Filmiki nagle przestały działać w grach Dark Engine - Thief 1&2 i System Shock 2, nie pomaga NIC
Moderator: Spidey
Filmiki nagle przestały działać w grach Dark Engine - Thief 1&2 i System Shock 2, nie pomaga NIC
Stało się to nagle i samo z siebie. Thief Gold, Thief 2 The Metal Age i System Shock 2. Można włączać filmiki minimalizując grę i włączając je z katalogu gry ale w grze się nie włączają. Video Restart do Thief'a nie pomaga. Reinstalacja którejkolwiek z tych gier też nie. Reinstalacja Nvidia 5 z pyty SS2 też nie pomaga. Przeczytałem o tym pełno tematów na zagranicznych forach i zmagam się z tym od ładnych paru lat, bezskutecznie. Próbowałem na prawdę wielu sposobów z reinstalacją codec'ów np. Reinstalacja różnych sterowników. Nic nie pomaga choćbym wypruł sobie flaki )-: Jest tu ktoś, kto się na tym zna i może mi pomóc ? O co może chodzić i jak to naprawić ? W końcu musi być jakiś powód i sposób.
Re: Filmiki nagle przestały działać w grach Dark Engine - Thief 1&2 i System Shock 2, nie pomaga NIC
Sam nigdy nie doświadczyłem tego, więc nie znam do końca rozwiązań, ale troubleshooting.txt New Dark'a wspomina o takim przypadku:
Zaglądałeś w logi?
Której wersji Thiefa używasz? Najnowszego NewDark 1.27 ?
Kod: Zaznacz cały
Problem:
Movies play at first but stop working and log file contains messages
about ffmpeg.dll failing to load.
Solution:
* Try enabling "no_unload_ffmpeg".
Której wersji Thiefa używasz? Najnowszego NewDark 1.27 ?
Portfolio 3D - juliuszk.portfoliobox.net/
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie
Tekstury i obiekty dla dromedowców.
Re: Filmiki nagle przestały działać w grach Dark Engine - Thief 1&2 i System Shock 2, nie pomaga NIC
Thief Gold - 1.37, Thief 2 The Metal Age - 1.18, System Shock 2 - 2.03. Dosyć wczesne wersje bo mam ok. 20 letniego PC-ta z windowsem xp. Jak zajrzeć w te logi ? Plik ffmpeg.dll to ten log ? Jak aktywować "no_unload_ffmpeg" ? Chodzi o zmianę rozszerzenia na txt i postawienie znaku ; tak jak się robi przy safe texture manager w user.cfg w Thief 2 ? I czy trzeba to zrobić w każdej z tych gier czy w którejkolwiek albo może ten plik jest poza katalogami gier ?
Hmm... Windows XP? Mówisz, że masz ten problem od paru lat? Pewnie ma to związek z porzuceniem supportu tej wersji Windowsa przez Microsoft, ale głowy nie dam sobie uciąć. Może też jakiś update systemu zainstalowany w tle to zmienił.Dosyć wczesne wersje bo mam ok. 20 letniego PC-ta z windowsem xp.
Plik ffmpeg.dll to biblioteka odpowiedzialna za obsługę video. Logi to pliki tesktowe o rozszerzeniu .log.
Ale widzę, że jedziesz na tzw. Old Dark'u - czyli starej wersji silnika. Zatem porada, o której Tobie pisałem nie ma zastosowania, bo pochodzi z New Dark'a. ffmpeg.dll został dodany do New Dark'a - czyli nieoficjalnego patcha dla całej gry, który ukazał się w 2012 roku. Aktualnie Thief 1/2 jest na wersji 1.27 (jeden silnik dla dwóch gier).
Sugeruję, abyś zainstalował TFix dla Thief 1
https://www.ttlg.com/forums/showthread. ... ost2046644
Wybierz opcję Lite - nie podstawową, bo podstawowa psuje pewne rzeczy.
oraz odpowiednio T2Fix dla Thief 2.
https://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=149669
Dla Thiefa możesz brać wersję podstawową.
Dla obydwu sugeruję, abyś nie instalował modów graficznych typu HighRes mod albo EP (Enhancement Pack), bo zmieniają nieco wygląd gry i mogą być ciężkie do ujechania na dwudziestoletnim sprzęcie. W każdym razie powyższe update'y uaktualnią Twoje instalacje gry do najnowszej wersi New Dark. Dzisiaj to standard i Old Dark nie jest wspierany przez społeczność. New Dark poprawił wiele bugów, przystosował silnik do nowszych systemów, dodał parę feature'ów i ogólnie usprawnił silnik gry.
Bardzo prawdopodobne, że sam ten upgrade naprawi problem z filmikami. Jak nie, to masz jakiś głębszy problem ze systemem, ale można się ewentualnie martwić o to później, po instalacji TFix'ów.
Automatyczne aktualizacje mam wyłączone od ponad 10 lat, mimo to mogło coś mi zostać zainstalowane w tle przez co przestało to działać ? A najnowsze wersje Thief'a nie będą ciężkie do pociągnięcia dla mojego sprzętu ?
Hmm... nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie - automatyczne update'y to tylko sugestia. W każdym razie Windows XP to trochę przestarzała technologia.
New Dark wprowadza parę rozwiązań, które powinny działać lepiej na nowszych systemach (DirectX9, ffmpeg etc..). Oryginalne gry powstały na Win95 albo 98. W porównaniu do nich jednak, XP to jednak coś do przodu.
Pytanie - zamierzasz grać w misje oryginalne czy chcesz próbować jakichś fanmisji także? Jeśli to drugie, to New Dark jest właściwie obowiązkowy.
Dlatego sugeruję, żebyś nie ciągnął żadnych mod'ów graficznych. Instalator TFix oraz T2Fix mają menu, gdzie możesz odhaczyć co potrzebujesz, co nie. No i istnieje wersja 'Lite' - link na wyżej podlinkowanych stronach. Sam upgrade silnika do wersji v1.27 to to nie jest duże (lub jakiekolwiek) obciążenie dla systemu.