Zaloguj | Zarejestruj








Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1894 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 76  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 04 lis 2004 20:57 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
Przebudowa tematu, update I postu. Propozycje lub brakujące elementy zgłaszajcie proszę w nowych postach. Ten pierwszy będzie aktualizowany.

****************

INSTALACJA GRY
O ile instalacja pierwszych części Złodzieja z Antologii nie sprawia żadnych problemów, tak instalacja z innych źródeł może być nieco zawiła.

Thief Dark Project v1.33 PL z TopSecret
1. Zainstaluj TDP z TopSecret
2. Zainstaluj łatkę UK v1.33
3. Zainstaluj łatkę PL v1.0
4. Zawartość folderu BOOKS spakuj do BOOKS.ZIP. Zmień nazwę z BOOKS.ZIP na BOOKS.CRF. Skopiuj plik BOOKS.CRF do folderu głównego gry. Usuń folder BOOKS.
5. Zawartość folderu INTRFACE spakuj do INTRFACE.ZIP. Zmień nazwę z INTRFACE.ZIP na INTRFACE.CRF. Skopiuj plik INTRFACE.CRF do folderu głównego gry. Usuń folder INTRFACE.
6. Zawartość folderu STRINGS spakuj do STRINGS.ZIP. Zmień nazwę z STRINGS.ZIP na STRINGS.CRF. Skopiuj plik STRINGS.CRF do folderu głównego gry. Usuń folder STRINGS.
7. W katalogu głównym gry stwórz katalog RES. Przenieś wszystkie pliki CRF do katalogu RES.

****************

URUCHOMIENIE GRY
Aby uruchomić grę, niezbędne są pewne łatki, umożliwiające uruchomienie danego tytułu na różnej konfiguracji sprzętowej.

Thief Dark Project / Thief Gold (TDP/TG)
Zainstaluj bez żadnych dodatkowych opcji łatkę TFIX w najnowszej wersji. Link: http://www.ttlg.com/forums/showthread.p ... ost2046644

Thief Metal Age (TMA)
Zainstaluj łatkę NewDark v1.21. Link: http://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=140085
LUB
Zainstaluj łatkę NewDark v1.22. Link: http://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=144235

T2X: Shadows of the Metal Age (T2X)
Zainstaluj grę bezpośrednio do folderu gry TMA, załatanej do wersji NewDark v1.21 lub v1.22

Thief Deadly Shadows (TDS)
Zainstaluj łątkę Sneaky Upgrade w najnowszej wersji. Link: http://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=138607

Thief (Thief 4, ThiAf, Kleptomaniac)
Do uruchomienia gry nie są potrzebne jakiekolwiek łatki.

****************

MODYFIKACJE GRY
Dostępne są różnego rodzaju modyfikacje, zmieniające dźwięk, grafikę, postacie, obiekty, rozgrywkę.
Modyfikacje pojedyncze znajdziesz pod linkiem: viewtopic.php?f=6&t=4468
Modyfikacje zebrane w jedną wielką paczkę znajdziesz pod linkiem: viewtopic.php?f=6&t=5791

****************

FAN MISJE
Istnieje zupełnie osobny dział dla świata Fan Misji. Jeśli jesteś tym zainteresowany, w pierwszej kolejności zapoznaj się z naszym małym przewodnikiem. Link: viewtopic.php?p=137591#p137591


Ostatnio edytowano 16 sie 2014 16:21 przez Mixthoor, łącznie edytowano 167 razy
aktualizacja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 lis 2004 13:55 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sie 2002 21:57
Posty: 2037
Lokalizacja: Rzeszów
Praca na FAQ została rozpoczęta.
Prosimy wszystkich o pomoc, jeżeli jakieś pytania i odpowiedzi należy umieścic w specjalnym miejscu proszę o ich podawanie.
viewtopic.php?t=3171

_________________
Pozdrawiam
PiotrS


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sie 2005 13:41 
Bełkotliwiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sie 2005 09:12
Posty: 10
Lokalizacja: Z zaskoczenia (Lublin)
Zastosowałem się do podanych rad (średnik usunięty, najnowsze stery zainstalowane, patch zainstalowany), a mimo to gra (T2) albo wychodzi bez słowa do windowsa, albo komp przestaje reagować na cokolwiek. Ostatnio zacząłem obserwować takie objawy równiż poza grą (np. podczas oglądania filmu lub zupełnie bez powodu).
Mój sprzęt:
Athlon XP 1,8
128mb DDR RAM
Radeon 7000 VE Family
Soundblaster 5.1 Live!
System windows XP pro

EDIT:
1. zaznaczam że nie ja składałem tego kompa!
2. znajomy podpowiedział mi, że to może kłopoty z pamięcią.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sie 2005 13:52 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Rhoki napisał(a):
najnowsze stery zainstalowane

przeczytaj jeszcze raz to. :wink:

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sie 2005 14:02 
Bełkotliwiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sie 2005 09:12
Posty: 10
Lokalizacja: Z zaskoczenia (Lublin)
Cytuj:
Generalnie, najnowsze sterowniki niewiele dają przy starych kartach, mogą wręcz zwalniać.

O to ci chodzi? Jeśli tak to odpowiadam, że jakich sterów bym nie miał, dzieje się dokładnie to samo. Właśnie przywróciłem system i mój obecny sterownik to wersja 6.13.10.6153 z 2001-07-02...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 sie 2005 14:17 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
Rhoki napisał(a):
Ostatnio zacząłem obserwować takie objawy równiż poza grą (np. podczas oglądania filmu lub zupełnie bez powodu
Dlaczego więc winisz grę? System lub sprzęt.
Rhoki napisał(a):
znajomy podpowiedział mi, że to może kłopoty z pamięcią.
W zasadzie to może być wszystko, musisz kolejno eliminować przyczyny tzn. pożyczać, przekładać i sprawdzać, niestety... A system po przywróceniu to już nie to... Nie znam się na starych radkach ale sprawdź czy masz fast writes w biosie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sie 2005 16:01 
Bełkotliwiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sie 2005 09:12
Posty: 10
Lokalizacja: Z zaskoczenia (Lublin)
Cytuj:
Dlaczego więc winisz grę? System lub sprzęt.

Nie winię gry, sam zresztą zacytowałeś fragment, który mówi że jest inaczej :P. Poza tym najczęsciej (95% orzypadków) zawiesza mi się podczas gry. A piszę to na tym forum, bo myślę, że sa tu ludze, którzy moga mi pomóc.
Cytuj:
A system po przywróceniu to już nie to...

Do przywracania systemu używam Nortona Ghosta, mam zrobioną kopię świeżo po formacie i ponownej instalacji systemu i nie widzę różnicy między systemem po formacie, a systemem po przywróceniu... a robię to doscyć często.
Cytuj:
Nie znam się na starych radkach ale sprawdź czy masz fast writes w biosie.

Oświeć mnie mistrzu i powedz jak, bo ja w tych sprawach jestem ciemna masa :F

I jeszcze jedna sprawa... znaczy się doszedł mi nowy problem... Całkiem długo gra chodziła mi bez zawiechy, ale w końcu jednak komp odmówił mi posłuszeństwa. Po ponownym uruchomieniu gry i kliknięciu w menu głównym na "Wczytaj Grę" (nie przy samym wczytywaniu gry :!:) wychodzi mi do windowsa. To już chyba nie jest sprawa sprzętowa.

EDIT: Zapomnialem dodać, że mam zainstalowane spolszczenie 1.1a.
EDIT2: Mam orginał w razie czego :F.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 26 sie 2005 18:41 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
Rhoki napisał(a):
Do przywracania systemu używam Nortona Ghosta, mam zrobioną kopię świeżo po formacie i ponownej instalacji systemu i nie widzę różnicy między systemem po formacie, a systemem po przywróceniu
To co innego, myślałem że mówisz o windowsowskim przywracaniu.
Fast Writes powinno być gdzieś przy ustawieniach AGP, czyli w sekcji Advanced Chipset Features. Ustaw na "disabled".
Czy używasz jakiegoś antywirusa? Może jest jakiś konflikt? Przed rozpoczęciem gry wyłącz wszystkie zbędne procesy w menedżerze urządzeń (powinno zostać ok. 15). Sprawdź po wyjściu gry do windowsa dziennik błędów czyli Start/Panel Sterowania/Narzędzia Administracyjne/Podgląd zdarzeń i dalej Aplikacje lub System - to co jest z czerwonym znaczkiem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 15 paź 2005 11:56 
Bełkotliwiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 cze 2005 11:46
Posty: 32
Mam dość dziwny problem z T:DS
Grę mam oryginalną (na DVD), wszystko działa, ale dopuki nie włączę innej gry - JK2 (MP). Jeżeli pogram sobie w w.w. gierkę, Thief nie uruchamia się, a w zasadzie nic się nie dzieje kiedy klikam na jego ikonkę. Pomaga dopiero restart systemu :? . Ma ktoś może "any idea" co z tym zrobić?
Pozdrawiam
V-tec


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 16 paź 2005 22:18 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 paź 2002 17:23
Posty: 4355
Lokalizacja: Szczytno
Po wyłączeniu "JK2" sprawdź w menedżerze zadań czy aby na pewno proces tej gry został zakończony.

_________________
:chase: :shoot: :guard:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 17 paź 2005 17:48 
Bełkotliwiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 cze 2005 11:46
Posty: 32
heh, teraz grałem w jk2 (jedi knight 2 :wink: ) i Thief się włączył... w takim razie nie w tym przyczyna. Kiedy ją znajdę, nie omieszkam zapytać raz jeszcze :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 24 paź 2005 22:12 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 sty 2004 11:28
Posty: 2398
Lokalizacja: Poznań (Dublin)
Cytuj:
7. PROBLEMY Z MGŁĄ:
ATI
Ściągnij i zainstaluj ten program:
http://www.rage3d.com/r3dtweak/
Wejdź we właściwości sterownika, zakładka Rage3D tweak, Direct3D,
odznacz opcję: W Fog
zaznacz: T Fog i Z Fog

Czy mógłbym prosić o parę dodatkowych szczegółów na temat problemów z mgłą w kartach ATI? Próbowałem powyższego, ale ów plugin działa tylko z wersją Catalyst min. 5.8, a ja mam 5.7 (choć nie wiem czemu, bo w sumie nowa karta, no ale nieważne).
A poza tym na zrzutach z tego pluginu nie widać w zakładce Rage3D czegoś takiego jak Direct 3D, a tymbardziej nie widać opcji dotyczących mgły...
Da się jakoś inaczej tą kwestię naprawić?
Z góry dzięki!

_________________
Portfolio 3D - www.juliuszk.com
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie

Tekstury i obiekty dla dromedowców.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 paź 2005 06:33 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
Pink, nie oglądaj zrzutów tylko zainstaluj program i poszukaj, ja mam nienajnowszą wersję 3.9c, wszystko jest.
PinkDot napisał(a):
działa tylko z wersją Catalyst min. 5.8, a ja mam 5.7
Jaki problem ściągnąć i zainstalować 5.8? U mnie działało z każdą wersją.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 paź 2005 16:38 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 sty 2004 11:28
Posty: 2398
Lokalizacja: Poznań (Dublin)
Cytuj:
U mnie działało z każdą wersją.

A u mnie nie zadziałało (tzn. pisało w nagłówku Rage Enhanced, ale nic dodatkowego się nie pojawiło.)

No, nic - ściągnę pewnie nowego Catalysta, chociaż nie lubię takiej grzebaniny "okołosterownikowej" - nie jestem dobry w te klocki...

_________________
Portfolio 3D - www.juliuszk.com
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie

Tekstury i obiekty dla dromedowców.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 paź 2005 16:41 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
Jeśli zmieniasz stery to ściągnij też Driver Cleanera i użyj go po odinstalowaniu.
PinkDot napisał(a):
chociaż nie lubię takiej grzebaniny "okołosterownikowej" - nie jestem dobry w te klocki...
Stery to tak jak każdy inny program, instalujesz, zmieniasz, nie widzę problemu. :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 paź 2005 16:42 
Egzekutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2003 17:48
Posty: 1864
Lokalizacja: Wejherowo
Problem jest taki, że najpierw trzeba porządnie odinstalować stare sterowniki: http://www.drivercleaner.net/

A to aż takie proste nie jest ;)

_________________
Überm Sternenzelt richtet Gott, wie wir gerichtet


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 paź 2005 20:46 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 sty 2004 11:28
Posty: 2398
Lokalizacja: Poznań (Dublin)
Zrobiłem wszystko i znowu nic!

No, może nie zupełnie nic, bo w końcu pokazała mi się zakładka Rage w Catalyście, ale niestety nic tam nie mogę sobie ustawić, o opcjach mgły w ogóle nie wspominając... (bo ich nie ma)
Kurcze, nie wiem o co chodzi. Bo znalazłem też alternatywne rozwiązanie problemu mgły za pomocą RadLinkera, ale też mi nie chce działać w pełni. (dla zorientowanych - klikam prawym, później na Custom Settings i nic się nie pojawia). Z kartą mam coś nie tak?

Szlak by człeka trafił!
Dodam, że:
1) odinstalowałem wpierw Catalysta, sterowniki i w ogóle wszystko ATI
2) później odinstalowałem pozostałości Drivercleanerem
3) zainstalowałem Catalysta 5.10
4) później Rage'a do Catalysta 5.10

Coś jeszcze powinienem...?

_________________
Portfolio 3D - www.juliuszk.com
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie

Tekstury i obiekty dla dromedowców.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 paź 2005 20:55 
Egzekutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2003 17:48
Posty: 1864
Lokalizacja: Wejherowo
Polecam zainstalowanie sterowników z www.omegadrivers.net - to zoptymalizowana pod kątem gier wersja Catalystów stworzona przez jednego z testerów ATI. Dodatkową zaletą są instalujące się razem ze sterownikami ATI Tray Tools - to chyba najbardziej rozbudowany tweaker do kart ATI jaki znam.

Jak ustawić mgłę w ATI TT:
Po zainstalowaniu sterowników na pasku zadań pojawi się ikonka ATI. Klikamy prawy przycisk myszy, następnie wybieramy Tweaks->Advanced Tweaks, potem Advanced D3D Tweaks i tamże włączamy wszystkie rodzaje mgły oprócz W Fog.

_________________
Überm Sternenzelt richtet Gott, wie wir gerichtet


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 paź 2005 21:04 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 sty 2004 11:28
Posty: 2398
Lokalizacja: Poznań (Dublin)
OK, spróbuję i tego. Czyli jeszcze raz: muszę wpierw wszystko porządnie odinstalować, a następnie zainstalować tą Omegę, tak? Bez ponownego instalowanie Catalysta?
Ragea 3D też odinstalować?

_________________
Portfolio 3D - www.juliuszk.com
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie

Tekstury i obiekty dla dromedowców.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 paź 2005 21:06 
Egzekutor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2003 17:48
Posty: 1864
Lokalizacja: Wejherowo
Wszystko odinstalować, zainstalować Omegę 8-).

_________________
Überm Sternenzelt richtet Gott, wie wir gerichtet


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 paź 2005 21:17 
Złodziej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 sty 2004 11:28
Posty: 2398
Lokalizacja: Poznań (Dublin)
Nie no ręce opadają!!! uruchamiam omegę - plik selfextractor i mi mówi, że not supported archive.... O co w tej bajce chodzi, bo już nie rozumiem...

edit: dobra, chyba wiem o co chodzi - na stronce gościu napisał, że jakiś problem z ostatnią wersją sterowników i że zaraz to naprawi (wpis z wczoraj).
spróbuję z jakąś poprzednią wersją...

EDIT 2: Działa!!! Dzięki wielkie za pomoc! Szczególnie van_Hellsing - Omega w końcu zrobiła swoje! :)

_________________
Portfolio 3D - www.juliuszk.com
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie

Tekstury i obiekty dla dromedowców.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2005 21:23 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 mar 2005 19:51
Posty: 519
Lokalizacja: Łódź
Ostatnio próbuję pograć w T1 Gold, ale coś nie mogę.

Problem 1.
Mam takie spowolnienia, że się nie da grać. Użycie procesora 100% !!
Wydaje mi się, że im więcej dźwięku tym bardziej się przycina.
Wyłączanie EAX i Hardware nic nie daje. Przesuwanie suwaka "jakość konwersji szybkości próbkowania" we właściwościach audio również nie pomaga.
To dziwne, bo na moim kompie T1 Gold powinien zap... jak szalony.
Kiedyś grałem w T1 (zwykły) na PII 350 64MB RAM Riva TNT i zintegrowany klon SB16 i poza długim loadem śmigał bardo ładnie.
Teraz mam A 1200 512 RAM Radeon 9600 128 MB i K.muz. Trust 714DX (CMI8768) i haczy jak na T3.
Np. w UT i Thievery wszystko lata pięknie.
Już nie wiem o co chodzi.
Mam oczywiście Win XP

Problem 2.
Zainstalowałem 2 patche
Thief Gold Texture Patch (Hardware Version) http://thief-thecircle.com/download.asp?fid=597
i Thief 1 & Gold AI Mesh & Skin Patch (TGA Version) http://thief-thecircle.com/download.asp?fid=590
I teraz nie widać połowy rzeczy np. strażników, krat w więzieniu, zamków na ścianach.
Można to łatwo odinstalować przez skasowanie, ale ja chcę te meshe z T2


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2005 21:58 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
willow_ufgood napisał(a):
Mam takie spowolnienia, że się nie da grać. Użycie procesora 100% !!
Podejrzewam konflikt programów lub wirusa, raczej nie grę. Spróbuj tak: zanim odpalisz Thiefa wejdź w menedżer zadań i powyłączaj wszystkie procesy oprócz tych z windowsa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2005 22:25 
Kurszok
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 mar 2005 19:51
Posty: 519
Lokalizacja: Łódź
ale tylko przy uruchomionym T1 Gold jest takie użycie proca
chociaż bez thiefa też jest dziwnie bo ~20 sekund blisko zera, ~7 sekund 100%, znowu ~20 s koło zera i tak w kółko

Edit:
Wyłączyłem jakiś xpsvc32.exe i zawiecha thiefa przeszła :)
Według tego, co znalazłem w googlu to jakiś trojan
A przy działającym thiefie i tak pokazuje zużycie 100%

To jedno z głowy, ale problem 2 nadal do rozwiązania


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 paź 2005 23:48 
Strażnik Glifów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2003 22:05
Posty: 3170
Lokalizacja: Zwoleń
Jeśli to trojan to musisz go usunąć a nie tylko wyłączyć, użycie procka to na pewno nie wina gry, wyłącz antywirusa (masz?, jaki?) i wszystko w msconfig.
willow_ufgood napisał(a):
Thief 1 & Gold AI Mesh & Skin Patch

Próbowałem tego, wszystko u mnie w porządku ale co on właściwie daje? co to są te meshe?
willow_ufgood napisał(a):
Thief Gold Texture Patch

Masz wersję Gold? U mnie jest zwykła ale spatchowana do 1.33 i potem do Gold, może to kwestia wersji? Ogólnie na takie problemy pomaga przeinstalowanie gry, T1 wchodzi szybko a save'y możesz przecież skopiować.


Ostatnio edytowano 30 paź 2005 23:51 przez Jacek, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1894 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 76  Następna strona

Teraz jest 22 paź 2017 14:41


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj: