solid, a następnie air.


Jak dokładnie? Moje działania w DromEdzie zdają się ograniczać do kopiowania obiektów już naniesionych na mapę.

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 maja 2014 20:44 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1875
Lokalizacja: Cytadela
Może ten krótki tutek pomoże ;) Zanim cokolwiek zrobisz - przeczytaj całość. Zanotuj co potrzebujesz.

Zrobimy tak - zaczniesz od początku.

Otwórz DromEda. Zobaczysz kwadrat w trzech rzutach. Niech sobie tam będzie ;) W prawym dolnym rogu edytora jest linia komend. Wpisz:

script_load convict
portalize

Właśnie załadowałeś główny skrypt Thiefa, a następnie przeliczyłeś na thiefowe ten wadrat z głównego widoku.

Wypadałoby skądś zacząć grę. Wpisz:

find_obj marker

Otworzy się okienko. Kliknij Create [po prawej pośrodku]. Teraz myszka jest w trybie tworzenia markerów. Stwórz marker wewnątrz domyślnego kwadratu tak jakbyś chciał narysować kwadrat w paintcie.
Masz już markera. Gdy jest aktywny, na dole pośrodku będzie napisane:

A Marker (numer)

oraz opcje poniżej. Wybierz Links. Następnie: Add. Z pola Flavor wybierz PlayerFactory. From: [tutaj wstaw numer Markera, który jest na górze ramki Links w nawiasie. To: Garrett.

Gdy wejdziesz do trybu gry [Alt+G] zaczniesz z pozycji Markera. Będziesz poruszać się po sześcianie. Aby wyjść wciśnij Alt+E.

Teraz możesz się bawić w kreowanie brył. Na górze po lewej w menu masz pozycję Shapes. Wybierasz tam bryły, które chcesz stworzyć. Na razie zainteresuj się bryłami Cube oraz Cylinder. Gdy wybierzesz Cube będziesz w trybie rysowania sześcianów - rysujesz tak jak w paintcie. Klikasz i przeciągasz w dowolnym miejscu. Gdy tak zrobisz, możesz otrzymaną bryłę przeskalować: na dole po lewej są pola z numerami. tuż pod podświetlonym napisem Use powinny być symbole: D, W i H. czyli głębokość, szerokość i wysokość. Pozmieniaj parametry i patrz jak zmienia się bryła. Może nie klikaj w strzałki tylko po prostu wpisuj wartości z klawiatury.
Gdy będziesz miał już jakiś prostopadłościan przesuń go. Po prostu przeciągnij go z Shiftem. Potem obróć - przeciągnij z Altem. Teraz ciut rozciągnij - przeciągnij z Ctrlem.

Następna sprawa. Zaczynając tworzenie mapy masz jeden sześcian wycięty z "kosmosu". Ten kosmos to ciało stałe. Wycinasz w nim bryły. Dlatego na początku jest jeden sześcian wypełniony powietrzem. Stworzyłeś sam kolejny prostopadłościan wewnątrz tego wypełnionego powietrzem. Domyślnie on też będzie wypełniony powietrzem czyli nie będzie go widać. Tuż pod logiem tekstury Jorge masz pola wyboru. Zmień Fill Air na Fill Solid klikając strzałkę w lewo. Masz teraz wypełnioną bryłę.
Uwaga, aby cokolwiek zostało odnotowane w świecie gry, należy dokonać portalizacji, czyli wpisać komendę portalize. Jest to potrzebne tylko i wyłacznie po stworzeniu, przeniesieniu, zmodyfikowaniu bryły świata. Nie dotyczy to obiektów typu stół, jabłko.

Teraz stwórz jakiś walec wybierając Shapes->Cylinder oraz Shapes->Sides in base: 8 - aby narysować w podstawie ośmiokąt, nie zaś romb.

Aby dowiedzieć się jak tworzyć podstawowe konstrukcje zapoznaj się z dokumentacją DromEda. Powinna ona zawierać różne pliki COW z przykładami zastosowania brył jako części architektury.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 maja 2014 16:52 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1159
Lokalizacja: Okolice Szczecina
A czy da się włączyć tryb latania?

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2014 21:18 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1875
Lokalizacja: Cytadela
To nie Minecraft... ale możesz stworzyć RoomBrusha [zaznaczasz zwykłego brusha i wciskasz Shift+Insert], a następnie na dole Edit -> Add -> Room -> Gravity % i tu możesz wstawić np. 0.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 maja 2014 21:28 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 sty 2004 11:28
Posty: 2618
Lokalizacja: Dublin
Cytuj:
To nie Minecraft...

Nie znam się na Minecraftcie, ale wiem, że latanie w trybie Game Mode (czyli poprzez Dromeda) jest jak najbardziej możliwe:
1) Naciśniej ':' (shift + ; ) - otworzy się konsola
2) wpisz fly - Garrett zacznie frunąć w górę
3) włącz konsolę i wpisz fly jeszcze raz - Garrett zatrzyma się w powietrzu - teraz możesz swobodnie latać.
4) żeby zejść (spaść) na ziemię, wpisz w konsoli unfly
Pamiętaj, że latając, ciągle jesteś Garrettem - strażnicy będą na Ciebie reagowali. Nie możesz też przenikać przez ściany.

_________________
Portfolio 3D - juliuszk.portfoliobox.net/
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie

Tekstury i obiekty dla dromedowców.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2014 07:07 
Gniew-Amon
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 sie 2002 11:25
Posty: 1875
Lokalizacja: Cytadela
No proszę, człowiek uczy się całe życie :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2014 18:43 
Szaman

Dołączył(a): 22 kwi 2009 09:44
Posty: 1159
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Gdzie znajdę spis wszystkich komend w DromEd-zie?

Juliusz napisał(a):
Nie możesz też przenikać przez ściany.


Czy ja wiem? Przecież jest jedno miejsce w misji "Nawiedzona Katedra" (wersja niemodyfikowana przez TFix-a), z którego można latać sobie poza poziomem - https://www.youtube.com/watch?v=YAECAK8lrjU :-D

_________________
Bugi Thiefa 2 v1.07 - http://www.it-he.org/theef2.htm

Opisy przeciwników Garretta - http://www.ttlg.com/dave/forums/history ... mplett.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 maja 2014 18:54 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 sty 2004 11:28
Posty: 2618
Lokalizacja: Dublin
Cytuj:
Gdzie znajdę spis wszystkich komend w DromEd-zie?

najszybciej wygóglować. Spróbuj kombinacje Dromed, command list, useful console commands, itp.

_________________
Portfolio 3D - juliuszk.portfoliobox.net/
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie

Tekstury i obiekty dla dromedowców.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1018 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 41  Następna strona

Teraz jest 22 sty 2021 16:26


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron