Cytuj:
Pytanie techniczne dotyczące silnika.
Czyli strefy doładowań? - wieża widokowa odpada z wiadomych względów.
Czy może jednak bezinwazyjnie sklejone obszary doczytywane płynnie w trakcie gry?
Nie, nie chodzi mi o strefy doładowań, tylko budowanie miasta w sekcjach oddzielonych visportalami. Dzięki temu w jednej mapie możesz mieć rozległe i skomplikowane miasto, ale na ekranie będzie renderowany tylko jeden fragment.
Cytuj:
A apropo tej wieży widokowej, to czy nie dałoby się oszukać i jednak stworzyć takiej panoramy? Sposób mianowicie taki, żeby stworzyć prosty model małych domków i drzewek w skali i "obudować" nim kopułę wieży, aby ów model imitował miasto oglądane z góry (model ów byłby niewidoczny z perspektywy miasta - widać by było samą wieżę, z kolei z wieży nie byłoby widać miasta - tylko sam model)?
Teoretycznie taki trik można by zrobić, tyle że z ulicy wieża byłaby ucięta. Można by coś takiego spróbować, ale nie wiem, czy oszustwo nie byłoby łatwe do zdemaskowania. W końcu bliskie uliczki z wieży widzać nieomalże pionowo...
Cytuj:
Grając, zauważyłem mnóstwo błędów i niedociągnięć tej modyfikacji, zwłaszcza w zakresie AI. Ale tym, co rozłożyło mnie na łopatki, była płynność rozgrywki. A właściwie jej brak. Misja skacze jak małpka w cyrku. Co to, do cholery, ma być? Skoro moja 8800GT nie może uciągnąć takiej misyjki, mogę zapomnieć o większych efemkach czy DarkRadiancie.
Ja akurat mam kompa na tyle dobrego, że mi wszystkie misje chodzą nieprzyzwoicie dobrze. Licznik wyświetla mi zawsze 63 w rozdziałce 1920x1200. Jedyny spadek miałem urządzając jatkę w startpacku - takiej bazowej mapie dla mapperów. Ale tam było kilkudziesięciu ludzi jeden na drugim. Jak żyli miałem 4-5 fps, a jak ich wytłukłem to było minimalnie 22. Przy czym ciągle ragdolle szukały spoczynku, więc procek był zapewne obciążony.
No, ale żeby tak do sedna, to ja też mam nadzieję, że usprawnią moda pod względem AI oraz wydajności. Chociaż i tak nieźle już go zoptymalizowali w porównaniu do pierwszej wersji, kiedy to misja z 6-cioma ludźmi zacinała się nie do ujechania. Moża ta misja Patently Dangerous nie jest zbyt poprawnie zbudowana?
Myślę, że warto ponarzekać im na tym forum - im więcej ludzi podniesie głos o słabą wydajność, tym większa szansa, że na tym właśnie się skupią pracując nad rozszerzeniami moda.