FMEditor - nowy projekt na scenie Thiefa

Zaglądnij tutaj, jeśli masz pytania lub uwagi dotyczące różnorodnych aspektów tworzenia misji w edytorach DromEd i T3Ed, jak też związanego z nimi oprogramowania i sprzętu.

Moderator: peter_spy

Awatar użytkownika
Marzec
Egzekutor
Kontakt:

Re: FMEditor - nowy projekt na scenie Thiefa

Post autor: Marzec »

Nawiązując do pierwszego posta w wątku - autorstwa Juliusza:
Idea jest taka, żeby skrócić proces tworzenia fanmisji, uczynić go bardziej przyjemnym, mniej frustrującym i po prostu, żeby przedłużyć żywotność naszej ulubionej serii gier.
Innymi słowy, celujemy w twórców fan misji, a nie w zaawansowanych użytkowników Unity, Godota itp. Założenie jest takie, że istniejące silniki mogłyby podnieść poziom trudności.

Oczywiście nie musi to być w 100% racja, takie są po prostu założenia.
www.thiefguild.com - Gildia Złodzieja
Awatar użytkownika
peter_spy
Złodziej
Kontakt:

Post autor: peter_spy »

A, w ten sposób. Myślałem o tym od innej strony — użytkownicy Unity, Godota itd. mogliby wejść na scenę Thiefową, plus odpada wam kwestia projektowania interfejsów, skrótów klawiaturowych itd. To byłby bardziej pomost w stronę "świata zewnętrznego" Nie mówiąc o tym, że w dzisiejszych czasach absolutnie wszystko jest wygodniejsze bardziej przyjazne od DromEda ;)
Awatar użytkownika
Marzec
Egzekutor
Kontakt:

Jasna sprawa. Ma to dużo sensu. Wiele już osób myślało o tego typu projektach. Również mieliśmy go przez moment na tapecie w PyTaffers 😉
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Kontakt:

Post autor: Juliusz »

peter_spy pisze: 16 lutego 2025, 10:29 W sumie to gdzieś widziałem jak ktoś edytuje geometrię z OMek w Unity.
Edytuje? Ja pamiętam, że swego czasu ktoś zaimportował geometrię wyeksportowaną wpierw to .obj'a. I to z grubsza wszystko.
peter_spy pisze: 16 lutego 2025, 10:29 Ciekawe czy dałoby się przystosować którykolwiek ze znanych edytorów, Unity, Godot, itd., żeby można było w nim budować mapy.
Do pewnego stopnia by się dało. Jeszcze przed rozpoczęciem prac nad FM Editor'em próbowałem wykorzystać Unity do tego celu. Choć praca bezpośrednio z istniejącym edytorem do gier byłaby bardzo nieintuicyjna. Zarówno dla istniejącyh użytkowników Unity jak i tych, którzy by się próbowali przesiąść z Dromeda. Współczesne silniki mają zupełnie inną filozofię tworzenia map, a edytory mają dużo funkcji, które nie miałyby żadnego zastosowania przy tworzeniu fanmisji. Myślę, że to by było dość frustrujące dla większości. Może nieliczni by uznali, że im to odpowiada, ale scena Thiefa jest zbyt mała, żeby tworzyć skomplikowane narzędzia dla garstki tylko.

Moje podejście polegało na stworzeniu edytora jako gry/aplikacji w Unity. A więc interfejs byłby całkowicie customowy. Było w tym parę ograniczeń, a mianowicie takie, że Unity nie pozwala na tworzenie gier/aplikacji wielo okienkowych. A więc odpadłaby możliwość wykorzystania więcej niż jednego monitora. No i dużo pracy nad samym interfejsem by trzeba było spędzić, ale to mnie wówczas pociągało. :)

Na pewno zaoszczędziłoby to jednak czasu na pisaniu silnika renderującego.

Jakiś rok temu natomiast miałem "kryzys" ;) i rozważałem przesiadkę na Godota. Strasznie mi się spodobał ten silnik. Jego możliwości tworzenia GUI są dużo lepsze niż Unity i pozwala na wiele okien systemowych. Stworzenie np. kilku viewportów tej samej sceny było całkiem proste, co nam zajęło w Qt3d sporo roboty - Konrad musiał uciekać się do hack'ów, bo Qt3d tego tak do końca nie przewiduje.
Ale koniec końców, jedziemy dalej w Pyside6 i piszemy shadery i rendering pipeline prawie od zera. Za dużo innych rzeczy powstało, żeby je porzucać, bo kto wie, czy Godot też by na pewnym etapie nie "strzelił focha" ;).

Ale gdybym dziś zaczynał podobny projekt od zera, to wybrałbym Godota 4 do stworzenia aplikacji - nie rozszerzeń do samego Godota.
Awatar użytkownika
peter_spy
Złodziej
Kontakt:

Post autor: peter_spy »

Fajne rzeczy opowiadacie panowie, czytam takie rzeczy z zaciekawieniem :)
Też mi się Godot podoba no i póki co nikt nie odwalił takiego fikołka jak w Unity. W sumie chyba tylko silniki idtech mają taką dość specyficzną sytuację, gdzie jest ładnych kilka edytorów do wyboru: Doom3Edit, NetRadiant, DarkRadiant, TrenchBroom itd. Każdy jest trochę do czego innego, ale w każdym da się stworzyć coś fajnego :)
Natomiast oczywiście nie dziwię się, że po takim ogromie pracy i wkładu własnego nie ma sensu podpinać się pod UI jakiegoś innego silnika.
Awatar użytkownika
Marzec
Egzekutor
Kontakt:

W planach chcemy zapewnić otwarte API. Możliwość pisania własnych rozszerzeń do FM Editor'a pozwoli na delegowanie niektórych zadań do innych środowisk. Np export i import między silnikami. Również bardziej "płynne" niż zapisywanie i wczytywanie plików ręcznie.

Jeśli takie potrzeby powstaną, na pewno znajdą się osoby które zaimplementują taki czy inny plugin lub skrypt.
ODPOWIEDZ