Nauka Dromeda - pytania

Zaglądnij tutaj, jeśli masz pytania lub uwagi dotyczące różnorodnych aspektów tworzenia misji w edytorach DromEd i T3Ed, jak też związanego z nimi oprogramowania i sprzętu.

Moderator: peter_spy

Awatar użytkownika
Paweuek
Gniew-Amon
Posty: 1876
Rejestracja: 12 sierpnia 2002, 12:25
Lokalizacja: Cytadela

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Paweuek »

Ad 3) Warto również włączyć wyświetlanie fizyki modeli komendą show_phys_models aby upewnić się że i inne przeskalowane obiekty nie stały się nagle przenikliwe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurhhan
Kurszok
Posty: 525
Rejestracja: 20 czerwca 2012, 12:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Kurhhan »

Potrzebuje żarciu wrzucić skrypt w World Action (by co innego się teleportowało po wzięciu tego jedzenia). Wtedy jednak pojawia się odgłos konsumpcji przy braniu do inv posiłku. Jak to wywalić ? Można wprawdzie usunąć schemę, ale wtedy nie ma również odgłosu konsumpcji gdy już normalnie chcemy zjeść danie z Inv Action.
Forgotten Tomb
Awatar użytkownika
Paweuek
Gniew-Amon
Posty: 1876
Rejestracja: 12 sierpnia 2002, 12:25
Lokalizacja: Cytadela

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Paweuek »

Pokombinuj z ClassTags. Możesz też zamiast jedzenia wstawić zwykły button i zmienić jego ModelName na np. Apple. Tutaj z kolei po frobnięciu będzie słychać wciśnięcie guzika... pokombinuj z ClassTags.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurhhan
Kurszok
Posty: 525
Rejestracja: 20 czerwca 2012, 12:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Kurhhan »

Ostatecznie bruździł skrypt stdbutton który ma dawać dźwięk schemy w świecie. Zamiana go na TrigWorldFrob rozwiązała problem.
Forgotten Tomb
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Hadrian »

Buduję sobie, buduję... a tu nagle boom. Wszystkie brushe niby są dopasowane do siatki... Co to może znaczyć?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Kurhhan
Kurszok
Posty: 525
Rejestracja: 20 czerwca 2012, 12:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Kurhhan »

Wywalaj po kolei ostatnio dodane brushe i optymalizuj aż się uda. Któryś tam bruździ.
Forgotten Tomb
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Hadrian »

Udało się, chociaż wszystkie były dopasowane do siatki itd.

Ale teraz kolejny problem. Przy portalizacji zacina się na 39 lub 40 świetle i dromEd się zacina. Po jego wyłączeniu, wyskakuje "runtime error".

Tak wygląda konsolka.
status.png
Tych świec mam 40 w jednej, dość dużej sali. Swoją drogą, udało mi się dać im ciepły poblask. Na objcast i raycast lighting portalizacja trwa 2 minuty, na quick kilka sekund ale występują wtedy niechlujne błędy w oświetleniu. Na prawdę nie wiem, dlaczego edytor robi taki problem z tymi światłami. Mógłbym na razie zrezygnować z tych nieszczęsnych świec, ale wolałbym nie.

Dziwne. Ten NewDark robi więcej kłopotów, niż nie-podrasowane wersje T2 i TG.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2644
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Juliusz »

Czy te świece można gasić? Jeśli tak, to może to być problem ze zbyt dużą ilością light map na polygon. Dark engine miał limit 16 lightmap na jednego polygona, NewDark zwiększył to do bodajże 32 (nie dam głowy, a nie mogę w tej chwili sprawdzić). Być może więcej niż 32 świece trafiają w pewien punkt i stąd ten problem. Jeśli zacina się na 39-tym na 40, to wiele wyrzucać nie musisz. Ew. spróbuj poprzestawiać, zmniejszyć promień świecenia, albo połączyć źródło światła z paru świec stojących obok siebie w jedno. (choć wtedy musiałbyś się pobawić ze wspólnym gaszeniem tych świec, jeśli zmieniasz też model świecy po zgaszeniu).
Awatar użytkownika
Kurhhan
Kurszok
Posty: 525
Rejestracja: 20 czerwca 2012, 12:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Kurhhan »

Coś dużo tych świeczuszek jak na jedno pomieszczenie.

A co do czasu przeliczania najwyższej jakości, to właśnie tyle to trwa. Dlatego tak ważny jest obszar roboczy Area (Me Only). Chociaż jak masz tyle źródeł w jednym pomieszczeniu, to wiele to nie pomoże.
Forgotten Tomb
Awatar użytkownika
Kurhhan
Kurszok
Posty: 525
Rejestracja: 20 czerwca 2012, 12:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Kurhhan »

Pracuję praktycznie ciągle na siatce 11. Czy wywali mi niedługo Dromeda razem z komputerem ?
Forgotten Tomb
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2644
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Juliusz »

Siatka 11 jest najmniejsza z tych bezpiecznych - dokładność wynosi 0.125, a więc mieści się w 3 cyfrach. Eksplozji komputera nie będzie (nie sprawdza się jako sposób na sylwestrowe fajerwerki ;) ), tymniemniej możesz sobie niepotrzebnie skomplikować mapę. Jeśli robisz detale typu barierki od schodów na 11-ce, to jest OK, ale jeśli stawiasz budynki, drzwi i okna na takiej drobnicy, to się prosisz o frustrację i siwe włosy.
Awatar użytkownika
Kurhhan
Kurszok
Posty: 525
Rejestracja: 20 czerwca 2012, 12:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Kurhhan »

Kurhhan pisze:A co do czasu przeliczania najwyższej jakości, to właśnie tyle to trwa. Dlatego tak ważny jest obszar roboczy Area (Me Only). Chociaż jak masz tyle źródeł w jednym pomieszczeniu, to wiele to nie pomoże.
Pamiętaj jeszcze by nie zostawiać ani jednego radiusa na 0. Ustawione dane wartości przyspieszają przeliczanie światła. Teraz to odkryłem, damn, lepiej późno niż wcale.
Forgotten Tomb
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2644
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Juliusz »

Właśnie wskoczyłeś na nowy poziom wtajemniczenia dromedowego... A to, do czego dojdziesz sam, jest już na zawsze Twoje. Ot, trochę otuchy na dromedowe frustracje... ;)
Awatar użytkownika
Kurhhan
Kurszok
Posty: 525
Rejestracja: 20 czerwca 2012, 12:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Kurhhan »

A dziękuję, dziękuję. Frustracji jest niestety dużo, teraz głównie z roombrushingiem i oświetleniem, ale wychodzę powoli na prostą.
Forgotten Tomb
Awatar użytkownika
Kurhhan
Kurszok
Posty: 525
Rejestracja: 20 czerwca 2012, 12:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Kurhhan »

Juliusz pisze:Masz jakiegoś zrzuta?Ponadto New Dark daje dodatkową komendę:

Kod: Zaznacz cały

set_lighting_scale       : Set lighting resolution scale (2 for double res, -2 for half)
która pozwala na zwiększenie dwukrotnie skali light map bez zmiany rozdzielczości tekstur. To pewnie może być najszybszy sposób na globalne poprawienie jakości cieni.
Również nie widzę tutaj różnic. Kiepsko z tymi cieniami. Te pod kątem prostym najlepiej wyglądają w trybie "single". Jednak te pod innym kątem są wtedy za bardzo poszarpane. W quad wyglądają już znacznie lepiej, ale za te te pod kątem prostym dostają taką dziwną "podwójną poświatę". I tak źle i tak niedobrze.
Forgotten Tomb
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2644
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Juliusz »

No, nie zapomnij, że masz do czynienia z piętnastoletnim silnikiem gier, więc swoje oczekiwania musisz nieco stonować... (wiem, wiem - też tego nie lubiłem siedząc w Dromedzie...)

Co do pikselowatości krawędzi - New Dark wprowadził samplowanie. Jak wejdziesz do menu Tools, na dole - Build Dialog. Wybierz inne ustawienia Softness - poeksperymentuj i zobacz, które dadzą najlepsze rezultaty.
Pobaw się też następnym parametrem - Center Weight. Oznacza on ważność środkowej próbki. Im większa, tym cienie powinny być ostrzejsze, im mniejsza, tym bardziej wygładzone. Domyślne 0.2 oznacza przy próbkowaniu 5-point weighted average, iż każdy piksel jest równo ważny, ale już przy 9cio punktowym próbkowaniu, da to większą ważność środkowemu pikselowi (próbce). Przy 9 próbkach 0.11 będzie wartością równomierną. No, jest to coś, z czym trzeba poeksperymentować - najlepiej na małym fragmencie, z jakimiś szczegółowymi cieniami, żeby zobaczyć, jak się zachowują.

A co do komendy set_light_scale to muszę sam sprawdzić, bo jestem pewien, że widziałem na TTLG rendery z podwyższoną rozdzielczością dzięki tej komendzie właśnie.
Awatar użytkownika
Kurhhan
Kurszok
Posty: 525
Rejestracja: 20 czerwca 2012, 12:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Kurhhan »

No, takie cienie to rozumiem. Wprawdzie x2 i x4 compute time przy najlepszych rezultatach, ale z obszarem "me only" daje radę. Widzę Juliusz , że dromedowe opcje masz w jednym palcu, jak tam twoja misja ?
Forgotten Tomb
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2644
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Juliusz »

Na codzień przeliczaj na zwyczajnych ustawieniach i to najlepiej bez cieni obiektów. Pełne ustawienia to na sam koniec, ew. od czasu do czasu, jak idziesz np. z psem na spacer.

Nad misją żadną nie pracuję. Może kiedyś coś jeszcze zrobię, ale wolę się skupić na tworzeniu narzędzi, póki co.
Marzy mi się nowy, ulepszony Dromed bez tych dziwnych ograniczeń i intuicyjny jak normalna aplikacja 3D. Jak tworzę jakąś misję, to utykam na pewnym etapie, gdzie staje się ona na tyle skomplikowana, że więcej czasu człowiek traci na zarządzanie brushami i obiektami, a nie na twórczą pracę.
bob
Szaman
Posty: 1159
Rejestracja: 22 kwietnia 2009, 10:44
Lokalizacja: Okolice Szczecina
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: bob »

Jakiś czas temu pytałem w ShoutBoxie o to, dlaczego w DromEdzie 1.23 nie mam możliwości zobaczenia opcji belki znajdującej się na górze ekranu (do wyboru opcje - File, Edit, View, Shapes, Tools, Editors, Game, Multibrush), nikt nic na to nie poradził, natomiast co się okazało? Że wystarczyło na tego bezbelkowego DromEda 1.23 wgrać DromEd z Antologii, i na to znowu DromEd 1.23, i wszystko działa jak powinno. Mimo, że był sobie bezbelkowy DromEd 1.23 przez jakiś czas, to nigdy nie miałem tak, żeby nie było konsoli w prawym-dolnym rogu ekranu.

EDIT:
Elendir pisze:Cześć,

Właśnie dostałem maila z forum.

Tak, moja strona oficjalna już od dwóch lat nie działa. Wszystkie informacje związane z Dromedem przeniosłem do usługi Google Sites. Podany powyżej link:

Nieoficjalny Podręcznik Dromed

jest prawidłowy.

Niestety od dawna już nie zajmuję się Dromedem. Ogólny brak czasu i moc innych projektów.

Ogólnie rzecz biorąc projekt rozwoju tego podręcznika jest martwy. Wątpię, że jeszcze do tego wrócę, ale jak to mawiają: "nigdy nie mów nigdy" ;-)

Pozdrawiam wszystkich Dromedowców.
Przeglądałem poradnik, ten akurat o tym błędzie z brakującą belką nic nie wspomina - być może to jest nowy problem z nowym engine stworzonym przez Le Corbeau.
Awatar użytkownika
Hadrian
Złodziej
Posty: 2408
Rejestracja: 08 stycznia 2009, 13:38
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Hadrian »

DromEd 1.19, żadnych modyfikacji.

Prozaiczne pytanie. Jak włączyć przyciąganie brushów do siatki? :x Przy robieniu multibrushy coś się popsuło i się już nie przyciągają :/
Awatar użytkownika
Kurhhan
Kurszok
Posty: 525
Rejestracja: 20 czerwca 2012, 12:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Kurhhan »

Dolne opcje. Przycisk "Use" pod rozmiarem siatki musi być podświetlony na różowo.

PS : Polecam przejść na 1.23. Bardzo wygodny zoom pod rolką myszki i inne udogodnienia. Chociaż denerwuje mnie bug z sunlight.
Forgotten Tomb
Awatar użytkownika
Flavia
Egzekutor
Posty: 1606
Rejestracja: 07 maja 2012, 15:34
Lokalizacja: Dno Piekieł

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Flavia »

Dawno temu dłubałam sobie nad misją w DromEdzie. Co prawda na innym kompie, ale pliki mam zachowane. Z tym, że...
Wrzuciłam do misji mnóstwo customowych surowców i za Chiny nie pamiętam, które to były :oops:. Moje pytanie brzmi, czy da się jakoś otworzyć misję bez nich? Sama próba otwarcia w DromEdzie powoduje błąd, ale może można je jakoś zdalnie usunąć, albo chociaż znaleźć gdzieś zapisaną listę plików, których potrzebuję? Nie chce mi się za bardzo rozpakowywać wszystkiego co wtedy miałam, bo było tego parę giga, zresztą gdybym chciała wydać misję i tak muszę zrobić przesiew. Może lepiej zacząć od nowa...
Heroes are so annoying.
Awatar użytkownika
Paweuek
Gniew-Amon
Posty: 1876
Rejestracja: 12 sierpnia 2002, 12:25
Lokalizacja: Cytadela

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Paweuek »

Zastanawiające... Zgaduję że korzystasz z najnowszego DromEda? Domyślnie powinno być tak, że nieznalezione zasoby po prostu się nie wyświetlają. Zamiast tekstur jest Jorge, zamiast obiektów granatowy/biały klin.

Pospiesznie wstawiłem kilka customowych tekstur i obiektów, a następnie usunąłem je z katalogu z grą. Jedyny błąd jaki się pojawił to żółty napis w monologu "WARNING: failed to load model «X» for obj Y".

Jakby co możesz też podesłać plik na priv, może da coś da się wykombinować.
Obrazek
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2644
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Juliusz »

@Flavia - co do tekstur - jeśli podeślesz mi plik .mis, będę w stanie powiedzieć Tobie jakie tekstury były używane w misji. Ale tylko jeśli chodzi o tekstury przypisane brushom - nie obiektom.
Awatar użytkownika
Marzec
Arcykapłan
Posty: 1484
Rejestracja: 22 listopada 2006, 11:13
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Nauka Dromeda - pytania

Post autor: Marzec »

Flavia pisze:Moje pytanie brzmi, czy da się jakoś otworzyć misję bez nich? Sama próba otwarcia w DromEdzie powoduje błąd, ale może można je jakoś zdalnie usunąć, albo chociaż znaleźć gdzieś zapisaną listę plików, których potrzebuję?
To pytanie już padło, ale podbijam - jaka wersja DromEda i czy jest to DromEd Toolkit lub inny z konsolką w tle do debugowania. Wspomniana konsolka powinna Ci powiedzieć wszystko o błędach, nawet niektóre zaznaczyć na czerwono ;)

Mogłabyś też podać treść błędu, a wtedy będziemy trochę bliżej ustalenia tego, co się dzieje.
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja
ODPOWIEDZ