Nowa wersja forum
Moderator: Bruce
Re: Nowa wersja forum
Wjechał update do 3.3.5 który nic widocznego nie zmienia oraz nie łata podatności ot klasyczne utrzymanie i poprawienia obsługi PHP8.
A co do PHP8 to właśnie forum zostało przepięte na tą wersje. Słyszałem pogłoski że jest tak średnio o 30% szybciej niż było wcześniej. Pożyjemy zobaczymy bo zdarzały się momenty że forum dostawało czkawki.
A co do PHP8 to właśnie forum zostało przepięte na tą wersje. Słyszałem pogłoski że jest tak średnio o 30% szybciej niż było wcześniej. Pożyjemy zobaczymy bo zdarzały się momenty że forum dostawało czkawki.
Jak, czy forum działa szybciej? Nie wiem czy na swoim takie nie zrobić.
Nie robiłem żadnych testów ale wydaje mi się że działa trochę żwawiej. Są nadal momenty zamuły ale to jest spowodowane słabym transferem z hostingu.
Dobra przyszła pora na świąteczne sprzątanie i aktualizację forum.
Wjechała aktualizacja do wersji 3.3.9, która nie wnosi nic, co może zauważyć zwykły użytkownik forum. Podobno ma działać szybciej, ale Sony z apdejtami konsoli też tak mówi, a dobrze wiemy, jak jest
Poza tym edytor dostał aktualizację, ale i w tym przypadku są to jakieś tam ulepszenia.
Wjechała aktualizacja do wersji 3.3.9, która nie wnosi nic, co może zauważyć zwykły użytkownik forum. Podobno ma działać szybciej, ale Sony z apdejtami konsoli też tak mówi, a dobrze wiemy, jak jest

Poza tym edytor dostał aktualizację, ale i w tym przypadku są to jakieś tam ulepszenia.
- SPIDIvonMARDER
- Garrett
Wydaje mi się, że to tak prosta strona, że i tak chodzi szybko ze swojej natury.
Update wjechał, długo czekał, bo za wiele nie wnosił i nie łatał podatności. 3.3.9 -> 3.3.10
Dodatkowo zmieniłem captche z recaptcha v3 na hcaptcha. Może to zablokuje ryżowe boty.
Dodatkowo zmieniłem captche z recaptcha v3 na hcaptcha. Może to zablokuje ryżowe boty.
Ryżowe boty cały czas atakują więc znów zmieniłem kapcze na coś innego. Takie cudastwo ulepiłem przy pomocy jednego plugina:

Jako tako kto tu trafia powinien od razu wiedzieć, jak to poustawiać, białkowe boty ze wschodu raczej odpuszczą, mimo że odpowiedzi można wyguglać.
Plus walczę z nawałem botów zbierających dane z forum, które powodują nadmierne użycie hostingu (2x-4x więcej czasu procesora niż w umowie). Przerzuciłem się już po blokowanie dostępu po useragencie.

Jako tako kto tu trafia powinien od razu wiedzieć, jak to poustawiać, białkowe boty ze wschodu raczej odpuszczą, mimo że odpowiedzi można wyguglać.
Plus walczę z nawałem botów zbierających dane z forum, które powodują nadmierne użycie hostingu (2x-4x więcej czasu procesora niż w umowie). Przerzuciłem się już po blokowanie dostępu po useragencie.
Dobrze, że już jestem zarejestrowany, bo nie wiedziałabym czy Thief (2014) też się liczy czy nie... 

Portfolio 3D - juliuszk.portfoliobox.net/
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie
Tekstury i obiekty dla dromedowców.
Art Blog - juliuszk.blogspot.ie
Tekstury i obiekty dla dromedowców.
- SPIDIvonMARDER
- Garrett
I patrz jak dobrze odfiltrowuje, 0 nowych podejrzanych kont od czasu zmiany weryfikacji :D
3.3.13 zawitało na forum, klasycznie żadnych nowych ficzerów. Zaktualizowałem też styl i to może, ale nie musi być coś nowego.
A i PHP z 8.2 na 8.3 podbite.
A i PHP z 8.2 na 8.3 podbite.