Fan Missions - Uruchamianie

Wejdź tutaj, jeśli utknąłeś w którejś fanmisji, potrzebujesz pomocy, chcesz wyrazić swoją opinię, podzielić się przemyśleniami na temat własnych lub cudzych FMs.

Moderator: Mixthoor

Awatar użytkownika
Bukary
Homo Rhetoricus
Posty: 5569
Rejestracja: 12 sierpnia 2002, 18:15
Lokalizacja: Gildia Topielników (przy tawernie Pod Rozszalałym Wichrem)

Fan Missions - Uruchamianie

Post autor: Bukary »

NewDarkLoader v1.6.1

Do uruchomienia TG i TMA w dzisiejszych czasach potrzebujesz jedynie NewDarkLoader. Program można ściąnąć pod linkiem: http://www.ttlg.com/forums/showthread.php?t=146917

Instrukcja instalacji (wycięte z ReadMe)
1. Rozpakuj pliki NewDarkLoader.dll, SevenZipSharp.dll oraz NAudio.dll do folderu głównego gry.
2. W pliku cam_mod.ini usuń średnik w 10 linii przed słowem "fm" oraz zmień linię 24 na "fm_selector NewDarkLoader.dll"
3. Uruchom grę przez plik EXE. To wszystko.
Ostatnio zmieniony 24 sierpnia 2020, 08:49 przez Mixthoor, łącznie zmieniany 13 razy.
Powód: Mixthoor: Nowa wersja oprogramowania.
Awatar użytkownika
krystyn-a
Arcykapłan
Posty: 1330
Rejestracja: 11 listopada 2006, 08:41
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: krystyn-a »

A jak uruchamiać fanmisje z polską wersją językową Thief 2?
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.
Awatar użytkownika
Juliusz
Złodziej
Posty: 2644
Rejestracja: 04 stycznia 2004, 11:28
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Juliusz »

Nie ma takiej opcji, niestety... tzn. nie ma polskich liter w Thiefie 2.
Awatar użytkownika
krystyn-a
Arcykapłan
Posty: 1330
Rejestracja: 11 listopada 2006, 08:41
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: krystyn-a »

Dzięki, już wszystko w porządku, z pomocą Bandit'a udało się w Thiefie 2 z Antologii.
Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów.
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Dziarsky »

1. Instaluję TZC
2. poprawiam plik UI.sch
3. Uruchamiam na chwilę grę i robię zapis
4. Instaluję pełnego GL1.41
5. Instaluję poprawkę

Podczas wybrania której kolwiek fmki z listy i próby zainstalowania program się wiesza, wywala komunikat runtime i zamyka się :/
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Dziarsky »

Sorki za post pod postem ale znalazłem rozwiązanie.
Podczas wybrania której kolwiek fmki z listy i próby zainstalowania program się wiesza, wywala komunikat runtime i zamyka się :/
Nie wiem gdzie leży przyczyna ale u mnie na komputerze gra TDS z Antologii tworzy folder "Thief - Deadly Shadows" w "moje dokumenty" prawidłowo lecz już "SaveGames" wrzuca luzem do "moje dokumenty" zamiast do "Thief - Deadly Shadows". Za każdym razem instalując i grając w TDS tak się u mnie robi.

GarrettLoader w zasadzie działa prawidłowo bo ma zamiar skompresować pliki z lokalizacji "SaveGames" i zaczyna pakować całą zawartość folderu "moje dokumenty" i przenosić zip do folderu "allsaves" w folderze gry, będącego kopią zapasową. To są setki mb i program u mnie zwyczajnie się na tym wykłada.

Jeśli ktoś jeszcze ma taki problem musi uruchomić edytor rejestru "Start -> Uruchom -> wpisać: regedit -> Enter"
W nowym oknie rozwijamy HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Ion Storm i klikamy na folder Thief - Deadly Shadows.
Modyfikujemy pozycję "SaveGamePath" z ...\Moje dokumetny\ na ...\Moje dokumetny\Thief - Deadly Shadows. Zamykamy edytora rejestru.
Na koniec w folderze "moje dokumenty" przenosimy "SaveGames" do "Thief - Deadly Shadows". Zarówno gra jak i GarrettLoader działają teraz poprawnie.
Ostatnio zmieniony 15 października 2008, 23:12 przez Dziarsky, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
peter_spy
Złodziej
Posty: 2484
Rejestracja: 14 września 2002, 22:31
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: peter_spy »

Dobrze wiedzieć, Dziarsky, dzięki za sprostowanie. :ok Ja akurat dysponuję wersją angielską dodaną do karty graficznej, ale może czasem znajdzie się ktoś z Antologią, komu zechce się odpalić FM'kę czy dwie ;)
Awatar użytkownika
Burrick
Miastolud
Posty: 46
Rejestracja: 27 października 2002, 23:00

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Burrick »

Dziarsky pisze:Modyfikujemy pozycję "SaveGamePath" z ...\Moje dokumenty\ na ...\Moje dokumenty\Thief - Deadly Shadows. Zamykamy edytora rejestru.
Nie wiem czy to jest oczywiste, ale ścieżka po modyfikacji powinna wyglądać tak: ...\Moje dokumenty\Thief - Deadly Shadows\
Ostatnio zmieniony 16 października 2008, 07:16 przez Burrick, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leming
Złodziej
Posty: 2547
Rejestracja: 17 stycznia 2005, 10:16
Lokalizacja: Statua postępu

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Leming »

Czep mode = ON
Sharps pisze:
Dziarsky pisze:Modyfikujemy pozycję "SaveGamePath" z ...\Moje dokumeny\ na ...\Moje dokumeny\Thief - Deadly Shadows. Zamykamy edytora rejestru.
Nie wiem czy to jest oczywiste, ale ścieżka po modyfikacji powinna wyglądać tak: ...\Moje dokumeny\Thief - Deadly Shadows\
Wydaje mi się, że oboje się mylicie. Moim zdaniem tam powinno być "Moje dokumenty". ;)
Czep mode = OFF ;)
Kupię Azjatkę - najlepiej Japonkę (może być używana)

Suma całkowitej ilości Informacji we Wszechświecie jest stała i jest równa 0 (zero)
Awatar użytkownika
Dziarsky
Garrett
Posty: 4859
Rejestracja: 02 listopada 2003, 12:26
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Dziarsky »

Leming pisze:Moim zdaniem tam powinno być "Moje dokumenty".
Ja poprawiłem wcześniej już :P a teraz Sharps musi poprawić zarówno cytat jak i treść :P.
Obrazek
Awatar użytkownika
Burrick
Miastolud
Posty: 46
Rejestracja: 27 października 2002, 23:00

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Burrick »

A może Dziarsky, popraw jeszcze post z modyfikacja i dopisz / a resztę postów Judith wykasuje.
Faktycznie bez twojej zmiany polska Antologia nie współpracuje z GL, a jak dobrze pamiętam pierwsza polska wersja TDS działała.
Pozdrawiam
PiotrS
peter_spy
Złodziej
Posty: 2484
Rejestracja: 14 września 2002, 22:31
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: peter_spy »

O kasowanie postów w tym dziale proszę prosić Jacka, ja mam tylko skromne i spokojne poletko w postaci Gildii Edytorów ;)
Awatar użytkownika
Burrick
Miastolud
Posty: 46
Rejestracja: 27 października 2002, 23:00

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Burrick »

Oczywiście, pomyliłem, chciałem napisać Ja... Bandit ;) wszak to on wpiernicza się innym w działy :P .

P.S. przepraszam, jestem upierdliwy.
Awatar użytkownika
Dex
Paser
Posty: 257
Rejestracja: 28 września 2008, 14:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Dex »

Nie zlinczujcie mnie, bo bardzo starałem się zrobić wszystko, co napisaliście, aby móc zagrać w FM-ki do T:DS, niestety po drodze napotkałem 3 błędy.

Przy uruchamianiu GarrettLoader'a:
Obrazek

Chyba ten, o którym pisał Dziarsky:
Obrazek
* z tym, że u mnie nie ma w ogóle takiego wpisu w rejestrze.

I po zainstalowaniu przykładowej FM:
Obrazek

Może mi ktoś doradzić, co jest nie tak?
peter_spy
Złodziej
Posty: 2484
Rejestracja: 14 września 2002, 22:31
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: peter_spy »

1 komunikat - wygląda na to, że nie podałeś GLowi ścieżki do T3.exe.

2 komunikat - gra nie może odczytać gdzie są zapisywane stany gier. Albo odpal na chwilę T3 po czystej instalce i zapisz grę w dowolnym momencie i wtedy konfiguruj GL, albo zajrzyj pod tę wartość do rejestru - czasem system ma problemy z rozpoznaniem tej ścieżki bo gra chyba ustawia ją dodając na końcu /, i to może powodować ewentualne problemy (coś mi świta że kiedyś przy tym grzebałem).

3 komunikat - konsekwencja nie wykonania punktu 1 i 2 ;)
Awatar użytkownika
Dex
Paser
Posty: 257
Rejestracja: 28 września 2008, 14:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Dex »

Sprawdzałem na wszelkie możliwości i niestety nic.
Co więcej - u mnie w rejestrze nie ma wpisu "SaveGamePath"

Obrazek

Da się to jakoś wpisać? I jeżeli tak, to jak?
peter_spy
Złodziej
Posty: 2484
Rejestracja: 14 września 2002, 22:31
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: peter_spy »

Problemem może być sama ścieżka instalacji: generalnie gra nie lubi jak w ścieżce dostępu są jakiekolwiek spacje, a fanmisjie już w ogóle tego nie lubią ;). Lepiej zainstaluj ją w np. C:\Gry\Thief3, powinien być spokój.
Awatar użytkownika
Dex
Paser
Posty: 257
Rejestracja: 28 września 2008, 14:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Dex »

Zaraz zrobię kompletną re-instalację i zainstaluję w katalogu, jaki sugerujesz. Dzięki Judith, miło, że można liczyć na Twoją pomoc :)
peter_spy
Złodziej
Posty: 2484
Rejestracja: 14 września 2002, 22:31
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: peter_spy »

Nie ma sprawy, o ile to tylko okaże się pomocne ;)
Awatar użytkownika
Abru
Młotodzierżca
Posty: 896
Rejestracja: 22 września 2002, 13:00

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Abru »

Dex upewnij się przed zainstalowaniem Garrett Loadera, że choć raz uruchomiłeś T3 (nie wystarczy wejść do menu gry), aby gra mogła utworzyć w "Moich dokumentach" folder przeznaczony na Stany gry. Jeśli dodatkowo masz Edytor pamiętaj, aby aktywować grę w Thief3 Launcher. :)
Awatar użytkownika
Dex
Paser
Posty: 257
Rejestracja: 28 września 2008, 14:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Dex »

Wcześniej tak właśnie robiłem. Pograłem w pierwszą misję (trening) oraz drugą. Zapisałem stan gry, ale pomimo tego, nie udało mi się niestety znaleźć wpisu rejestru "SaveGamePath", tak, jakby w ogóle od samego początku go nie było.

Spróbuję wszystko zrobić tak, jak radzicie. Mam nadzieję, że to pomoże, bo nie chciałbym przegapić misji rodaka ;)

Dzięki raz jeszcze!
Awatar użytkownika
Bruce
Strażnik Glifów
Posty: 3744
Rejestracja: 06 maja 2003, 17:58
Lokalizacja: Lublin
Płeć:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Bruce »

Jeśli ktoś jeszcze ma taki problem musi uruchomić edytor rejestru "Start -> Uruchom -> wpisać: regedit -> Enter"
W nowym oknie rozwijamy HKEY_LOCAL_MACHINE -> SOFTWARE -> Ion Storm i klikamy na folder Thief - Deadly Shadows.
Modyfikujemy pozycję "SaveGamePath" z ...\Moje dokumetny\ na ...\Moje dokumetny\Thief - Deadly Shadows. Zamykamy edytora rejestru.
Na koniec w folderze "moje dokumenty" przenosimy "SaveGames" do "Thief - Deadly Shadows". Zarówno gra jak i GarrettLoader działają teraz poprawnie.
Lekki odkop. U mnie ten sposób nie działa. Musiałem jeszcze edytować plik GarrettLoader.ini. Dokładnie to w linii [T3SAVES] trzeba podać taką samą ścieżkę, jaką się podało podczas zmiany we wpisie rejestru. Po tym zabiegu FM-ki ładnie chodzą z TDS z Antologii. I wygląda na to, że musi być wpisana konkretnie jedna ścieżka. Ta podana powyżej. Zmiana może skutkować usunięciem całego folderu TDS.
Tomorrow comes tomorrow goes
But the cloud remains the same
Wonder why he’s feeling down
Tears of a clown
Obrazek
Awatar użytkownika
Daweon
Arcykapłan
Posty: 1344
Rejestracja: 06 lipca 2009, 19:15
Lokalizacja: Tarnów

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Daweon »

Nigdy w życiu nie grałem w żadną fanmisję, więc chciałem sobie zagrać. Ściągnąłem Garettloadera i nie mam pojęcia co dalej :oops: . Nigdzie tego nie znalazłem więc proszę o pomoc.
Człowiek żyje by być szczęśliwy
Szczęście zaś to tylko chęć życia
Jesteśmy więc po to by chcieć tu być
Bo oprócz trwania nie mamy nic innego
Awatar użytkownika
raven4444
Młotodzierżca
Posty: 915
Rejestracja: 29 lipca 2007, 14:00
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Kontakt:

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: raven4444 »

A więc ściągasz i instalujesz GL w wersji Full All In 1 Install.
Obrazek
Uruchamiasz go i wchodzisz w opcje (1), wybierasz TDS (2), wskazujesz lokacje TDS na komputerze (3), wskazujesz folder gdzie będą FM-ki (4) i zapisujesz (5). W pewnym momencie powinien pojawić się komunikat o podmianie t3main.exe zgódź się na to.
Teraz wrzuć FM oczywiście nie wypakowane do folderu wskazanego w punkcie 4.
Obrazek
Kliknij w glif (1), pojawi się lista FM-ek (2), tu będzie opis (3), nim zagrasz musisz zainstalować FM-ke klikając na przycisk (4), przeczekaj na proces instalacji i kliknij na 5.
Graj !!!
Awatar użytkownika
Daweon
Arcykapłan
Posty: 1344
Rejestracja: 06 lipca 2009, 19:15
Lokalizacja: Tarnów

Re: JAK URUCHAMIAĆ FANMISJE Z POLSKĄ WERSJĄ JĘZYKOWĄ TDS?

Post autor: Daweon »

Wielkie dzięki, jednak jak naciskam "install" to mi zawiesza program i muszę zamknąć.
ODPOWIEDZ