Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Zajrzyj tutaj, jeśli masz ochotę pogawędzić, poplotkować i wtrącić swoje trzy grosze do dyskusji na tematy niemające wiele wspólnego z Thiefem.

Moderator: Bruce

Awatar użytkownika
Leming
Złodziej
Posty: 2548
Rejestracja: 17 stycznia 2005, 10:16
Lokalizacja: Statua postępu

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Leming »

Maveral pisze:Najpierw zastosowałem metodę "przepięcia" sieciówek pomiedzy kompami, o której pisał Leming i okazało się, że był to od razu strzał w 10
Cieszę się, że mogłem się do czegoś przydać. Zatem kliknij teraz proszę w tą małą ikonkę "Pomógł" przy moim nicku. :))
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)
Awatar użytkownika
Maveral
Bruce Dickinson
Posty: 4629
Rejestracja: 11 kwietnia 2003, 12:07
Lokalizacja: Radlin
Kontakt:

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Maveral »

Mam pytanko jeszcze. Czy na jednym kompie mogą pracować jednocześnie dwie sieciówki?(w sensie obie miałyby bezpośrednie wyjście do neta, bez przepięć). Czy jest to możliwe, a jeśli tak, to czy będą się często i gęsto gryzły ze sobą?
SZKICE UMYSŁU - reaktywacja
Wherever You Go, There You Are...
Ciemność jest naszym sprzymierzeńcem!
Awatar użytkownika
Leming
Złodziej
Posty: 2548
Rejestracja: 17 stycznia 2005, 10:16
Lokalizacja: Statua postępu

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Leming »

Maveral pisze:Mam pytanko jeszcze. Czy na jednym kompie mogą pracować jednocześnie dwie sieciówki?(w sensie obie miałyby bezpośrednie wyjście do neta, bez przepięć). Czy jest to możliwe, a jeśli tak, to czy będą się często i gęsto gryzły ze sobą?
Tak można dwie sieciówki mieć w komputerze podpięte do sieci zewnętrznej. Tylko po co takie coś robić? Wczoraj miałem dostęp do routera (i myśląc o Twoim pytaniu) specjalnie zrobiłem doświadczenie podpinając się do niego jednocześnie przez przewód sieciowy oraz przez kartę radiową. Jaki efekt? Kabel "wygryzł" radiówkę. Czyli w sytuacji, gdy system wykrył połączenie z zewnętrzną siecią na obu kartach, to korzystał z połączenia ustalonego jako "domyślne". Prawdopodobnie i tak by było w Twoim przypadku. Cały ruch poszedłby przez jedną z kart sieciowych. Zatem jeśli chciałbyś zwiększyć sobie tym sposobem transfer danych, to raczej nic z tego nie będzie. No ale jeden eksperyment twierdzenia nie czyni, zatem jeśli dalej testujesz możliwości swojej sieci to daj znać jak coś ciekawego wymyślisz. ;)
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)
Awatar użytkownika
_OskaR
Poganin
Posty: 736
Rejestracja: 26 stycznia 2005, 16:07

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: _OskaR »

Ja u siebie łączyłem jedną kablem z AP (do internetu), drugą też do AP (bezprzewodowo), ze stałym IP, aby kontrolować jakoś odbioru i jakoś działało (ale z netem była połączona tylko jedna).
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/
Awatar użytkownika
krystyn-a
Arcykapłan
Posty: 1330
Rejestracja: 11 listopada 2006, 08:41
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: krystyn-a »

Za radą Marka podczepiam się.
Mogę przeznaczyć 2000 PLN , chciałabym XP, minimum 1G RAMu, najlepiej 1,5G i procesor ok. 3,5, karta graficzna GForce powyżej 8. Nie znam się na informatyce, ale obrabianie pilków graficznych powyżej 200 MB na moim obecnym komputerze to horror.
Jeżeli jest jakaś tania firma może zmieściłabym się w kosztach. Lepsze parametry chyba nie wchodzą w rachubę w granicach tej ceny.
Ale przyjmę każdą dobrą radę i może dołożę patrząc perspektywicznie. Nie zapominajcie, że jestem miłośnikiem gier komputerowych.
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.
Awatar użytkownika
Deadly
Paser
Posty: 189
Rejestracja: 03 grudnia 2006, 10:46
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Deadly »

Hm.. ja się też za bardzo nie znam (o dziwo), a sam sobie muszę zmienić, ale może:

Procesor (547.00)
Intel Pentium 4 (S478) 2.40 GHz (FSB 533) BOX (Prescott)

Płyta główna (319.00)
DFI LanParty Pro 875B

Pamięć RAM (448.00)
Kingston DDR 1024MB PC-400 (KVR400X64C3A/1G) CL3

Karta graficzna (249.00)
Radeon 9550 Gigabyte GV-R955128D 128 MB DDR DVI + TV (128-bit) bulk

Dysk twardy (337.00)
IDE/SATA WD Caviar SE 120 GB WD1200JB 8MB cache

Obudowa (199.00)
Modecom Enjoy - czarna - 300W

Napędy optyczne (243.00)
Lite-ON DVD+/-RW SOHW-1633S BOX

Łączny koszt: 2,342,00

Wychodzi o prawie 350,00 pln więcej - zależy o jakim dołożeniu piszesz. Ale niech ktoś sprawdzi to i najwyżej poda jakiś inne obudowy oraz napędy (można kupić śmiało tańsze). Ja się nie znam, więc niech ktoś to zweryfikuje ;-)

ALL THAT IS YOURS

SHALL SOON BE MINE
Awatar użytkownika
eLPeeS
Garrett
Posty: 3845
Rejestracja: 21 października 2004, 15:55

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: eLPeeS »

Szybki konfig:
Procesor - Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz (S775) BOX - 550zł
Płyta - Microstar P35 NEO-F - 350zł
Pamięci - OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz - 250zł
Grafika - GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) H chłodzenie Zalman - 400zł
Obudowa dowolna - 100zł
Zasilacz - Chieftec 500W - 200zł
Dysk - Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) - 250zł

Summa summarum wychodzi 2100zł tylko trzeba pamiętać, że ceny brałem z komputronika i zaokrąglałem je wzwyż żeby się łatwiej liczyło więc na pewno można coś takiego złożyć taniej i zamknąć się w 2000zł. Później z racji zamiłowania do Thiefa można dorzucić jakąś lepszą kartę dźwiękową Creative'a.
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."
Awatar użytkownika
Jacek
Strażnik Glifów
Posty: 3200
Rejestracja: 28 sierpnia 2003, 23:05
Lokalizacja: Zwoleń

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Jacek »

Deadly, no własnie, widać, że ewidentnie się nie znasz więc nie doradzaj, no offence. Podajesz jakieś kosmiczne ceny i przestarzałe komponenty.
Awatar użytkownika
Deadly
Paser
Posty: 189
Rejestracja: 03 grudnia 2006, 10:46
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Deadly »

Dlatego więcej już nic nie napiszę - kompletnie się na tym nie znam. To, co jest powyżej, to składany pc kumpla, który wymieniał części 10 miesięcy temu - dlatego przyszło mi do głowy, że może coś z tego jest wartościowe - jak widać, nie.

Wiem zatem, gdzie się udam po poradę na swoją zmianę :-)

ALL THAT IS YOURS

SHALL SOON BE MINE
Awatar użytkownika
krystyn-a
Arcykapłan
Posty: 1330
Rejestracja: 11 listopada 2006, 08:41
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: krystyn-a »

Nie przejmuj się, ja jestem zielona kompletnie, a mój kolega informatyk tak mi doradził przy ostatnim kompie, że kupiłam RAMBUS i jestem nierozbudowywalna. Musiałabym zmienić płytę główną, żeby dołożyć RAM zwykły.
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.
Awatar użytkownika
Bandit
Strażnik Glifów
Posty: 4357
Rejestracja: 08 października 2002, 18:23
Lokalizacja: Szczytno

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Bandit »

Eh ci "informatycy"... :roll:
:chase: :shoot: :guard:
Awatar użytkownika
krystyn-a
Arcykapłan
Posty: 1330
Rejestracja: 11 listopada 2006, 08:41
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: krystyn-a »

Bandit, Ty mi doradź.

[ Dodano: Pon 10 Gru, 2007 16:34 ]
Właściwie nie będę tłumaczyła tego informatyka, sama jestem na niego zła.
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.
Awatar użytkownika
_OskaR
Poganin
Posty: 736
Rejestracja: 26 stycznia 2005, 16:07

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: _OskaR »

eLPeeS pisze:Szybki konfig:
Procesor - Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz (S775) BOX - 550zł
Płyta - Microstar P35 NEO-F - 350zł
Pamięci - OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz - 250zł
Grafika - GeForce 8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI (PCI-E) H chłodzenie Zalman - 400zł
Obudowa dowolna - 100zł
Zasilacz - Chieftec 500W - 200zł
Dysk - Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) - 250zł

Summa summarum wychodzi 2100zł tylko trzeba pamiętać, że ceny brałem z komputronika i zaokrąglałem je wzwyż żeby się łatwiej liczyło więc na pewno można coś takiego złożyć taniej i zamknąć się w 2000zł. Później z racji zamiłowania do Thiefa można dorzucić jakąś lepszą kartę dźwiękową Creative'a.
Ja bym zmienił RAM na GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz (taniej o 100zł), mobo na Asus P5KC Intel P35 (drożej o 50zł, poza tym ja bym się trochę bał brać MSI :-D ) i ew. grafę na GeForce 8600 GT Gigabyte 512MB HDTV & DVI (PCI-E) (z pasywnym chłodzeniem- taniej o 50zł). W sumie zostaje stówka :-D Jakby kupić gdzieś taniej, to pewnie zostałoby więcej- to, na co przeznaczyć ew. pozostałą kasę, zależy już od własnych upodobań- zamiast 8600GT można wziąć 8600GTS, albo zdecydować się na większy dysk lub konkretniejszą obudowę.
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Bandit
Strażnik Glifów
Posty: 4357
Rejestracja: 08 października 2002, 18:23
Lokalizacja: Szczytno

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Bandit »

Pasywne chłodzenie i karty graficzne to nie jest rozsądne połączenie. ;)

[ Dodano: Pon 10 Gru, 2007 17:13 ]
Ja jakbym zaczął doradzać to... albo lepiej nie będę nic mówił, bo tylko namieszam ci w głowie. Ja wolę AMD... ;)
:chase: :shoot: :guard:
Awatar użytkownika
krystyn-a
Arcykapłan
Posty: 1330
Rejestracja: 11 listopada 2006, 08:41
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: krystyn-a »

Dobrze, że wiem o co chodzi, macie mi pomóc, a nie mnie zakręcać.
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.
Awatar użytkownika
_OskaR
Poganin
Posty: 736
Rejestracja: 26 stycznia 2005, 16:07

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: _OskaR »

Bandit pisze:Pasywne chłodzenie i karty graficzne to nie jest rozsądne połączenie. ;)
Chyba, że kupimy przewiewną obudowę, np. CHIEFTEC LBX-03B-B-B ;) Wyjdzie więcej od zwyczajnej, ale w zamian dostajemy solidność i duuużo miejsca.
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Bandit
Strażnik Glifów
Posty: 4357
Rejestracja: 08 października 2002, 18:23
Lokalizacja: Szczytno

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Bandit »

Nawet najlepsza obudowa sama się nie przewietrzy. ;) Do takiej obudowy trzeba jeszcze dokupić z 4 wiatraczki. Mam podobną "przewiewną obudowę" i po odłączeniu dwóch wiatraczków z przodu temp. w obudowie wzrasta o 8-10 stopni mimo to, że prędkość obrotowa wiatraczków zależy od temperatury w obudowie.
:chase: :shoot: :guard:
Awatar użytkownika
_OskaR
Poganin
Posty: 736
Rejestracja: 26 stycznia 2005, 16:07

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: _OskaR »

Chieftec, albo Zalman 92mm- ok. 15zł za sztukę, za 18zł można jeszcze dokupić 120mm na tył.
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Jacek
Strażnik Glifów
Posty: 3200
Rejestracja: 28 sierpnia 2003, 23:05
Lokalizacja: Zwoleń

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Jacek »

Chłopaki, nie piszcie dziewczynie o wiatrakach i szczegółach technicznych tylko podajcie przykład rozsądnego zestawu w tej cenie.
Jeszcze 3 lata temu byłem mocny w doradzaniu ale już trochę "wypadłem" z rynku więc radzę Ci krystyn-a: kup CDAction, tam z reguły proponują rozsądne zestawy w różnych cenach, ewentualnie na www.benchmark.pl.

O informatykach mam podobne zdanie jak Bandit, mało który zna się na sprzęcie.
Ostatnio zmieniony 10 grudnia 2007, 17:48 przez Jacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eLPeeS
Garrett
Posty: 3845
Rejestracja: 21 października 2004, 15:55

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: eLPeeS »

No więc właśnie. Miało być cicho - pasywne chłodzenie - a wychodzi głośniej - dodatkowe wentylatory. Lepiej już niech charczy tylko jedno śmigło na karcie ;)

Co do pamięci to wiem, że GoodRam ostatnio trochę odpuszcza i robi kości które po prostu zdychają po jakimś czasie. Także mimo iż do niedawna sam byłem wielkim apologetom tej firmy teraz odradziłbym.

PS Ta płytka Asus faktycznie fajniutka :)

EDIT
Jacek pisze:O informatykach mam podobne zdanie jak Bandit, mało który zna się na sprzęcie.
Zgodzę się jeśli mówimy o informatykach tylko z wykształcenia. Bo znam wielu z zamiłowania/pasji (także z dyplomami) i tacy jak już doradzają to generalnie wiedzą co mówią.

Aha. krystyn-a, tu masz linki do CDAction za free. Po co płacić 15zł za jedna czy dwie strony tekstu ;) -->

Kod: Zaznacz cały

http://forum.dvhk.pl/showthread.php?t=122261&highlight=cdaction&page=20
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."
Awatar użytkownika
_OskaR
Poganin
Posty: 736
Rejestracja: 26 stycznia 2005, 16:07

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: _OskaR »

eLPeeS pisze:No więc właśnie. Miało być cicho - pasywne chłodzenie - a wychodzi głośniej - dodatkowe wentylatory. Lepiej już niech charczy tylko jedno śmigło na karcie ;)
Po prostu jestem zwolennikiem dużych, wolnoobrotowych wentylatorów- łatwiej wyczyścić i wymienić, a do tego mogą kręcić się wolniej i przebijać wydajnością malutkie wiatraczki. Poza tym zostaje nam jeszcze spory zapas na ew. oc.
eLPeeS pisze:Co do pamięci to wiem, że GoodRam ostatnio trochę odpuszcza i robi kości które po prostu zdychają po jakimś czasie. Także mimo iż do niedawna sam byłem wielkim apologetom tej firmy teraz odradziłbym.
No to mały kompromis: OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium CL4 za 200zł ;)
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
http://oskardev.blogspot.com/
Awatar użytkownika
eLPeeS
Garrett
Posty: 3845
Rejestracja: 21 października 2004, 15:55

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: eLPeeS »

_OskaR pisze:OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium CL4 za 200zł
No ja właśnie te miałem na myśli tylko mi sie tak zaokrągliło w górę troszkę za bardzo. No ale o tym, że zaokrąglam, przecież pisałem ;)
"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice."
Awatar użytkownika
marek
Garrett
Posty: 4773
Rejestracja: 09 grudnia 2003, 08:52
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: marek »

proc:
Intel Dual-Core E2140 1.6 GHz s. 775 Box 205,00

płyta:
EVGA nForce 650i Ultra 329,00 (lub ta już podana)

RAM:
Patriot DDR2 Dual Chanel 2GB 800 149,00

grafika:
Sapphire HD3850 256MB 256 PCI-E GDDR3 675,00

obudowa: dowolna: 70zł

zasilacz:
Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt 159,00

dysk:
Seagate ST3250410AS 250GB sATA II 16MB 249,00
lub:
WD WD3200AAKS 320GB sATA II 16MB 245,00


suma: 1836
za pozostałe niecałe 200zł kup albo więcej RAMu albo troszkę lepszy procesor

jeśli chcesz jeszcze gdzieś sprawdzać to zerknij na PCLab, tam przykładowy zestaw za 2000zł to:

2000 zł

1.

Procesor : Intel Pentium Dual Core E2160 - 240 zł
Płyta Główna : Abit IP35 - 390 zł
RAM : 2x Kingston 1GB 667Mhz - 130 zł
Karta Graficzna : Sapphire HD3850 256MB - 699 zł
Zasilacz: Modecom MC-400ATX 2.0 - 130 zł
HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 280 zł
Napęd : Pioneer DVR-212D SATA - 120 zł

RAZEM : 1989 zł
ObrazekObrazek
"No one reads books these days"
Awatar użytkownika
taffer
Młotodzierżca
Posty: 876
Rejestracja: 09 kwietnia 2007, 13:43

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: taffer »

Szczerze to lepiej wziąć athlona x2 - a na to konto jeszcze 2gb ramu. 8-)
Awatar użytkownika
Jacek
Strażnik Glifów
Posty: 3200
Rejestracja: 28 sierpnia 2003, 23:05
Lokalizacja: Zwoleń

Re: Jaki komp oraz wszystko co z nim związane.

Post autor: Jacek »

Brawo marek, jako jedyny podałeś konkretne propozycje.
eLPeeS, _OskaR, jak chcecie pomóc to nie wdajcie sie w dyskusje o pierdołach typu marka pamięci czy wentyla.
taffer pisze:Szczerze to lepiej wziąć athlona x2 - a na to konto jeszcze 2gb ramu.
Jeśli ceny Core Duo to 200-240zł to z czego ci na ten ram zostanie?
ODPOWIEDZ