Po pierwsze musicie nauczyć się przestawić z gry jako strażnik na grę złodziejem i na odwrót, ponieważ dzięki temu można lepiej zorganizować sobie miejsce na klawiaturze.
Nie będę wam pisał, że macie taką i taką broń przypisać pod dane klawisze, bo o tym musicie ostatecznie zadecydować sami - ja mogę wam tylko podać swoje propozycje, jako że mam w tym już pewne doświadczenie.
Na początku pokaże mam jak wygląda to w moim przypadku żeby łatwiej było wam zrozumieć, o co w tym chodzi. Ostatnio dosyć często zmieniam swoje pliki konfiguracyjne to też nie mogę na pewno powiedzieć, że to, co wam przedstawię jest moją ostateczną wersją ustawień.
Musicie mieć świadomość tego, że w Thievery jest cała masa przeróżnych broni i przedmiotów, które wato mieć pod klawiszem, którego nie trzeba szukać wzrokiem po klawiaturze a na dodatek bronie różnią od siebie diametralnie w zależności od tego, do jakiej drużyny zostanie się przydzielonym.
Wszystkie osoby, które grają na strzałkach powinny przestawić się na klawisze wsad, ponieważ grając na strzałkach:
- nie ma się dostępu do tak wielu klawiszy jak w przypadku wsad
- czas reakcji jest wydłużony, bo klawisze są położone w odstępie
- szybciej zaczynają boleć nadgarstki
- nie jest możliwym konkurować z najlepszymi graczami
Ogólnie rzecz biorąc od sterowania zależy bardzo wiele, dlatego jeśli chce się być dobrym w tym, co się robi to koniecznie trzeba spędzić trochę czasu nad ustawieniami i wam radzę zrobić to samo nawet, jeśli uważacie, że wasze aktualne ustawienia są dla was najlepsze - ja też tak kiedyś myślałem i też kiedyś grałem na strzałkach, ale po tym, co tu przeczytacie na pewno zmienicie zdanie.
Pliki konfiguracyjne mogą być sprawdzane przez administrację serwera, na którym gracie, dlatego przy ustalaniu zasad weźmiemy pod uwagę także to żeby nikt nie stosował niedozwolonych funkcji takich jak przyśpieszanie myszki, gdy jest się sparaliżowanym itd.
Moje ustawienia wyglądają następująco:
Bandit-ThieveryUser.iniNa myszce:
- atak i użycie: standardowo na lewym i prawym przycisku
- przeglądanie przedmiotów: rolka
- chowanie przedmiotów: kliknięcie rolką
- podskok i podciągnięcie się: boczny dolny przycisk
- ognisty bełt/strzała z crackiem: boczny górny przycisk
Na klawiaturze - ogólnie:
- bieg do przodu: W
- krok do przodu: Lewy Shift
- krok do tyłu: S
- krok w lewo: A
- krok w prawo: D
- kucnięcie z przytrzymaniem: Control
- kucnięcie bez przytrzymania: Lewy Alt / Lewy Windows
- wychylenie do przodu: Caps Lock
- wychylenie w lewo: Q
- wychylenie w prawo: E
- tekst do drużyny: F11
- tekst do wszystkich: F12
- wyrzucenie przedmiotu: Enter
- menu gry: Escape
- konsola: F1
- statystyki: F2
- info o serwerze: F3
- widok zza pleców: F5
- widok z oczu: F6
- statystyki połączenia: F7
- konsola do głosowania: F8
- rezygnacja połączenia: F10
- mapa: M
- opis misji: O
- kupowanie/komendy głosowe/menu obserwatora: V
- schowanie broni: Tylda (~)
- miecz/buława: 1
- speed potion: C
- healing potion: G / H
- catfall potion: Tabulator
- breathing potion: B
Na klawiaturze dla złodzieja:
- pałka: 2
- strzała zwykła: 3
- strzała wodna: R
- strzała z liną: 4-9 / 0
- strzała z mchem: Backspace
- flashbomb: Spacja
- invisibility potion: F
Na klawiaturze dla strażnika:
- bełt zwykły: 0 / 2-9
- bełt z tagiem: R
- bełt paraliżujący: Spacja
- flara: F
- caltrops: Z / X / |
Komendy głosowe:
- Strażnik: "thief spotted" / Złodziej: "something missing": strzałka w dół
- Strażnik: "thief here" / Złodziej: "like stealing candy from a baby": strzałka w górę
- Strażnik: "any one got a repair tool" / Złodziej: "this jewelery should fetch a good price": numeryczna 3
- Strażnik: "follow me please" / Złodziej: "may the shadows guide me": numeryczna 4
- Strażnik: "he is outside" / Złodziej: "to the rooftops": strzałka w prawo
- Strażnik: "he is inside" / Złodziej: "you won't catch me": strzałka w lewo
- Strażnik: "yeah of course" / Złodziej: "i had to put your friends to sleep": numeryczna 5
- Strażnik: "negative" / Złodziej: "looks like target practice": numeryczna 6
- Strażnik: "hahahaha": numeryczna 7
- Strażnik: "you've gotten the masters carpet all bloody": numeryczna 8
- Strażnik: "stop taffing around": numeryczna 9
Zakupy:
- Loadout 1: numeryczna 0
- Loadout 2: numeryczna .
- Loadout 3: numeryczna 1
- Loadout 4: numeryczna 2
Bandit-ThThiefExec.txt
Bandit-ThGuardExec.txt
Jak widać pod niektórymi klawiszami w zależności od tego, kim gram mam przypisane różne funkcje. Jest to bardzo istotne, aby nie marnować klawiszy! Przykładowo gdybym ustawił w pliku ThieveryUser.ini flashbomba pod spacją to dla strażnika taka funkcja byłaby całkowicie bezużyteczna i straciłbym przez to łatwy do zlokalizowania klawisz.
Powinniście tak jak ja wykorzystać pliki ThGuardExec.txt i ThThiefExec.txt do ustawienia sobie pod niektórymi klawiszami różnych funkcji.
Jeśli zajrzeliście do mojego pliku ThieveryUser.ini to musiało wam się rzucić w oczy to, że razem z użyciem niektórych przedmiotów będzie pojawiała się nazwa danego przedmiotu, która jest skierowana wyłącznie do drużyny, w której gram.
Chciałbym żeby każdy z osobna zrobił sobie coś podobnego, ponieważ wtedy bez komunikowania się można domyśleć się, co robi dana osoba oraz przede wszystkim wiadomo czy dźwięk wypijanego napoju pochodził od członka drużyny przeciwnej.
Zadawajcie pytania, jeśli czegoś nie jesteście pewni. No i koniecznie po wprowadzeniu zmian wrzućcie tu swoje pliki: ThieveryUser.ini, ThGuardExec.txt, ThThiefExec.txt