Prace serwisowe: Forum zostało zaaktualizowane do najnowszej wersji phpBB - więcej informacji w tym poście temacie.

T2: Zamkowa misja

Wejdź tutaj, jeśli utknąłeś w którejś fanmisji, potrzebujesz pomocy, chcesz wyrazić swoją opinię, podzielić się przemyśleniami na temat własnych lub cudzych FMs.

Moderator: Mixthoor

Henry
Arcykapłan
Posty: 1420
Rejestracja: 10 października 2003, 22:15
Lokalizacja: Piła

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Henry »

Czekam na końcówkę, smaczek jest a niedosyt pozostał ;)
Awatar użytkownika
Marzec
Arcykapłan
Posty: 1484
Rejestracja: 22 listopada 2006, 11:13
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Marzec »

Aś kurde, strażnik wchodzi w podłogę, gupia FMka :evil:

Stary... misja bomba :ok :-D :-D Ale najlepsze miejsca ukryłeś przed nami :-D Klimat swój ma :ok Bez przesady :ok Nie czekam tak samo jak na ThiAfa :ok Ale na pewno ze wszystkich FMek jakie mają wyjśc wybieram Twoją :ok ;)
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja
Awatar użytkownika
Nivellen
Złodziej
Posty: 2799
Rejestracja: 30 stycznia 2003, 23:21

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Nivellen »

Jak zwykle mogę liczyć na Wasz świetny doping :ok , a takie pozytywne komentarze to najlepsze doładowanie akumulatorów do pracy nad misją. Wielkie dzięki :!!:

Teraz czas na konkrety. Filmik był robiony ponad ponad 2,5 roku temu (dokładnie we wrześniu 2006), to stare dzieje. Większość komnat z filmu wygląda podobnie, ale są duże zmiany w otoczeniu zamku - mam nadzieję, że na lepsze. Szykuję dla Was dużo skradania w starym dobrym stylu, czyli:
- kilka dróg wejścia do głównego zamku (w tym wodne)
- dużo możliwości wspinania na linach i trochę ekwilibrystyki na wysokościach
- mnóstwo zakamarków (i sekretów), jak na stary, wielokrotnie przebudowywany zamek przystało
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 11:12 przez Nivellen, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji
Awatar użytkownika
krystyn-a
Arcykapłan
Posty: 1330
Rejestracja: 11 listopada 2006, 08:41
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: krystyn-a »

To co widziałam bardzo mi się podoba, warto czekać...
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.
Awatar użytkownika
Michal
Poganin
Posty: 728
Rejestracja: 02 listopada 2006, 13:33
Lokalizacja: Tychy

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Michal »

Kopara opada :mru
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2640
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Juliusz »

Nivellen - zapodaj coś nowego, np. jakieś wnętrza z Twoimi modelami.
Awatar użytkownika
Nivellen
Złodziej
Posty: 2799
Rejestracja: 30 stycznia 2003, 23:21

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Nivellen »

Juliusz pisze:Nivellen - zapodaj coś nowego, np. jakieś wnętrza z Twoimi modelami.
Szykuję komnatę, ale w międzyczasie robię oczywiście sto innych rzeczy :( Np. wczoraj stwierdziłem, że dorabiając szczegóły architektoniczne dosłownie "zarzynam" misję wydajnościowo. Dlatego robię w tej chwili schodkowaną attykę i planuję podorabiać tu i tam trochę różności cieszących oko.
Obrazek

Zrzut komnaty będzie, jeszcze trochę cierpliwości...
Ostatnio zmieniony 25 listopada 2009, 17:55 przez Nivellen, łącznie zmieniany 4 razy.
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji
Awatar użytkownika
Jacek
Strażnik Glifów
Posty: 3200
Rejestracja: 28 sierpnia 2003, 23:05
Lokalizacja: Zwoleń

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Jacek »

Nivellen pisze:Np. wczoraj stwierdziłem, że dorabiając szczegóły architektoniczne dosłownie "zarzynam" misję wydajnościowo.
Tym sie nie przejmuj, prawie każdy już ma sprzęt wielokrotnie przekraczający wymagania Thiefa a szczegóły być muszą, im więcej tym lepiej. Nawet najładniejsze tekstury bez szczegółów nie stworzą klimatu.
Awatar użytkownika
Bandit
Strażnik Glifów
Posty: 4357
Rejestracja: 08 października 2002, 18:23
Lokalizacja: Szczytno

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Bandit »

Tutaj raczej nie chodzi o wydajność PC tylko o możliwości silnika gry. Przy zbyt dużej ilości szczegółów misja wcale się nie odpali albo będzie się wysypywała np. w momencie, kiedy gracz znajdzie się w zbyt szczegółowej lokacji o ile w ogóle edytor pozwoli przebudować taką misję...
:chase: :shoot: :guard:
Awatar użytkownika
Michal
Poganin
Posty: 728
Rejestracja: 02 listopada 2006, 13:33
Lokalizacja: Tychy

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Michal »

Nivellen pisze:Dlatego robię w tej chwili schodkowaną attykę
A ja mam takie techniczne pytanko. Tę attykę robisz jakimś programem do modelowania i wstawiasz do misji jako obiekt aby zmniejszyć liczbę polygonów?
Awatar użytkownika
Nivellen
Złodziej
Posty: 2799
Rejestracja: 30 stycznia 2003, 23:21

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Nivellen »

Bandit pisze:Tutaj raczej nie chodzi o wydajność PC tylko o możliwości silnika gry.(...)
Dokładnie o to chodzi. Przy ok. 1030 poligonach Dromed odmawia współpracy a gra w najlepszym przypadku wychodzi do pulpitu.
Michal pisze:Tę attykę robisz jakimś programem do modelowania i wstawiasz do misji jako obiekt aby zmniejszyć liczbę polygonów?
Dlatego dorabiam modelami wykonanymi w Maxie, które o wiele mniej obciążają silnik (jeśli czegoś nie mylę - nie obciążają BSP, czyli silnika liczącego bryły na bieżąco, obiekty są już "gotowe"), choć również mają swoje ograniczenia.
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji
Awatar użytkownika
Marzec
Arcykapłan
Posty: 1484
Rejestracja: 22 listopada 2006, 11:13
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Marzec »

W tym wypadku większa część optymalizacji polega po prostu na tym, że edytor nie oblicza krawędzi wstawionego obiektu jako ściany po, których mógłby poruszać się gracz/przeciwnicy. To jest jedyna rzecz, która nie będzie mi się podobać w Twojej fanmisji :-D Ponieważ nie lubię sztuczności ;) Lubię jak wszystko jest najbliżej realizmu :)

Aha jeszcze ten strażnik wchodzi w podłogę... :-D j/k ;)
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2640
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Juliusz »

Nivellen - ciekaw jestem, jak ta attyka się zachowa pod względem oświetlenia. Dark engine robi dziwne rzeczy z oświetlaniem obiektów - czasem są całe rozjaśnione, czasem całe ciemne (odwieczny problem z sekretnymi przejściami). No i jest limit - 128 obiektów na ekran - powyżej tej ilości obiekty zaczynają znikać.
To z takich technikaliów. Bo sama attyka wygląda OK. :)
Awatar użytkownika
Marzec
Arcykapłan
Posty: 1484
Rejestracja: 22 listopada 2006, 11:13
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Marzec »

To zależy od Properties obiektu
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2640
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Juliusz »

Co zależy od properties obiektu? To w jaki sposób jest cieniowany? Oświetlenie obiektu zależy od wielu rzeczy, łącznie z kątem patrzenia i widzimisie silnika, a także w pewnym stopniu nawet od położenia względem źródła światła... :roll:
Awatar użytkownika
Nivellen
Złodziej
Posty: 2799
Rejestracja: 30 stycznia 2003, 23:21

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Nivellen »

Z tego co do tej pory zaobserwowałem, wypływ na prawidłowe oświetlenie obiektów ma np. taka rzecz jak komórki (cells). Dlatego tak ważną rzeczą jest optymalizacja misji, szczególnie gdy budujemy skomplikowane kształty.
Komórki mają też duży wpływ na rozkładanie mgły. Ja miałem ogromne problemy z dobraniem proporcji widzialności mgły. Na początku produkcji, chciałem mieć w misji szarą gęstą mgłę z niezbyt dalekim polem widzenia, ale okazało się, że nie jest to możliwe ze względu na bardzo duże zagęszczenie komórek. Efekt był taki, że mgła pojawiała się w pomieszczeniach, mimo rozdzielenia roombrushy i stosowania dwóch różnych typów - zwykłego i pogodowego.
Myślę, że nie powinienem mieć większych problemów z oświetleniem attyki. Wcześniej już zrobiłem model dużej kopuły z dwiema lukarnami i iglicą i jak do tej pory jest ok.
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2640
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Juliusz »

A czy Ty jako mapper masz jakikolwiek wpływ na ilość/rozkład komórek? Idzie to w jakikolwiek sposób kontrolować? Mgła to faktycznie działa tylko jak jest w całej mapie - inaczej wychodzi sieka.

Co do oświetlenia attyki. Jak wiesz, dark engine używa vertex shadingu do cieniowania obiektów, czyli światło obliczane jest tylko dla punktów, w których jest wierzchołek. Dlatego czasem dzieli się duże powierzchnie na mniejsze, żeby światło było obliczane też dla środka powierzchni, a nie tylko dla narożników. Inną sprawą jest, że dark engine czasem rozświetla lub ściemnia obiekt całościowo, w zależności czy jest w świetle czy w cieniu. Często miałem przez to obiekty architektoniczne o jasności nie pasującej do architektury.
Grunt, żeby na tą attykę na przykad nie padał przez połowę cień wieży - bo będzie widoczny na fasadzie budynku, ale na samej attyce już nie. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji oświetleniowej, w której Twój model się znajdzie - czasem jest OK, czasem nie.
Awatar użytkownika
Nivellen
Złodziej
Posty: 2799
Rejestracja: 30 stycznia 2003, 23:21

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Nivellen »

Juliusz pisze:A czy Ty jako mapper masz jakikolwiek wpływ na ilość/rozkład komórek? Idzie to w jakikolwiek sposób kontrolować? Mgła to faktycznie działa tylko jak jest w całej mapie - inaczej wychodzi sieka.(...)
Stosuję np. duże airbrushe pokrywające ściany, które wcześniej zbudowałem z wielu solidbrushy. Taki zabieg porządkuje komórki i zmniejsza je do ilości pozwalającej tworzyć bardziej szczegółowe otoczenie.
Mgłę tylko na zewnątrz budynków udało mi się kiedyś stworzyć w jednej z moich próbnych misji, ale miała o wiele mniej skomplikowaną zabudowę.
Spróbuję dzisiaj oteksturować attykę na szybko checkerem i sprawdzić jak będzie się zachowywać światło. Nastraszyłeś mnie trochę tym oświetleniem :shock:
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji
Awatar użytkownika
Nivellen
Złodziej
Posty: 2799
Rejestracja: 30 stycznia 2003, 23:21

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Nivellen »

Wczoraj udało mi się wreszcie, po wielu poprawkach i przemalowaniach, załadować model drugiej attyki do Droma.
Pierwszy zrzut z maxa, wraz z modelem poprzedniej, mniejszej konstrukcji - drugi obrazek, już z Dark Enginu (jakość kolorów niestety kiepska, bo dłubię na nowym kompie, gdzie w trybie gry przez edytor ddfix niestety nie działa :( ).
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 listopada 2009, 17:57 przez Nivellen, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji
Awatar użytkownika
Edversion
Arcykapłan
Posty: 1371
Rejestracja: 21 sierpnia 2006, 10:19
Lokalizacja: Zabrze

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Edversion »

No wygląda to ciekawie, dobra robota :ok .
Nie martw się, podczas gry, gdy obraz będzie nieco przyciemniony, nie będzie tego tak widać.
Jestem pod wrażeniem. :-D
Czekam.. i czekam.. bo wiem, że kiedyś w końcu zagram w tą twoją misję.
Awatar użytkownika
Paweuek
Gniew-Amon
Posty: 1876
Rejestracja: 12 sierpnia 2002, 12:25
Lokalizacja: Cytadela

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Paweuek »

Mnie również, cała moja machina wiesza się w game mode -.- muszę sobie skądś wyczarować kosteczkę ramowską i uruchomić moje stare jednordzeniowe bydlę ^^
Obrazek
Awatar użytkownika
Nivellen
Złodziej
Posty: 2799
Rejestracja: 30 stycznia 2003, 23:21

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Nivellen »

Paweuek pisze:Mnie również, cała moja machina wiesza się w game mode -.- muszę sobie skądś wyczarować kosteczkę ramowską i uruchomić moje stare jednordzeniowe bydlę ^^
Miałem identycznie :-) Spróbuj zrobić tak: uruchom Droma i "alt+ctrl+del" -> "Menedżer zadań" -> "Procesy" -> "dromed.exe", klikasz prawym przyciskiem -> "ustaw koligację", odznaczasz wszystkie rdzenie oprócz jednego (jeśli masz więcej jak dwa of koz), tak aby Dromed korzystał tylko z jednego procesora.
Po tym zabiegu u mnie jest wszystko dobrze, nawet mam normalny dźwięk, którego wcześniej nie miałem, bo po kilku sekundach grania komp wieszał mi się na amen i musiałem grać w trybie "quiet game mode". Jedyna bolączka to brak pełnej palety kolorów, więc co jakiś czas pewne rzeczy koryguję, odpalając misję na starym kompie.

Edit: zaznaczam, że uruchamianie w trybie zgodności z windows 98/Me nie daje pożądanych rezultatów (przynajmniej dla mnie). Wprawdzie do pracy mamy od razu wyznaczony jeden procesor, ale po wejściu w tryb gry mam czarny ekran i nawet nie mogę przełączyć się w tryb edycji, pomaga jedynie całkowite wyłączenie procesu z poziomu menedżera.
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji
Awatar użytkownika
Dex
Paser
Posty: 257
Rejestracja: 28 września 2008, 14:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Dex »

^ co do tej kombinacji, to ja muszę robić to samo (ale w trakcie gry), bo mam 4 rdzenie, czyta jakby było 8 więc.. to odznaczenie na pewno pomaga.

Niv, cudownie to wygląda! Kiedy misja? Ile już czasu Ci skradła?
Grzechu
Ożywieniec
Posty: 114
Rejestracja: 30 sierpnia 2006, 14:51
Lokalizacja: Poznań

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Grzechu »

Może się przyda trochę inspiracji
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... n_1552.jpg
Mam nadziej, że pomogłem ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Nivellen
Złodziej
Posty: 2799
Rejestracja: 30 stycznia 2003, 23:21

Re: T2: Zamkowa misja

Post autor: Nivellen »

Grzechu pisze:Może się przyda trochę inspiracji
Przyda się, szczególnie, że obrazek tej litografii jest naprawdę duży i ładnie można go powiększyć. Dzięki za linka :ok
Dex pisze:(...) Niv, cudownie to wygląda! Kiedy misja? Ile już czasu Ci skradła?
Skradła mi już cholernie dużo czasu, którego ani trochę nie żałuję, bo świetnie się przy tym bawię :-) W tej chwili jestem na etapie optymalizacji zewnętrznej zabudowy, bo są widoki, których Dark Engine nie wytrzymuje.
Jeśli lubisz mroczne tajemnice i zamki...
Zapraszam do obejrzenia zrzutów z powstającej Fanmisji
ODPOWIEDZ