Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lip 2008 13:07 
Mechanista
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sty 2008 17:52
Posty: 447
Lokalizacja: południe
zaczynam narzekanie:
najpierw byl crirical error ;( a potem ,tzn teraz wlacza mi ise sam UT i nie moge skonfigurowac moda Thievery. :cry: :cry:

_________________
'Możesz poklikać pięć razy naraz'
-Medyk! Czy ja umrę?
-Niewykluczone.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2008 19:17 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
Witam. Jako że jestem tu nowy zaczynam od powitania ;-) Ale nie o tym jest mój post. Zarejestrowałem się tutaj z jednego powodu, a mianowicie: ściągnąłem plik z linku na pierwszej stronie. Wszystko przebiegło bez zarzutów. Następnie rozpakowałem go i... o dziwo wszystko dobrze. Znalazłem folder "System" a w nim "Thievery.exe", klikam, pojawia mi się okienko i klikam "Run Unreal Tournament" i tu się zaczynają moje problemy, bo następną rzeczą jaką widzę jest takie okienko:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f9 ... 040c7.html
I tu moje pytanie: Co poszło nie tak?
Czekam z niecierpliwością na jakieś porady, tylko błagam niech to nie będzie "zainstaluj od nowa". Wszystko zrobiłem tak jak na pierwszej stronie tego tematu, włącznie z użyciem FlashGeta. Naprawdę chcę zagrać w tę grę, a ona mi jakoś w tym nie pomaga (gra).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2008 20:08 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Niestety muszę Cię zmartwić, bo problemem są sterowniki do karty graficznej. Zapewne masz kartę ATI. Domyślam się tego, ponieważ miałem podobny problem na nowszych sterownikach. Teraz używam bardzo starych Catalyst 4.12, ale moja grafika jest z 2003 roku, więc ja mogę sobie na to pozwolić. Powinieneś być w stanie uruchomić grę w trybie software, ale nie będzie ona wyglądała wtedy tak ładnie jak powinna oraz ten tryb wyświetlania grafiki jest niedozwolony na serwerach, ponieważ daje pewną przewagę, więc jeśli chcesz pograć w tą grę dłużej to niestety będziesz musiał trochę pokombinować ze sterownikami... Na dobry początek podaj, jaką masz kartę graficzną. Jeśli chcesz włączyć grę w trybie software to zajrzyj do pierwszego posta w tym temacie. Masz tam napisane jak zrobić skrót do zmiany trybu wyświetlania grafiki.
Albo wejdź do folderu system, otwórz plik ThAux.ini i ustaw:
Kod:
[Engine.Engine]
GameRenderDevice=SoftDrv.SoftwareRenderDevice

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2008 20:19 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
Czyli im starsza karta graficzna tym lepsza? :-) W takim razie nie będzie problemów, bo ja używam już zabytkowej GeForce2 MX100/200 (nabyta wraz z resztą mojego "sprzętu" w 2001 roku). Tak więc może to karta jest właśnie za stara? Jeżeli byś mógł to podaj jakie konkretnie sterowniki muszę zainstalować? Dodam, że sam Unreal Tournament poszedł mi bez problemów i się nie zacina...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2008 20:28 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Pewnie, dlatego że uruchomiłeś go na software. Spróbuj odpalić UT na Direct3D albo OpenGL to powinno być tak samo no chyba, że się mylę i to problem z czymś innym... :?
Cytuj:
- do zmieniania sterownika ekranowego gry: "ścieżka dostępu \Thievery.exe -changevideo"
Albo utwórz w folderze System pusty plik tekstowy o nazwie: Running.ini i odpal grę.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2008 20:37 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
No to wygląda na to, że się mylisz, albowiem UT odpaliłem właśnie na Direct3D i to bez najmniejszych kłopotów. Stworzenie running.ini również nic nie pomogło. Tak więc... czekam na inne propozycje rozwiązania problemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 lip 2008 20:54 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Running.ini miałeś zrobić po to żeby zamiast gry pojawiło ci się okienko do zmiany sterownika graficznego. Swoją drogą jak odpala ci się UT to myślę, że powinieneś dać radę wejść na serwer... Włącz UT i wpisz w konsoli:
Kod:
open tut.ddns.pl:7777
i daj [Enter]. Możesz użyć kombinacji klawiszy [CTRL] + [C] [CTRL] + [V]

[ Dodano: Pią 25 Lip, 2008 22:08 ]
Jeszcze jedno zmień nazwę plikowi UnrealTournament.ini (np. dodaj znak na początku) albo całkiem go skasuj oraz plikowi ThAux.ini zmień nazwę na UnrealTournament.ini i uruchom plik: UnrealTournament.exe

[ Dodano: Pią 25 Lip, 2008 22:09 ]
Swoją drogą napisz mi czy sprawdziłeś hash pliku tut.zip?

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 11:11 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
Zamieniłem te nazwy i tudum... Wszystko ładnie, pięknie. Thievery mi się uruchomiło (oczywiści po kliknięciu w ikonkę UnrealTournament.exe), ale mam jeszcze jeden problem. Mianowicie straszny lagg.. Nie mogę nawet trafić kursorem w rozpoczęcie rozgrywki... Co radzicie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 11:42 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Wyjątkowo ciężki przypadek... :ora Hmm, jeśli wcześniej o tym nie pisałeś to domyślam się, że w UT nie było żadnych lagów, więc spróbuj zrobić tak:
Otwórz plik: UnrealTournament.ini
Odszukaj: LocalMap=UT-Thievery-Logo-Map.unr
Zmień na: LocalMap=UT-Thievery-Logo-Map-Quick.unr
Uruchom: UnrealTournament.exe

Nie napisałeś czy sprawdziłeś hash po ściągnięciu pliku tut.zip (link do posta w moim podpisie). Poza tym podaj konfigurację swojego PC: procek, grafika, ilość ramu i system.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 11:46 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
Mam otworzyć plik UnrealTournament.ini ten sprzed zamiany, czy ten po? Chyba raczej po, ale wolę się upewnić...
Hash nie sprawdzałem...
1,3Ghz
Nvidia GeForce2 MX100/200
256RAM
Windows XP
@edit
Właśnie jestem w trakcie sprawdzania tut.zip tym QuickSFV. Już sciągnąłem te sumy kontrolne i czekam co mi wyjdzie... Ale skoro wszystko działa, tylko jest lagg, to raczej wszystko z tut.zip wporządku...
@edit2
Wszystko wporządku. Nie wykryło żadnych błędów.\
@edit
Padam na kolana przed mistrzem. Nie sądziłem, że uda mi się to odpalić i z pewnością bez ciebie by mi się nie udało. Wszystko już działa jak należy. Lagg zmniejszył się kilkakrotnie i mogę już zacząć rozgrywkę. Jeszcze nie grałem bo trzeba jakiś przycisk Frob wcisnąć czy coś takiego, a ja nie wiem który to ;-P To już chyba ostatnia przysługa jaką mi wyświadczysz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 12:11 
Arcykapłan

Dołączył(a): 21 paź 2006 18:15
Posty: 1305
Prawy myszy :)) W options -> preferences można to konfigurować.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 12:18 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
Okey, dzięki za pomoc. Już wszystko jasne. Zastanawiam się tylko, czy jak gram na single playerze jako strażnik, to czy są jacyś złodzieje. Bo nic przez długi czas nie zostało skradzione. Nikt ze strażników nie zginął, a nawet z flarą obeszłem cały teren poza domem i też nikogo nie spotkałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 12:58 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Moja cierpliwość nie zna granic... :)) ;)

Teraz to pewnie wina sterownika, po prostu musisz spróbować na jakim chodzi ci szybciej, z tego co pamiętam to GeForce lubiły OpenGL, więc zrób tak:

Otwórz plik: UnrealTournament.ini

Pod: [Engine.Engine] Odszukaj: GameRenderDevice=SoftDrv.SoftwareRenderDevice
Zmień na: GameRenderDevice=OpenGLDrv.OpenGLRenderDevice

Pod: [Engine.Engine] Odszukaj: WindowedRenderDevice=SoftDrv.SoftwareRenderDevice
Zmień na: WindowedRenderDevice=OpenGLDrv.OpenGLRenderDevice

Uruchom: UnrealTournament.exe

W miejscu "SoftDrv.SoftwareRenderDevice" możesz mieć coś innego, więc nie sugeruj się tym, bo to tylko przykład.

Jeśli dalej nie będziesz zadowolony z efektów to możesz spróbować dwóch pozostałych sterowników czyli:
D3D9Drv.D3D9RenderDevice
oraz
D3DDrv.D3DRenderDevice

Ponadto dla zwiększenia liczby fpsów możesz obniżyć liczbę kolorów z 32bit do 16bit oraz rozdzielczość:

Zamiast:
Kod:
[WinDrv.WindowsClient]
WindowedViewportX=640
WindowedViewportY=480
WindowedColorBits=32
FullscreenViewportX=1024
FullscreenViewportY=768
FullscreenColorBits=32
Wklej:
Kod:
[WinDrv.WindowsClient]
WindowedViewportX=640
WindowedViewportY=480
WindowedColorBits=16
FullscreenViewportX=800
FullscreenViewportY=600
FullscreenColorBits=16

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 13:04 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
Ekhmm.. Mały surprise się pojawił... Mianowicie podmieniłem te 2 linijeczki o których mówiłeś i wyskoczył mi ten błąd co na początku naszej rozmowy wczoraj. Inne sugestie? Wcześniej miałem to
D3D9Drv.D3D9RenderDevice
oraz
D3DDrv.D3DRenderDevice
@edit
Odmieniłem spowrotem na poprawne i wyskoczył mi ten błąd co na samym początku. Zaraz po rozpakowaniu.. ten sam.
@edit2
@down
Czyli co teraz zrobić? Było wszystko dobrze, zmienilem na OpenGL-a, nie działała gra, wróciłem do tych poprawnych i nadal nie działa gra... what's going on?


Ostatnio edytowano 26 lip 2008 13:17 przez Luxter, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 13:24 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Czyli chyba jednak miałem trochę racji...
No to wróć do: D3D9Drv.D3D9RenderDevice
i zrób resztę z kolorami i rozdzielczością.

[ Dodano: Sob 26 Lip, 2008 14:22 ]
:arrow: http://download.sysinternals.com/Files/ ... vealer.zip
:arrow: http://www.trendsecure.com/portal/en-US ... nstall.exe

Ściągnij obydwa programy, przeskanuj PC, zapisz log w postaci pliku tekstowego i wyślij mi to na maila albo gdzieś zuploaduj i podaj link.

Podejrzewam, że jakiś proces zużywa dużo zasobów i dlatego robią się lagi. Możesz zajrzeć do menedżera zadań i zobaczyć, co to takiego, poza tym przed uruchomieniem gry postaraj się żeby wszystkie programy były zamknięte. Jeśli to nie pomoże to możesz spróbować usunąć z autostartu wszystkie uruchamiane aplikacje: Start > Uruchom > msconfig > zakładka Uruchamianie > odznacz wszystko, zastosuj i zrób restart. Po uruchomieniu włącz grę. Jeśli będzie w porządku to w msconfig włączaj powoli po
2-3 programy po czym restart i sprawdzaj czy działa jak trzeba.

Dodatkowo przeskanuj dysk w poszukiwaniu błędów, bo może jakieś pliki zostały uszkodzone i stąd te błędy, jeśli masz kilka partycji to spróbuj rozpakować archiwum na inny dysk logiczny i sprawdź czy tam też dzieje się to samo.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Ostatnio edytowano 26 lip 2008 13:31 przez Bandit, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 13:28 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
Log z hijacka:
http://www.speedyshare.com/367607858.html
Log z tego drugiego:
Nie mogłem wyodrębnić. Był uszkodzony (program ofc).

Pozatym teraz nie chodzi mi już tak bardzo o laggi, jak o to żeby wogóle gra się włączała.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 13:45 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Ja tam specem od hijacka nie jestem, ale imo nie powinno być: "C:\tmp1.tmp.exe" a "RUNDLL32.EXE" standardowo jest pisany małymi literami oraz jest włączony tylko, jeśli ma się uruchomiony np. panel sterownia a tak to nie powinno go być w uruchomionych procesach.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 14:33 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
Eee... no i co dalej? Może wyodrębnie jeszcze raz to wszystko i będę robił pokolei, tak jak mi to za pierwszym razem tutaj tłumaczyłeś. Teoretycznie efekt powinien być identyczny... Oczywiście zakończę w tym momencie, kiedy gra mi się uruchamia z najmniejszymi laggami i już chyba nie będę kombinować.
Btw. to tmp1.tmp też mnie dziwiło, natomiast w menedżerze zadań Rundll32.exe jest małymi...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 14:44 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Prawdę mówiąc te wszystkie zmiany, które wprowadziłeś nie były na tyle istotne żeby to miało jakiś wpływ na grę, więc na razie wygląda to tak, że raz gra ci się uruchamia a za drugim razem już nie, więc może to być problem z pamięcią RAM albo procesor się przegrzewa lub zasilacz... Zmierzam do tego, że jakiekolwiek zmiany w plikach gry nie mają sensu, bo tam wszystko jest w jak najlepszym porządku gdyż inni gracze nie mają takich problemów i nie należy doszukiwać się tam jakichś nieprawidłowości. Oczywiście możesz dalej próbować, ale ja na twoim miejscu zacząłbym od testów pamięci, sprawdziłbym czy procek za bardzo się nie grzeje oraz wywaliłbym wszystko z autostartu żeby sprawdzić jak wtedy zachowuj się system.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 14:56 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
A więc: poodznaczałem wszystko z msconfig, restart, włączenie gry i to samo.... nadal error. Pozatym chciałbym zwrócić uwagę na to, że przed "grzebaniem w plikach" gra mi się wogóle nie włączała. Dopiero po poprawkach włączyła się, a gdy przekombinowaliśmy znowu się nie włącza. Więc trudno jest mi przyjąć do wiadomości, że to nie od plików zależy. Szczególnie, że w tym okresie "wszystko działa i jest okey" każda próba uruchomienia gry zakończyła się powodzeniem (z mniejszym lub większym laggiem, ale zawsze się włączałą). Tak więc nieprawdopodobne wydaje się, aby to w przegrzewaniu się zasilacza, czy czegokolwiek innego tkwi problem... Chyba, że miałem tak niesamowitą serię zbiegów okoliczności (jakieś 30 prób, łączących się ze zmianami w plikach i tworzących logiczną całość). A i jeszcze odnośnie tego, że inni użytkownicy, nie mają takich problemów, pozwolę sobie przytoczyć wiadomość z samej góry tej strony:
NiRa napisał(a):
zaczynam narzekanie:
najpierw byl crirical error ;( a potem ,tzn teraz wlacza mi ise sam UT i nie moge skonfigurowac moda Thievery. :cry: :cry:

Tak więc, reasumując JEDYNYM LOGICZNYM wyjaśnieniem tego problemu są właśnie pliki... Any other ideas?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 15:08 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Akurat ten "Crirical Error", którego doświadczyła NiRa był spowodowany moim błędem, który polegał na częściowej zmianie nazwy pliku z "UT" na "TH" na początku, ale naprawiłem już ten błąd i nie ma go w najświeższej paczce z grą, więc nie ma to żadnego związku z twoim przypadkiem.

Hmm, no to może spróbuj zainstalować tego patcha.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 15:14 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
Najdziwniejsze jest to, że ta gra jednak DZIAŁAŁA u mnie... I byćmoże gdyby nie te kombinacje z OpenGl-em działałaby do teraz... To mi nie daje spokoju.
No nic.. ściągam tego patcha i zobaczymy co z tego wyjdzie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 15:21 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Tylko tego patcha instaluj na nie edytowanej grze, bo będzie lipa albo inaczej: skopiuj wszystkie pliki z folderu "Standardowe Pliki Konfiguracyjne INI" i wklej je nadpisując wszystkie do foldery System, jeszcze sprawdź czy przypadkiem gra nie zadziała a jak nie to wtedy zainstaluj patcha.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 15:49 
Bełkotliwiec

Dołączył(a): 25 lip 2008 19:05
Posty: 12
Wygląda na to, że mój komputer na dziś ma już dość. Zarówno po przywróceniu tych standardowych plików .ini jak i po przywróceniu i zainstalowania patcha, próby włączenia theivery, albo samego UT zakończyły się samoczynnym restartem komputera...
Spróbuję jutro, a jak nie to nie wiem... może wrzucisz do downloadu, wersję którą ty aktualnie posiadasz, ze wszystkimi zmianami wprowadzonymi przez ciebie, klawiszologią itp.? Większość ustawień i tak będę mógł zmienić, a takto chociaż będę mógł grać...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 lip 2008 15:58 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Komputer nie restartuje się od tak bez powodu, więc jednak zdają się potwierdzać moje przypuszczenia...

Wersja, którą posiadam to jest właśnie to, co ściągnąłeś, jeśli nadpisałeś pliki to po prostu wypakuj archiwum jeszcze raz.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona

Teraz jest 19 paź 2018 00:20


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron