Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lis 2007 02:31 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Jak często zdarzało się wam zrobić w grze coś wyjątkowego a potem żałowaliście, że nikt tego nie nagrał? Pewnie nie jeden raz... Ja postanowiłem, że będę nagrywał własną grę, wycinał najciekawsze akcje i udostępniał wam w postaci filmu skompresowanego kodekiem XviD. Dodatkowo w tle będzie leciała jakaś muzyczka, ale jeśli wolicie mogę nie dawać muzyki w ogóle, więc zostałaby sama ścieżka dźwiękowa z gry.

Nie będę udostępniał całych nagrań, ponieważ obejrzenie wszystkiego zajęłoby zbyt dużo czasu, poza tym filmy miałyby ogromną wagę i pewnie mało komu chciałoby się je ściągać a tym bardziej oglądać w kółko to samo: szukanie złodzieja - zbieranie loota - pilnowanie loota - siedzenie w cieniu itd. Spędzanie masy czasu na oglądaniu takich filmów byłoby bezsensem, bo zamiast tego lepiej jest samemu pograć.

Nagranie filmu to nic nadzwyczajnego. Ja robie to tak, że podczas odliczania naciskam klawisz, którym staruję nagrywanie filmu a po zakończeniu rundy ponownie naciskam ten sam klawisz zatrzymując nagrywanie. Najważniejsze jest to żeby grać i nagrywać w rozdzielczości nie większej niż 640x480 oraz należy ustawić odpowiednią ilość fps, które rejestruje program. Ja ustawiłem standardowo 25 fps, ale jeśli ktoś ma słabszego kompa to może okazać się, że karta nawet tyle nie wyciąga w grze więc w takim przypadku próba zarejestrowania 25 klatek byłaby bez sensu jeśli w rzeczywistości na ekranie byłby znacznie mniej klatek na sekundę. Ogólnie rzecz biorąc nie powinno się rejestrować więcej niż 25 fps, bo wychodziłby za wielkie pliki i nie mniej niż 15 fps, bo wtedy film wyglądałby jak pokaz slajdów.

Dla porządku w nazwach plików będę podawał daty w jakich udostępniam nagrania. Nie liczcie na to, że będę wstawiał je codziennie, ale zakładam, że powinno pojawić się przynajmniej jedno nagranie tygodniowo. Oczywiście jeśli nic nie stanie na przeszkodzie by móc nagrać film..

A oto mój pierwszy secik.
:arrow: TUT-09-11-2007

Nie dodawałem żadnych specjalnych efektów, bo nie chciało mi się z tym [spoil]pierdolić[/spoil]. ;) Teraz robię bardziej na ilość niż jakość, więc proszę mi nie wypominać, że można byłoby zrobić coś lepiej, bo dobrze zdaję sobie z tego sprawę.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lis 2007 02:35 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2006 11:13
Posty: 1363
Lokalizacja: Kraków
Bardzo bardzo bardzo dobry pomysł! :-D Podoba mi się! :-D Wchodzę w to ;)
Jedna tylko uwaga ;)
Taka ;)

Już zasysam the movie

[edit]
Hmmm nie lepiej przenieść temat do innego działu? Z thiefa offline też nie zaszkodzi zamieścić sekwencji wideo :)

[edit2]
Miszczuniu :) Filmik jest niesamowity :)
[spoil]Złapanie złodzieja w szybie[/spoil]
[spoil]Spontanicznie szybkie użycie Catfallu przed upadkiem[/spoil]
[spoil]Miszczowskie zagrania strażnicze[/spoil]
Poprostu kapitalnie ;)

_________________
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lis 2007 13:11 
Arcykapłan

Dołączył(a): 21 paź 2006 18:15
Posty: 1305
Bandit napisał(a):
640x480

1.Czym nagrywasz
2.czy 640x480 to ograniczenie programu czy to zależy od wydajności komputera


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lis 2007 14:05 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Jak uzbiera mi się trochę tych filmików to może wrzucę je na YouTube.
Marzec (Tritus napisał(a):
Hmmm nie lepiej przenieść temat do innego działu? Z thiefa offline też nie zaszkodzi zamieścić sekwencji wideo.
Jeśli chcesz to możesz założyć osobny temat dla Thiefa. Na pewno nie będę miał nic przeciwko. ;) Ten temat założyłem wyłącznie dla nagrań zrobionych w Thievery, więc nie będę go przenosił.

Kiedyś zrobiłem jedno nagranie grając w misję Timona pt. "Zimowe Ferie" i żeby film nie był przydługi musiałem opracować scenariusz przechodzenia mapy żeby zrobić to możliwie jak najszybciej a jednocześnie pokazać jak najwięcej. Więc jak widać w Thiefie jest o wiele trudniej zrobić interesujące nagranie, które miałoby sens, bo wycinanie urywków w przypadku Thiefa mija się z celem. W Thiefa raczej nie gra się zbyt szybko, więc przejście mapy często zajmuje sporo czasu a to powodowałoby generowanie ogromnych plików z filmami. Na pewno byłby ciekawy film o tym jakimi stylami grają użytkownicy Thief Forum, ale łatwiej jest powiedzieć a trudniej zrobić...

Łucznik napisał(a):
Czym nagrywasz?
Frapsidłem. ;)
Cytuj:
Czy 640x480 to ograniczenie programu czy to zależy od wydajności komputera?
Może to zależeć od wydajności komputera, bo im większa rozdzielczość tym mniej fpsów a nie powinno być ich mniej niż 25 klatek na sekundę. Poza tym im większa rozdzielczość tym wychodzą większe pliki z filmami. Dodatkowo komputer musi przetworzyć większą ilość danych a to może powodować spadek fpsów i lagi.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 10 lis 2007 14:15 
Arcykapłan

Dołączył(a): 21 paź 2006 18:15
Posty: 1305
Bandit napisał(a):
Frapsidłem.

ciesze się jak cholera :| :|
ale filmik ładny :ok

[ Dodano: Sob 10 Lis, 2007 14:33 ]
ktoś poleci jakieś sterowniki do Ati Radeon X1950GT na których fraps działa?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 14 lis 2007 13:38 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
[ Dodano: Sro 14 Lis, 2007 8:19 ]
Wrzuciłem na YouTube pierwszy film. Jest w nim kilka starych i kilka nowych scen.
:arrow: Thievery Gameplay #01
Szkoda tylko, że po wrzuceniu filmu na Youtka tak drastycznie obniża się jego jakość. :(

[ Dodano: Sro 14 Lis, 2007 13:37 ]
Black_Fox napisał(a):
No i brawa dla Bandita, myślałem, że Ty też przeszedłeś na tą złą stronę DM. :P Ale wczoraj na Gerome pokazałeś, że jest innaczej. Zawsze potrafiłes mnie zaskoczyć. :P Pamiętam jak kiedyś na Bourgeis (tak się pisze?) tez podobna akcja była, czyli, że wszystko przemyślane. :) Brawo za styl!

:arrow: Skoro spodobało się to ci tak bardzo to tutaj masz to w postaci filmu. :)
Do obejrzenia filmu potrzebny jest kodek H264, więc
http://codecguide.com/download_mega.htm
albo
http://www.videolan.org/vlc/

[ Dodano: Sro 14 Lis, 2007 13:42 ]
Swoją drogą jeśli obejrzycie film w zwolnionym tempie to zobaczycie, że byłem co najmniej dwa kroki w exicie a moment potem zostałem cofnięty poza exit i zginąłem. Eh te lagi...

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2007 13:50 
Egzekutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 mar 2005 22:31
Posty: 1871
W sumie z tym nagrywaniem to nie jest aż tyle ceregieli, nie tylko Bandit, ale my wszyscy przecież możemy coś nagrać, albo kogoś o to poprosić. Jakiś czas temu dostałam "prezencik" na urodziny :P - nagranie z moich fikołków w Thievery - nie jest to nic wyjątkowego, ale pooglądać można :P: ( chyba :P ).

Oprócz tego, mamy przecież dużo filmów z meczyków i turnieju, czemu by nie stworzyć konta Tomcatów, gdzie moglibyśmy takie zbiorowe nagrania wrzucać ( bo swoje, to na własnych kontach, czy nie? )?

A to ów filmik: http://www.youtube.com/watch?v=ZC5ljcZT2ak

_________________
"And then there's THIS asshole..."
Zobacz, w co jeszcze gram:
•••Mój profil na Steamie!•••


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2007 16:09 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2005 11:00
Posty: 549
Lokalizacja: Tychy
Fajny filmik, no i świetny pomysł na prezent urodzinowy. Że też nigdy o tym nie pomyślałem. Pomysł z tym by każdy co nieco nagrywał jest fajny, ale potrzeb dość sporo miejsca na takie przedsięwzięcie.

P.S. Fajny "mjuzik"

_________________
Zagraj z nami w Thievery!
Thievery Server Browser


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2007 17:47 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Dlatego mam nowy dysk twardy. 8-)
10 minut filmu nagranego frapsidłem w rozdzielczości 640x480 z 25 fpsami i włączonym dźwiękiem zajmuje 2,75 GB (megabajtów: 2821).

Według mnie nie ma co wrzucać na Youtka nagrań, na których ważne się detale a do takich nagrać należą te meczowe. W ogóle nie ma sensu wrzucać tam nagrań, których rozdzielczość jest inna niż 320x240 a dźwięk o parametrach innych niż 64 Kbps, 22050 Hz, Mono, Mpeg-1 audio Layer 3, bo jeśli będziecie chcieli wrzucić tam coś lepszego to jedynie dłużej wam zejdzie z wysyłaniem, bo parametry zmienią się na takie jakie podałem. Wiadomo - im lepsze jakość tym większy plik...

Do tego ograniczenie 10 minut zmuszałoby nas do dzielenia filmów na 10 minutowe części... :roll:

Nie mówię, że jestem całkowicie przeciwny tej idei, ale biorąc pod uwagę za i przeciw stwierdzam, że szkoda na to czasu.

Oczywiście możecie powielać mój pomysł wrzucając gdzieś swoje gameplay'e. :oki

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2007 18:26 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
Najlepiej nagrywać demka i frapsować tylko to, co konieczne- w końcu ponad 90% materiału i tak pójdzie do kosza. Poza tym zajmuje to dużo mniej miejsca i można komfortowo grać na dużej rozdzielczości. U mnie czasami po włączeniu nagrywania Frapsem, mam kilka fpsów i musiałbym ponownie odpalać grę. Podobnie ciężko byłoby u mnie nagrywać na DE- gra często mocno zwalnia i muszę robić Alt-Tab x2, żeby działało normalnie. Demko można nagrać raz, a odtwarzać wiele razy i z różnych perspektyw. HUD z UT przeszkadza, ale można go wyłączyć (na czas frapsowania dema)- jak się pogrzebie w plikach ini- w grze nie ma odpowiedniej opcji. Do tego można zmieniać graczy i kamerę- FPP(jakoś dziwnie działa)/TPP/spec. Warto też wrzucić demo managera- nie trzeba klepać komend i łatwiej zachować porządek z nazewnictwem plików. No i można włączyć automatyczne nagrywanie.

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2007 18:52 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Wszystko fajnie tylko, że to, co napisałeś jest niemożliwe do zrealizowania, bo nagrywanie dema wywala grę. :( Jak się komuś tnie na DE albo Kormanie to zmieńcie sobie sterowniki na starsze. Ja mam ATI 4.12 i nie mam z TUT żadnych problemów.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 lis 2007 20:09 
Poganin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2005 16:07
Posty: 736
Rzeczywiście- wywala. Na początku działało, ale większa liczba prób pokazała, że jest dużo gorzej. To samo z ręcznym klepaniem komend.
Niestety na zmianę sterowników na starsze, pozwolić sobie nie mogę.

_________________
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2007 18:39 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 lis 2003 12:26
Posty: 4845
Lokalizacja: Gliwice
Może przyda się Wam moja metoda.
Czy UT ma możliwość nagrywania demek?
Jeśli nie to koniec tematu :).
Jak tak to włączcie nagrywanie dema i zwyczajnie zostawcie nagrywanie tak na 30min, 1h i więcej.
Następnie odtwórzcie nagrane demo i wtedy dopiero frapsem nagrywajcie fragmenty z dema metodą włącz/wyłącz tworząc dużo małych ale konkretnych filmików.
Jeśli dodatkowo UT ma konsole obsługi demka (pauza, przewijanie) to nie trzeba pilnować momentów tylko spokojnie ustawiać na dobre fragmenty i wtedy nagrywać.

Ktoś zapyta po co się tak bawić, gdy można po jednym długim nagraniu frapsem powycinać co zbędne?
Ano plik demka waży może kilka mb a tej samej długości frapsowy avi zajmuje jak Bandit wspomniał grube gigabajty. Łatwiej jest pospinać te nagrane cząstki niż bawić się z kilka gigowym molochem.

Wszystko oczywiście jeśli obsługa demek w UT jest na porządku dziennym.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2007 21:16 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Dziarsky, sugerowałbym na przyszłość najpierw upewnić się czy w temacie nie został już poruszony dany wątek, bo my temat nagrywania dem już zakończyliśmy. ;)

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 lis 2007 23:37 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 lis 2003 12:26
Posty: 4845
Lokalizacja: Gliwice
_OskaR - Wysłany: Wczoraj 18:26
Faktycznie musiałem przegapić ten jeden post bo czytałem cały temat odnośnie dem właśnie :). Widzę więc, że są z tym problemy. Ciekawe. Nie siedzę w UT, gdzie znajdę info jak nagrywać demka i nimi operować (komendy itp.)?

Co do tego filmu:
Cytuj:
http://www.fileden.com/files/2006/9/16/220491/thief_gerome_11-11-2007.zip

Czy gracz tu nie biega za szybko? Jakoś moje bieganie nawet ze skakaniem jest wolniejsze.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lis 2007 00:06 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
DEMOREC NAZWA - nagrywa demo.
STOPDEMO - zatrzymuje nagranie.
DEMOPLAY NAZWA - odtwarza demo.

[ Dodano: Sob 17 Lis, 2007 00:07 ]
Cytuj:
Czy gracz tu nie biega za szybko? Jakoś moje bieganie nawet ze skakaniem jest wolniejsze.
U mnie wygląda to tak samo zarówno w grze jak i na filmie.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lis 2007 00:12 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 lis 2003 12:26
Posty: 4845
Lokalizacja: Gliwice
Bandit napisał(a):
DEMOREC NAZWA - nagrywa demo.
STOPDEMO - zatrzymuje nagranie.
DEMOPLAY NAZWA - odtwarza demo.

Czy jest coś takiego jak odtwarzać, o którym wspomniałem wcześniej ? Gdzie zatrzymamy, przewiniemy czy załadujemy inne demko?
[chyba, że to jest w UT automatycznie]

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lis 2007 00:36 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Oj, Dziarsky. Przecież wystarczy wpisać "demo" w szukajce...
:arrow: Link 1.
:arrow: Link 2.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 lis 2007 00:41 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 lis 2003 12:26
Posty: 4845
Lokalizacja: Gliwice
Przepraszam. Jest późno, już nie myślę.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lis 2007 11:24 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
:arrow: Thievery Gameplay #02
Ciężko jest mi określić kiedy pojawi się następne nagranie, bo niedługo powinni mi odciąć Internet. ;)

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lis 2007 12:28 
Arcykapłan

Dołączył(a): 21 paź 2006 18:15
Posty: 1305
Bardziej mi się podobało ściąganie paczki z filmem(lepsza jakość itp.)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lis 2007 12:41 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Planuję udostępnić każdy film w wersji HQ, ale to po jakimś czasie, gdy już zapomnicie, co było przedstawione w danym filmie, więc cierpliwości. ;)

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lis 2007 07:36 
Arcykapłan
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2006 11:13
Posty: 1363
Lokalizacja: Kraków
Hehe dobrze użyty slow motion w niektórych momentach :)

_________________
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lis 2007 22:20 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
:arrow: Thievery Gameplay #03

Według mnie te nagranie jak dotąd wyszło mi najlepiej, ponieważ tym razem zadbałem nie tylko o to żeby film wyglądał efektownie, ale także żeby muzyka pasowała do tego, co dzieje się na ekranie. Tym razem pomyślałem także o ghostingu, więc każdy znajdzie coś dla siebie. ;)
Jak widać pomimo przeciwnościom, jaki napotkałem moje filmy dalej się ukazują i są coraz lepsze. :) Szkoda tylko, że niektóre osoby nie potrafią docenić mojej pracy. No, ale przecież wszystkim nie da się dogodzić.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 20 lis 2007 22:24 
Garrett
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 02 lis 2003 12:26
Posty: 4845
Lokalizacja: Gliwice
Film wygląda już całkiem dobrze jakościowo, jak przyjdzie mi wysyłać coś na youtube to wiem gdzie się zgłosić po porady :).
Jak dla mnie wszystko git ale ta muzyka.. jakby to powiedzieć nie za bardzo :).

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Teraz jest 15 sie 2018 13:44


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron