Thief Forum
http://thief-forum.pl/

FAQ - Problemy Techniczne
http://thief-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=3116
Strona 75 z 77

Autor:  Mixthoor [ 10 lis 2014 08:44 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Jest w patchu NewDark v1.21 lub v1.22.
Możesz też spróbować TMA + Tafferpatcher. A najlepiej daj mi znać, gdy będziesz w domu, pomogę Ci zdalnie. Mam chorobowe.

Autor:  Mixthoor [ 23 lis 2014 22:22 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Ludu,

Win 7 Home, Użytkownik jako "administrator". Instalujemy u Caer TMA z Antologii, NewDark v1.22 lub rozpakowujemy TMA MMP v1.5. Uruchamiamy DL (w trybie zgodności z Win XP SP3, bez uprawnień administratora - w przeciwnym wypadku pojawia się błąd API cośtam cośtam EWin32error 0000ABD7 - lub FMsel i dupa - czarny ekran, nie można wyjść do Task Managera, po 20 min wraca do pulpitu. Co jest grane? Czy ktoś też miał taki problem?

Update.
@Caer: Zerknij na te linki:
http://www.ttlg.com/forums/showthread.p ... ost2042800 - generalnie sprawdź, czy po reinstalacji DLv4.3 ustawiliśmy zgodność z WinXP. Jeśli nie będziesz korzystać z DLv4.3, ustaw zgodność na pliku thief2.exe

- http://www.thief-thecircle.com/guides/hyperthreading/
- http://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=131102
- http://www.ttlg.com/forums/showthread.p ... %2Bwindows
- http://www.ttlg.com/forums/showthread.p ... ost1854699

Autor:  bob [ 28 lis 2014 08:30 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Podmiana pliku LGVID.DLL w NewDarkowym Thiefie 1 i Thiefie 2 spowodowała, że filmy zaczęły po tym działać. Jakiś czas temu miałem taki efekt, że wszelkie filmy odtwarzane w grze były coś w stylu 16:9 - wie ktoś, jak taki format zrobić?

Mixthoor napisał(a):
Jest w patchu NewDark v1.21 lub v1.22.
Możesz też spróbować TMA + Thiefpatcher. A najlepiej daj mi znać, gdy będziesz w domu, pomogę Ci zdalnie. Mam chorobowe.


Kiedy zmienisz na Tafferpatchera?

Autor:  Mixthoor [ 28 lis 2014 10:15 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Zmieniłem. Zerknij an ustawienia pliku cam_ext.cfg:
Kod:
; --------------
; movie playback
; --------------

; display movie within the UI area instead of maximizing (only meaningful when "ui_scale_mode 1" is specified)
;scale_movie_to_ui

; crop movies to fill out widescreen displays better (does NOT work in combination with "scale_movie_to_ui")
; the original shock cutscenes are letterboxed so this works well there, for thief it's a judgement call to
; lose some of the bottom and top parts of the image in favor of covering more of the monitor (the default
; crop rect, when not supplying a custom one, is optimized for SS2 and is 0 70 640 340)
;crop_movies
; alternatively a custom crop rect (left, top, width, height) can be specified with the "crop_movies" var
; in virtual 640x480 space, meaning regardless of what resolution the movie is the crop rect is still
; specified as if the movie were 640x480
;crop_movies 0 70 640 340

; filter quality used during internal processing of movie, default is 4, if you have performance issues
; you can try lowering the quality
;movie_sw_scale_quality 2

; (thief) list of movies to exclude from cropping (only used if "crop_movies" is enabled)
movie_crop_exclude credits.avi+success.avi+death.avi
; (shock) list of movies to exclude from cropping (only used if "crop_movies" is enabled)
;movie_crop_exclude intro.avi+credits.avi

; gamma setting for movie playback (default is 1.0)
;gamma_movie 0.7

; keep ffmpeg dll loaded to reduce technical issues
no_unload_ffmpeg

Autor:  laszloczech [ 28 cze 2015 23:06 ]
Tytuł:  Win 8

Siema.
Czy jest jakaś łatka umożliwiająca granie pod win 8? Mam wersje od cenegi.
Gra się odpala, ale zawsze pod koniec misji treningowej się wiesza, a jak się zawiesi to zostaje już tylko reset kompa ;/
A bym się poskradał trochę :)

Autor:  BodomChild [ 29 cze 2015 17:39 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Chodzi o The Dark Project/Gold? Newdark zaaplikowany? Na Windows 8.1 działa bez problemu.

Jaka to wersja? Antologia? Czy jakieś Sold-Out? Te wczesne wersje Sold-Out z Cenegi to są takie nie teges, nawet po patchowaniu z tego co pamiętam, posiadam jedną taką (Thief 2) :wes .

Autor:  Mixthoor [ 30 cze 2015 23:03 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Na NewDark działają Thiefy z SoldOut i Antologii. Sprawdzone.

Autor:  krystyn-a [ 03 sie 2015 18:50 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Witam...
zainstalowałam T2 w systemie Windows 7. Wszystko jest w porządku, tylko nie działa suwak jasności... można sobie wyobrazić co to oznacza...
Czy jest jakiś sposób aby go uaktywnić? :?

Autor:  Zaratul [ 03 sie 2015 20:04 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Masz NewDark zainstalowany?

Autor:  krystyn-a [ 03 sie 2015 20:32 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Zaratul napisał(a):
Masz NewDark zainstalowany?

Tak...
:-D

Autor:  BodomChild [ 03 sie 2015 21:59 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Zamiast bawić się suwakami spróbuj podczas gry rozjaśnić obraz klawiszem "=" (przyciemniasz "-"), tak jest chyba domyślnie ustawione. Dla mnie tak zawsze było najwygodniej.

Autor:  krystyn-a [ 04 sie 2015 08:09 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

BodomChild napisał(a):
Zamiast bawić się suwakami spróbuj podczas gry rozjaśnić obraz klawiszem "=" (przyciemniasz "-"), tak jest chyba domyślnie ustawione. Dla mnie tak zawsze było najwygodniej.

Dla mnie też tak byłoby najwygodniej... gdyby klawisze działały... :(
Niestety, w obecnej sytuacji chyba sobie nie pogram...

Autor:  SPIDIvonMARDER [ 04 sie 2015 10:02 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

A rozjasnienie ekranu z poziomu windowsa lub nawet monitora?

Autor:  Zaratul [ 04 sie 2015 15:37 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

A czy te klawisze do zmiany jasności są zbindowane poprawnie? Sprawdź w opcjach sterowania czy tak jest.

Autor:  krystyn-a [ 06 sie 2015 10:04 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

SPIDIvonMARDER napisał(a):
A rozjasnienie ekranu z poziomu windowsa lub nawet monitora?

Myślę, że tyle ile mogłam w laptopie, zrobiłam...
Zaratul napisał(a):
A czy te klawisze do zmiany jasności są zbindowane poprawnie? Sprawdź w opcjach sterowania czy tak jest.

Wydaje się, że poprawnie. Zmieniałam na inne klawisze, ale to nic nie pomogło...
:(

Autor:  Mixthoor [ 08 sie 2015 07:23 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Pokaż zawartość plików:
user.bnd
DARK.bnd

Autor:  krystyn-a [ 08 sie 2015 10:33 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Mixthoor napisał(a):
Pokaż zawartość plików:
user.bnd
DARK.bnd

Zdaje się, że jeden jest pusty...

Autor:  Mixthoor [ 10 sie 2015 11:25 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Mój dark.bnd wygląda tak:

Cytuj:
; $Header: r:/prj/campatch/src/RCS/dark.bnd 1.36 1999/01/12 15:19:08 mahk Exp $

bow_zoom 1
mouse_invert 0
lookspring 0
freelook 1
mouse_sensitivity 1.9

; bindings
bind shift +creepon
bind alt +slideon

bind w +walkfast
bind keypad_up +walkfast
bind up +walkfast

bind s +forward
bind keypad_center +forward

bind x +backfast
bind keypad_down +backfast
bind down +backfast

bind z +moveleftfast
bind keypad_end +moveleftfast

bind c +moverightfast
bind keypad_pgdn +moverightfast

bind a +turnleftfast
bind keypad_left +turnleftfast
bind left +turnleftfast

bind d +turnrightfast
bind keypad_right +turnrightfast
bind right +turnrightfast

bind t +lookup
bind pgup +lookup

bind g +lookdown
bind pgdn +lookdown

bind v lookcenter
bind keypad_del lookcenter

bind q +leanleft
bind keypad_home +leanleft

bind e +leanright
bind keypad_pgup +leanright

bind w+alt+shift +leanforward

bind f crouch
bind keypad_enter crouch

bind space +jumpblock

bind keypad_ins +jumpblock

bind mouse1 +use_weapon
bind mouse2 +use_item
bind mouse3 +block
bind mouse_axisx mturn
bind mouse_axisy mlook

bind keypad_minus +block

bind r drop_item

bind tab "cycle_item 1"
bind tab+shift "cycle_item -1"

bind keypad_star "cycle_item 1"
bind keypad_slash "cycle_item -1"

bind ] "cycle_item 1"
bind [ "cycle_item -1"

bind backspace clear_item
bind ` clear_weapon
bind ~ clear_weapon
bind 1 "inv_select sword"
bind 2 "inv_select blackjack"
bind 3 "inv_select broadhead"
bind 4 "inv_select water"
bind 5 "inv_select firearr"
bind 6 "inv_select EarthArrow"
bind 7 "inv_select GasArrow"
bind 8 "inv_select RopeArrow"
bind 9 "inv_select noise"

bind F1 "inv_select HealingPotion"
bind F2 "inv_select AirPotion"
bind F3 "inv_select HolyH2o"
bind F4 "inv_select LockPickSM"
bind F5 "inv_select LockPickLG"
bind F6 "inv_select FlashBomb"
bind F7 "inv_select GasMine"
bind F8 "inv_select Mine"
bind F9 "inv_select compass2"
bind F10 screen_dump
bind F11 quick_save
bind F12 quick_load

bind m automap
bind o objectives

bind v+alt+shift dark_version

bind ESC sim_menu

bind - "gamma_delta 0.025"
bind + "gamma_delta -0.025"
bind = "gamma_delta -0.025"

bind end+alt+ctrl+shift win_mission

bind joy_axisx +joyxaxis
bind joy_axisy +joyforward



Ustaw w grze na nowo klawiszologię i ją zapisz.

Autor:  krystyn-a [ 14 sie 2015 18:10 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Mixthoor napisał(a):
Ustaw w grze na nowo klawiszologię i ją zapisz.

Zrobiłam jak radziłeś... dodatkowo uzupełniłam plik dark.bnd.
i nic się nie zmieniło... :(

Autor:  Mixthoor [ 16 sie 2015 14:44 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Za rozjaśnianie i ściemnianie odpowiedzialne są ustawienia:
Kod:
bind - "gamma_delta 0.025"
bind + "gamma_delta -0.025"
bind = "gamma_delta -0.025"
Pokaż mi zawartość pliku dark.bnd

************

Co do uruchamiania misji, możesz skorzytać z dodatkowych ustawień w pliku USER.CFG. Przykład z TG:
Kod:
;Aktywacja napisów, wymaga łatki NewDark v1.22
enable_subtitles
subtitles_color_player 0 127 255
subtitles_color_convo 255 255 0
;subtitles_font_name fontaa29

;Kolejność misji
mission_map 1,2,3,4,5,15,6,7,16,9,17,10,11,12,13,14,18

;Dodatkowe pieniądze u pasera:
;Cash_Bonus 10000

starting_mission 1
;Misje:
;0: "Szkolenie Strażnika"
;1: "Posiadłość Lorda Bafforda"
;2: "Ucieczka z Więzienia Rozpadlin"
;3: "W głąb Kościeliska"
;4: "Skrytobójcy"
;5: "Gildia Złodziei"
;6: "Miecz"
;7: "Nawiedzona Katedra"
;8: "Wieże Magów"
;9: "Zaginione Miasto"
;10: "Pieśń jaskiń"
;11: "W przebraniu"
;12: "Powrót do Katedry"
;13: "Uciekaj!"
;14: "Niespodziewani sojusznicy"
;15: "W Paszczy Chaosu"
;16: "Wysyp chochlików"

Autor:  Nivellen [ 17 sie 2015 17:22 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

No i masz łacherze placek :( Mam Windowsa 10, wszystko hula ładnie, wydajność i stabilność w większości aplikacji jest ok. Oczywiście problem pojawił się, kiedy chciałem uruchomić Thiefa. Na starym folderze Thiefa (pozostałym po Win 8, upgrade OS nie czyści dysku tylko nadpisuje pliki systemowe) gra uruchamiana z pliku Thief2.exe działała, ale już za pośrednictwem FmSel w ogóle się nie uruchamiała, tzn. w menedżerze widnieje ikonka Thief2, ale nic się nie dzieje.
Myślę sobie, pewnie to wina starej instalacji.
Robię od początku: Thief2 z Antologii, newdark, potrzebne dodatkowe biblioteki i djupaa. Nawet z pliku Thief2.exe nie chce się uruchomić, wyświetla filmik Eidosu, po czym wychodzi do pulpitu.

Miałem zamiar zabrać się za dromedzenie i modelowanie - wreszcie - po niemal rocznej przerwie.
Jeśli ktoś miał podobne problemy i zdołał z nich wybrnąć - POMOCY.
PS. zaczynam się poważnie zastanawiać, czy nie wrócić do Win 8.1

Thief 2 Antologia
New Dark 1,23

Konfig:
CPU - i7 4790K 4.0 GHz, RAM 16 GB, GF 9700, SHD, Win 10 Home 64 bit

Autor:  krystyn-a [ 17 sie 2015 20:56 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Mixthoor napisał(a):
Za rozjaśnianie i ściemnianie odpowiedzialne są ustawienia:
Kod:
bind - "gamma_delta 0.025"
bind + "gamma_delta -0.025"
bind = "gamma_delta -0.025"
Pokaż mi zawartość pliku dark.bnd

Plik dark.bnd skopiowałam i wkleiłam... od Ciebie. :)

Autor:  Mixthoor [ 17 sie 2015 22:09 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

1) W pliku masz + oraz - odpowiedzialne ze rozjaśnianie.
2) Win 10, nawet 8 nie mam, więc tu nie pomogę...

Autor:  Nivellen [ 18 sie 2015 08:35 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

Wczoraj udało mi się jednak uruchomić (w jednej z trzech instalacji gry) moją fanmisję. To zupełna pre alfa, sama architektura i trochę obiektów, ale chodzi!! Czyli nie jest to wina Windowsa 10, ale najprawdopodobniej konfiguracji FmSel albo moich plików. Z selektora nie rusza za cholerę. Jakieś pomysły Mix? Anyone?

Autor:  Mixthoor [ 19 sie 2015 22:22 ]
Tytuł:  Re: FAQ - Problemy Techniczne

A z Dark Loadera? Możesz też załadować misję przez DL i odpalić z thief.exe.

Strona 75 z 77 Strefa czasowa: UTC [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/