Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 06 lis 2006 12:29 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Każdy gracz prędzej czy później zaczyna korzystać z programu TeamSpeak, dlatego postanowiłem napisać poradnik, w którym objaśniam jak należy skonfigurować opcje w systemie oraz samym programie, aby być słyszalnym i słyszeć innych.

Nasze kanały TS zostały rozlokowane na kilku różnych serwerach po to, aby w razie problemów, które zawsze mogą zaistnieć móc szybko przełączyć się na inny serwer.

Przygotowałem skróty klawiszowe wraz z listami serwerów, które zostały opisane poniżej a będą bardzo pomocne przy przełączaniu się między serwerami w trakcie gry bez wychodzenia z niej.

Na serwerach obowiązuje zasada kulturalnego zachowywania się - nie można nikogo w żaden sposób obrażać, nie można spamować, czyli nie tylko pisać powtarzające się wiadomości, ale także nie można wielokrotnie raz po raz przełączać się pomiędzy kanałami lub podkanałami a także nie można wielokrotnie zmieniać w szybkim tempie swojego statusu, aktywności mikrofonu itp. Nigdy nie wolno używać nicków: Guest, Guest1, Guest2... itd. ani żadnych innych typu: lal, lol, itp. a także żadnych obraźliwych lub wulgarnych. Zabronione jest także podszywanie się pod inne osoby i używanie nicków, które są już zajęte przez innych graczy. Zazwyczaj jest tak, że za pierwsze przewinienie zostaje się tylko wyrzuconym z serwera, ale jeśli nagle utracicie połączenie z serwerem to sprawdzajcie w logu czy nie było to celowe działanie serwera, ponieważ za kolejnym razem może okazać się, że nie zostaniemy w ogóle wpuszczeni na serwer.

Osoby słabiej znające język angielski mogą pobrać spolszczoną wersję TeamSpeak'a. Wersja z polskim interfejsem pomoże wam w lepszym i szybszym zrozumieniu opcji tegoż programu. Instalacja sprowadza się do tego, że trzeba umieścić plik "TeamSpeak.exe" w folderze z programem. Jeśli ktoś chciałby mieć na dysku jednocześnie wersję angielską i polską to przed przeniesieniem pliku wystarczy dopisać coś do nazwy spolszczonego exeka. Może to wyglądać na przykład tak: "TeamSpeakPL.exe". Oczywiście po takiej zmianie należy stworzyć nowy skrót do polskiej wersji na pulpicie lub edytować poprzedni.
:arrow: Spolszczenie programu TeamSpeak 2 2.0.32.60

TeamSpeak 2 możecie pobrać z:
:arrow: Link 1
:arrow: Link 2

Osobiście wolę wersję angielską w kilku względów a podstawowym jest taki, że mogę używać najaktualniejszej wersji. Najnowszą wersję pliku wykonywalnego możecie ściągnąć z:
:arrow: Link

Po zainstalowaniu i spolszczeniu lub aktualizacji pliku wykonywalnego programu należy ustawić go w przedstawiony poniżej sposób:

Jest to bardzo ważne, aby wszyscy mieli identycznie skonfigurowane programy, ponieważ gdyby tak nie było to nie dogadalibyśmy się. Jednych byłoby słychać za cicho a drugich za głośno!

Ustawienia TeamSpeak 2:

1. Menu: "Settings" » "Options" » zakładka "Sound Notifications" » zaznaczyć haczyk przy "Disable all sound"

- W ten sposób wyłączamy wszystkie komunikaty dźwiękowe, które mogą przeszkadzać w grze szczególnie na serwerach gdzie, co chwilę ktoś wchodzi i wychodzi, lecz jeśli niektóre komunikaty wydadzą się wam potrzebne to możecie je zostawić a wyłączyć za pomocą [Clear] tylko te, które powtarzają się zbyt często lub wydają się wam niepotrzebne. Standardowe ustawienia można szybko przywrócić jednym kliknięciem na [Default All]. Na koniec pozostaje kliknąć na [Apply] lub od razu [Ok], jeśli chcemy zakończyć pracę z danym okienkiem.

Obrazek

2. Menu: "Settings" » "Sound Input/Output Settings"

3. Suwaki w polach "Output Volume" oraz "Voice Send Method" ustawić po środku.

Tutaj także można wybrać, w jaki sposób będzie aktywowany mikrofon. Są do wybory dwie opcje - aktywacja po przez naciśnięcie klawisza lub po przez głos. Aktywacja po przez naciśnięcie klawisza jest mało wygodna, ponieważ podczas gry ma się zajęte ręce a żeby było nas słychać trzeba trzymać przyciśnięty klawisz przez cały czas a zbyt wiele klawiszy przyciśniętych w tym samym czasie może doprowadzić do pisków głośniczka systemowego, dlatego odradzam opcję aktywacji mikrofonu przyciskiem. Gdyby jednak ktoś wybrał aktywację przez naciśnięcie klawisza to najpierw powinien dokładnie zastanowić się na tym, którego klawisza nie używa podczas gry a jednocześnie ma go zawsze pod ręką. Jeśli znajdzie się taki klawisz to należy zaznaczyć opcję "Push to talk" i nacisnąć [Set] oraz wybrać klawisz na klawiaturze lub przycisk na myszce. Jeśli jednak wasz wybór padł na opcję "Voice Activation" to zaznaczacie ją i w polu "Local Test" wybierzcie taki sam kodek, jaki jest ustawiony na naszym kanale. Obecnie jest to kodek zlokalizowany na samym dole listy, który nosi nazwę "Speex 25.9 Kbit". Następnie kliknijcie na [Activate local test mode] i jeśli od razu zapali się kontrolka po prawej stronie od przycisku to oznacza to, że musicie przesunąć suwak pod napisem "Voice activation level" w stronę napisu "shout". Lecz jeśli zaczynacie coś mówić i kontrolka mruga zamiast palić się ciągłym światłem to znak, że musicie zwiększyć czułość, czyli przesunąć w stronę napisu "whisper". Polecam zwiększać, co dwie kreski i sprawdzać czy się poprawiło. Tylko nie przesadzajcie, bo gdy kontrolka zacznie migać od dźwięków, jakie wydaje klawiatura podczas pisania na niej to znak, że przesadziliście i to sporo! Gdy osiągniecie zadawalającą czułość pozostaje już tylko kliknąć na [Close].

Obrazek

Ustawienia systemowe:

Zmiany, które za moment wprowadzicie są bardzo istotne dla poprawnego funkcjonowania programu, dlatego postarajcie się ustawić wszystko dokładnie według opisu.

1. [Menu Start] » "Programy" » "Akcesoria" » "Rozrywka" » "Regulacja głośności" lub po prostu klikacie <A HREF="file:///C:/WINDOWS/system32/sndvol32.exe">tutaj</A> (link może nie działać w FF) albo ściągacie gotowy <A HREF="http://republika.pl/thievery_mod4ut/forum/regulacja.lnk">skrót</A> (ppm i zapisz jako).

Waszym oczom powinno ukazać się podobne okienko do tego poniżej z rzędem pionowych suwaków regulacyjnych. Zwróćcie uwagę na pasek tytułu - jest tam napisane "Głośność główna" - potem w podobnym okienku będzie widniał inny napis i dzięki niemu można rozróżnić, co aktualnie się ustawia - odsłuch czy nagrywanie.

Obrazek

2. Menu: "Opcje" » "Właściwości"

3. W nowym okienku pod napisem "Pokaż następujące sterowniki głośności:" zaznaczacie haczyki przy wszystkich opcjach i klikacie na [OK].

Obrazek

- Okienko z suwakami nieco się wydłuży być może nawet do takiej długości, że będzie trzeba użyć poziomego suwaka, aby dostać się do poszczególnych opcji. Nas interesują tylko trzy opcje a resztę można całkowicie wyciszyć lub w ogóle nie ruszać.

Obrazek

4. Zgodnie z tym, co napisałem wyżej musimy ustawić 3 suwaki. Pierwsze dwa, czyli "Głośność główna" i "Wave" powinny być przesunięte na sam szczyt podziałki natomiast suwak przy opcji "Mikrofon" musi być na samym dole a przy napisie "Wycisz" należy zaznaczyć haczyk. Dzięki temu nie będziecie słyszeli własnego głosu w swoich słuchawkach lub głośnikach. Powinno wyglądać to tak:

Obrazek

5. Menu: "Opcje" » "Właściwości"

6. Tym razem zaznaczacie opcję "Nagrywanie" oraz pod napisem "Pokaż następujące sterowniki głośności:" zaznaczacie haczyki przy wszystkich opcjach i klikacie na [OK].

Obrazek

7. W oknie o nazwie "Regulacja nagrywania" odnajdujecie kategorię "Mikrofon" i przesuwacie suwak tak, aby był na 1/4 wysokości podziałki i koniecznie zaznaczacie haczyk przy opcji "Zaznacz". Reszta opcji jest bez znaczenia, więc możecie ich w ogóle nie ruszać. W moim przypadku efekt końcowy wygląda tak:

Obrazek

Nawiązywanie połączenia z serwerem:

Żeby połączyć się z serwerem TeamSpeaka najpierw trzeba dodać go na zakładce "Local Adressbook", ale wy nie będziecie musieli tego robić, ponieważ żeby ułatwić wam życie zrobiłem gotowy plik konfiguracyjny, który wystarczy umieścić w odpowiednim katalogu a wszystkie potrzebne serwer pojawią się na zakładce "Local Adressbook". Plik konfiguracyjny możecie ściągnąć z linku, który znajdziecie na samym dole tego posta. Archiwum jest zabezpieczone hasłem po to żeby na nasze kanały nie wchodzili nieproszeni goście, więc osoby, które nie znają hasła proszone są o zgłaszanie się po nie do mnie po przez prywatną wiadomość.

W przypadku Windows 98 plik "TeamSpeak.Conf" należy przenieść do katalogu "C:\Windows\Dane aplikacji\teamspeak2" natomiast w Windows XP ten sam plik należy przenieść do katalogu "C:\Documents and Settings\twoja_nazwa_użytkownika\Dane aplikacji\teamspeak2". W obydwu przypadkach foldery są standardowo ukryte przez system, więc najpierw należy przejść do ustawień XP/98: "Narzędzia/Widok" » "Opcje folderów..." » zakładka "Widok" » zaznaczyć opcję "Pokaż ukryte pliki i foldery" » kliknąć na [Zastosuj]. Musicie także pamiętać o tym żeby w czasie podmiany plików "TeamSpeak.Conf" mieć wyłączony program TeamSpeak2!

Po podmianie plików będziecie musieli wejść do programu TeamSpeak2 i przy każdym serwerze wykonać następujące czynności:

1. Menu: "Connection" » "Connect" » zakładka "Local Addressbook" » w polu: "Nickname:" - wpisać swój nick.

Serwer "Bres: 82.143.147.152:8767" wymaga rejestracji by móc wchodzić na zarejestrowane kanały, ale tą sprawę będę musiał załatwić z każdym osobno. Będzie to wyglądało tak, że wejdziecie na serwer a ja dam wam możliwość rejestracji a wtedy wy zarejestrujecie się w następujący sposób:

2. Menu: "Self" » "Register With Server" » w nowym okienku polach: "Login Name:" - wpisać swój nick; "Password" i "Password Check" - wpisać to samo hasło » kliknąć na [Register].

Potem wykonacie następujące czynności:

3. Menu: "Connection" » "Connect" » zakładka "Local Addressbook" » kliknąć na serwer "Bres" » zaznaczyć opcję: "Registered:" » w polach: "Login Name:" - wpisać swój nick; "User Password:" - wpisać hasło użyte przy rejestracji » kliknąć na [Connect].

Skróty klawiszowe:

W archiwum razem z plikiem konfiguracyjnym znajduje się plik "keybinds.kbn", w którym znajdują się gotowe skróty klawiszowe do poszczególnych funkcji. Jest to bardzo istotne, aby każdy miał te skróty, ponieważ uwzględniłem w nich możliwość przełączania się nie tylko pomiędzy kanałami, ale także pomiędzy wszystkimi serwerami, na których mamy swoje kanały. Jeśli przytrafi się nam taka sytuacja, że serwer, na którym w danej chwili będziemy przebywać nagle przestanie działać to wystarczy, że naciśniecie odpowiednią kombinacją, dzięki czemu wszyscy szybko przeniesiemy się na inny serwer. Żeby było prościej ponumerowałem serwery od 1 do 5 i jeśli napiszę, że macie wejść na serwer nr 2 to będzie oznaczało, że powinniście użyć kombinacji "Prawy Alt + 2".

Po podmianie pliku konfiguracyjnego powinniście już mieć dodane skróty klawiszowe, ale jeśli jest inaczej to żeby je dodać musicie wykonać następujące czynności:

1. Menu: "Settings" » "Key Settings" » [Import] » otworzyć plik: "keybinds.kbn".

Jeśli zaproponowane przeze mnie skróty nie będą wam odpowiadały to możecie je edytować za pomocą [Edit], ale pamiętajcie żeby serwery były dalej przypisane pod tymi samymi liczbami, które ja wybrałem!

Obrazek

Jeśli okaże się, że ktoś nie będzie mógł połączyć się z serwerem to niech wyśle mi swój adres IP, z którego próbował się połączyć a ja sprawdzę czy nie jest przypadkiem zablokowany.

Życzyłbym sobie żeby każdy nauczył się nawyku włączania TeamSpeaka zawsze przed grą. Nie musicie od razu wchodzić na serwer, bo od tego mamy skróty klawiszowe. Po prostu przed wejściem do gry włączajcie program nawet, jeśli macie zamiar pograć tylko chwilę!


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Ostatnio edytowano 11 gru 2007 15:45 przez Bandit, łącznie edytowano 4 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 09 lis 2006 17:34 
Bełkotliwiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2006 11:45
Posty: 23
Lokalizacja: Malbork
Z tego co zauważyłem to przez większość czasu ts stoi pusty :-(
Dlaczemu :(

_________________
Niech ciemność będzie mą diecezją...
Noc mym ministerstwem...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 09 lis 2006 18:57 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Dzieje się tak, dlatego że większość graczy to imbecyle, którzy nie rozumieją, co się do nich mówi nawet, jeśli się to powtarza kilka razy! Śmiem także powątpiewać w to czy posiedli dar rozumienia tekstu czytanego lub czy w ogóle umieją czytać...

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 09 lis 2006 20:33 
Bełkotliwiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2006 11:45
Posty: 23
Lokalizacja: Malbork
Wg. mnie jednak ludzie myślą (tzn olewają co Ty piszesz), że skoro włażą na 5 min to nie ma sensu wbijać na TS. A to gruba pomyłka, gdyż mogą spotkać kogoś na tym właśnie TS i wtedy być może zostaną na dłużej. Dla przykładu u mnie w klasnie UT (rOd), na TS siedzą nie tylko kiedy grają [z 10 osób], lecz cały dzień, nawet jak nic nie robią, by po prostu siedzieć i pogadać. Ba! niektórzy nawet jak idą spać to na ts siedzą :P Z doświadczenia wiem że siedzenie na TS to przyjemna rzecz, jeśli nie siedzi się samemu, ale co to za problem poczekać? Nie przeszkadza w grze :)

_________________
Niech ciemność będzie mą diecezją...
Noc mym ministerstwem...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 09 lis 2006 21:20 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2005 11:00
Posty: 549
Lokalizacja: Tychy
Prawda jest taka: Bandit napisał kilka stron tekstu, porobił kilkanaście screenshotów, a większość go olała :)

A na poniższe stwierdzenie, pozwólcie że się lekko wytłumaczę: narazie nie mogę zainstalować TS, bo chwilowo używam starego kompa( Patrz : :arrow: viewtopic.php?p=67199#67199 ) na którym wiesza się Thievery na najniższych detalach, więc nie mam co mówić o TS :(
Cytuj:
Dzieje się tak, dlatego że większość graczy to imbecyle, którzy nie rozumieją, co się do nich mówi nawet, jeśli się to powtarza kilka razy! Śmiem także powątpiewać w to czy posiedli dar rozumienia tekstu czytanego lub czy w ogóle umieją czytać...

_________________
Zagraj z nami w Thievery!
Thievery Server Browser


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 11 lis 2006 23:01 
Bełkotliwiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2006 11:45
Posty: 23
Lokalizacja: Malbork
triszke szkoda, bo naprawde jakby było więcej osób , bo naprawdę warto :)

_________________
Niech ciemność będzie mą diecezją...
Noc mym ministerstwem...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 12 lis 2006 14:50 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Postaram się być na TS zawsze wtedy, kiedy mam włączonego kompa. Żeby was zachęcić do częstszego wchodzenia od dziś będę puszczał na naszym głównym kanale jakąś muzykę - bardzo zróżnicowane style na pewno ktoś znajdzie coś dla siebie. W czasie odtwarzanie nie mogę gadać, więc piszcie, jeśli coś będziecie chcieli.

Przypominam żeby każdy wgrał sobie plik konfiguracyjny zamieszczony w pierwszej wiadomości oraz po rejestracji nie zapomnijcie zapisać sobie hasła oraz loginu, jakiego użyliście podczas rejestracji.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2006 12:40 
Bełkotliwiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2006 11:45
Posty: 23
Lokalizacja: Malbork
ja tak samo, jak można zauważyć - jak gram to zawsze jestem na TS :) Przydatna rzecz :P

_________________
Niech ciemność będzie mą diecezją...
Noc mym ministerstwem...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 13 lis 2006 13:00 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
Trudno wymagać od każdego, żeby korzystał z TSa, jeśli gra solo (nawet, będąc w tej samej drużynie). Jeśli ktoś gra "sam", to po co mu TS? Co innego rozgrywki w klanie- wtedy używanie TSa jest bardziej potrzebą niż "obowiązkiem" (choć tym także). Wystarczyłoby ustalić jakąś godzinę, o której na 99% zbierałaby się jakaś grupa graczy- wówczas niektórzy sam doszliby do wniosku, jaki to fajny programik. Sam niekiedy włażę na TSa, ale najczęściej widzę pustki. A nie wydaje mi się, żebym był jedyną osobą z naszego wspaniałego kraju, która w danym dniu gra w TuTka.

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 27 lut 2007 18:44 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Został nam tylko jeden kanał, który znajduje się na serwerze A*A Fix Jam TeamSpeak IP: 213.251.164.36:8767
Jeśli ktoś nie pamięta hasła to przypominam, że jest nim wyraz "[spoil]filemon[/spoil]"
Powinienem przekazać komuś odpowiedzialnemu prawa admina kanału, więc niech zgłosi się do mnie po nie aldaris lub Grimmy. ;)

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 mar 2007 19:33 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
Był ktoś może już na serwerze 303? Słyszałem, że są problemy z połączeniem- trochę dziwne, bo ja takich problemów nie mam, dlatego przydałoby się sprawdzić, czy inni też się połączą.

ts.sq303.net pw: squad303

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sie 2007 10:38 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Nici z naszych kanałów, bo żaden serwer, na którym mieliśmy kanały nie odpowiada i nawet serwer klanu _OskaRa nie działa. Na szczęście serwer "BlackCatGames TeamSpeak Server", któremu zmieniono nazwę na "Unforgiven Teamspeak Server" ponownie zaczął funkcjonować, więc nie pozostaje nam nic innego jak korzystać właśnie z tego serwera. Jeśli zamierzacie grać w TUT to starajcie się regularnie wchodzić na ten serwer [IP: mach.homeip.net:8767]. Jeśli będę grał i zauważę, że ktoś jest w grze a nie ma go na kanale to zwrócę mu na to uwagę. ;) Na serwer mogą wchodzić wszyscy gracze bez wyjątków, ponieważ jest to serwer publiczny. Jeśli ktoś pierwszy raz wejdzie na serwer to najpierw musi się zarejestrować żeby móc wejść na podkanały. Wszytko można zrobić samemu bez specjalnych zezwoleń admina. W razie kłopotów służę pomocą.

[ Dodano: Pon 03 Wrz, 2007 12:32 ]
Wiecie, co? Nawet mi czasami zdarzy się zapomnieć włączyć TS zanim wejdę do gry a jak już wejdę to nie chce mi się wychodzić. Dlatego przyszedł mi do głowy taki pomysł, że musimy dodać TS do autostartu. Dzięki temu program będzie uruchamiał się wraz ze startem systemu i grzecznie zaczeka jako ikona w trayu aż zdecydujemy się go użyć. Chyba każdy wie jak można umieścić jakiś program w autostarcie? Nie?! Dla tych, co nie widzą: należy przeciągnąć skrót do programu z pulpitu do menu Start > Programy > Autostart. Następnie musicie utworzyć sobie w TS skróty klawiszowe do połączenia się z serwerami, których używamy. Bez tego cała operacja dodawania programu do autostartu nie ma najmniejszego sensu, bo i tak musielibyście wyjść z gry żeby połączyć się z serwerem. Wystarczą dwa skróty jeden do serwera klanu Oskara a drugi do Unforgiven Teamspeak Server, jeśli pierwszy będzie wyłączony to wchodźcie na ten drugi. Samo dodawanie skrótów klawiszowych jest banalnie proste, więc nie będę tego opisywał o ile już wcześniej tego nie zrobiłem w pierwszym poście tego tematu...

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Teraz jest 21 sie 2018 05:11


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron