W monitorach powinniśmy jedynie ustawiać jasność i poziom bieli (white point/color temperature/RGB), reszta ustawień domyślna, oczywiście do użytku nie profesjonalnego. U Ciebie to jest Brightness i Color Temperature, w menu pod Image.
Spróbuj Brightness w okolicy 15-20, a Color Temp, Customization na 100-100-90, lub Warm.
Co do panelu NVIDIA, nie ruszać przenigdy, domyśle ustawienia dla kolorów(!).
Duże znaczenie ma panel, jeśli chodzi o Thief, to lepiej będzie wyglądał na VA, niż na IPS/TN. Kontrast 3000:1 vs 1000:1. Ten MSI to szczęśliwie VA.
Ja mam lg 32gk850f też na VA, i obecnie siedzę na ustawieniach:
- jasność na 48 cd/m2, pod standard DCI-P3, odpowiada to ustawieniu 1 brightness na 100 na monitorze ; )
- poziom bieli ustawiony pod standard ACES, czyli około D60/6000K, x 0.32168 y0.33767.
Thief wygląda ślicznie.
Tak jak czytam o Twoim monitorze, to problemem może być gamma, powinna być ~2.2, a jest ~1.8-2.0, bez możliwości ustawienia gammy w menu, co daje efekt "wypranych kolorów", bo źródło jest w 2.2. Ja obstawiam, że krzywizna też może być problemem, dla VA to się nie sprawdza, tylko płaskie.
Pozostaje zmiana monitora lub zakup dobrego kolorymetru, typu X-Rite i1 Display Pro, co i tak nie daje gwarancji, bo lepiej mieć monitor, który daje sygnał 2.2 sam z siebie, niż kalibrować krzywą gamma pod 2.2.
Przepraszam za złe wieści